СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Сагата с “позорящия Ердоган стих”, прочетен в ефир от германския сатирик Ян Бьомерман, вече има последствия. Съд в Хамбург забрани да се цитират отделни думи и строфи. Добрата вест е, че магистратите приеха творбата като сатира.

Съдебният процес започна по жалба на самия турски президент Ердоган. Така на водещия на сатирични предавания по обществения тв канал ZDF (Централна германска телевизия) Бьомерман беше наложена съдебна възбрана да цитира сам себе си. Това се отнася до по-голямата част от творбата. Мотивът е “поради накърняване на чест”. Ако Бьомерман не се съобрази със съдебното решение, го заплашва глоба от 250 000 евро или до 6 месеца лишаване от свобода.

Съдът прие за допустимо Бьомерман да продължи да цитира части от стихотворението, отнасящи се до грубото погазване от страна на Ердоган на свободата на словото в Турция. Сатирикът ще може да произнася и в бъдеще строфи от рода на “Тъп като чувал, низък и закостенял е Ердоган, президентът”, както и “Той е човекът, който бие девойки, като при това носи гумени маски”. На немски текстът е в рима.

Кристиан Шертц, адвокат на сатирика Бьомерман, оповести:

“Приемаме като погрешно съдебното решение. Не могат да се забраняват отделни строфи и те да се окачествяват като уронване на престиж. Това е недопустимо в областта на изкуството. Стихотворението трябва да се разглежда в неговата цялост, както и в контекста на предаването.”

Защитникът заяви, че ще обжалва решението. Той не изключи да се стигне и до Конституционния съд.

Задоволство от съдебното решение изрази адвокатът на Ердоган Михаел-Хубертус фон Шпренгер:

“Щастлив съм от безпристрастното правосъдие в Германия.”

Сагата около Ян Бьомерман не е приключила и то не само заради обявеното обжалване на съдебното решение от Хамбург. Срещу него се води следствие и в Майнц по подозрение за нанасяне на обида на чужд държавен глава. Такъв член се съдържа в Наказателния закон. Следствието срещу Бьомерман започна, след като правителството на Меркел даде зелена светлина кабинетът в Анкара да заведе жалба. Това струваше на Ангела Меркел срив при социлогическите проучвания. Две трети от германците вече не желаят тя отново да се кандидатира за канцлер на общите избори догодина. Мнозина я корят, че е “клекнала” пред Ердоган заради бежанската криза. Не може свободата на словото да е разменна монета.

Ердоган като Хитлер.

Същевременно расте подкрепата за Бьомерман, но не само това. Хора на изкуството надигат протест срещу преследванията в Турция на журналисти.

Преди седмица беше осъществена светлинна атракция. Върху фасадата на сградата на посолството на Анкара в Берлин турският президент беше показан като Хитлер – с типичната червена лента с черен пречупен кръст на ръката и с мустаци. Надписът, изписан на немски и турски, гласеше: “Той пак е тук. O geri döndü.”

Прожектирано беше и сатиричното стихотворение на Бьомерман в пълния му размер.

„Целта на светлинна атракция, при която се съпоставят Адолф Хитлер и Ердоган, е да се придаде символика на ужасните престъпления срещу човечеството, които характеризират и политиката на Ердоган” , написаха във фейсбук авторите.