Комисията за защита на конкуренцията възобнови производството по продажбата на оръжейния завод "Дунарит" на компанията "Емко", показва съобщение на сайта на институцията.

В средата на февруари "Емко", която е притежавана от бизнесмена от оръжейния бранш Емилиян Гебрев, заяви намерението си за сделката и поиска КЗК да се произнесе по нея. "Дунарит" е щедро финансиран с кредити от КТБ, като дори беше включен в пакета от фирми, които ексбанкерът Цветан Василев се опита да продаде да €1 на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие през лятото на 2015 г.

ОРЪЖЕЕН БИЗНЕСМЕН ИСКА ДА КУПИ ЗАВОД НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

Но в началото на април КЗК спря преписката, което на практика прекрати сделката с мотиви, че текат юридически спрове за собствеността на предприятието. На 21 април 3-членен състав на Върховния административен съд отмени определението на КЗК за спиране на производствто по концентрация между "Дунарит" и "Емко" и сега то отново е на ход.

КЗК НЕ РАЗРЕШИ ПРОДАЖБАТА НА ВОЕНЕН ЗАВОД НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

Според сайта "Досиетата КТБ" (ktbfiles.com) "Дунарит" е получил кредити за над 95 млн. лв. от КТБ, като след затварянето на банката е извършил прихващания на стойност от 88 млн. лева.

В момента за контрола над предприятието тече оспорвана битка. Активите му са запорирани от синдиците на КТБ, но чрез увеличения на капитала компанията "Хедж инвестмънт България", свързвана с Цветан Василев, се опитва да го продаде. В същото време компания от кръга около Делян Пеевски се опитва да попречи на сделката. А междувременно в самата "Хедж инвестмънт" се води битка за смяна на управлението, пише в. "Капитал".