Доц. Александър Маринов е политически анализатор, доктор по социология и преподавател в Алма матер. Той е роден на 12 май 1957 г. в София. Участвал е активно в живота на БСП. Бил е депутат в 36-ото и 37-ото НС и зам.-председател на ПГ на БСП.  Председател е на софийската организация на соцпартията от 1991 г. до 1996 г.  Прези 1996 г. Маринов напуска БСП в знак на несъгласие с политиката на Жан Виденов 

-  Доц. Маринов, според вас защо АБВ напусна властовата коалиция, и то само ден след като БСП си избраха нов председател - Корнелия Нинова? Дали това не е заявка за ново лявоцентристко управление, съвместно с ДПС?

-  Сложен въпрос. Само Цветан Цветанов може да измисли несериозен довод, че заради сондажите в Черно море и енергийни лобистки интереси, АБВ се оттегля от властта. Тези сондажи принципно не се знае кога ще се случат, какво ще се открие, кой ще ги експлоатира и т.н. Това е въпрос на много далечна перспектива. Дотогава вероятно нито Бойко Борисов, нито ГЕРБ ще ги има на политическата сцена.

От една страна АБВ дадоха няколко поредни знаци, че се дистанцират от ГЕРБ и РБ, което пък е обяснимо с оглед на приближаващите избори. От друга страна е ясно, че с тази смяна на върха в БСП се откриват възможности за сближаване, тъй като беше известно, че Корнелия Нинова е привърженик на подобна линия на поведение. Обаче аз никак не съм убеден, че проектът, който наистина се подготвя, е лявоцентристки и че пак ще се прави коалиция БСП и ДПС. Смятам, че се проектира голяма коалиция между ГЕРБ, БСП, АБВ и вероятно част от ПФ, по-точно ВМРО.

- Защо тогава новата председателка на БСП така рязко обяви, че ще се бори срещу ГЕРБ и Бойко Борисов?

- Това е тактически ход. Още повече знаем, че за това поколение ръководители на БСП, в което е и тя, важи правилото "Не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря". Така че може да си говори за опозиционност и за всякакви грехове на ГЕРБ, но след президентските избори постепенно ще започне да се налага тезата, че страната в тези трудни условия има нужда от стабилно управление, което може да се постигне само на базата на голяма коалиция между най-силните дясна и лява политически сили. Ще има и патриотична панделка за красота. В момента, според мен, ГЕРБ и БСП нямат желание да си партнират с ДПС. Прогнозата ми е, че занапред се очертава по-внимателно отношение към Турция, защото там нещата са много неясни. Разумно е да се предпазват от отношения към една от двете турски партии, ще странят от този вариант. Впрочем, почти от самото начало на прехода не е пробван варианта за голяма коалиция. Очаквам да се случи скоро.

- Евентуалното обединение на тези партии стъпва ли на нови политики и идейни платформи, или е просто "притопляне на вчерашен обяд" и рециклиране на стари модели?

- Не се забелязват никакви нови идеи, политики, проекти. Това си е чисто и просто едно договаряне за консумиране на властта. Смятам, че от това всеки ще спечели по нещо, но БСП ще е големият губещ. Защото участието в такава схема ще я довърши като самостоятелна партия и като структура, която засега все още има поне само на думи общо с лявото. Но всяко зло за добро, току виж се появи нещо ново.

- Смятате ли, че ще успеят да се споразумеят за обща кандидатура за президент и коя фигура би могла да ги сплоти?

- Спрягат се различни варианти, въпреки че нито една от коментираните вече фигури не е безспорна. Смятам, че ще изнамерят някоя лявоцентристко патриотична кандидатура, която да привлече повече привърженици и извън електората на АБВ и БСП, който не е многочислен. Имената, за които сега се говори, създават проблеми, а и не са консенсусни. Нито Ивайло Калфин, нито Ирина Бокова са обединителните лица. Пък и всичко зависи от преодоляването на проблемите между БСП и АБВ, защото смятам, че в столетницата ще има остра съпротива срещу курса на сближаване на двете формации. Затова и Нинова сега така яростно напада ГЕРБ и се мъчи да отклони вниманието на хората. Пък и честно казано, АБВ постъпиха малко нетактично като още на следващия ден след избора й за председател, обявиха, че излизат от управление. Постъпката им беше нелогична, можеха да поизчакат, за да не изглежда така нагласена цялата работа.

- Съществува ли реална възможност за предсрочни парламентарни избори, за каквито в прав текст направи заявка Корнелия Нинова и каква е прогнозата ви за резултата от тях?

- Вероятността от предсрочни избори устойчиво нараства. Този процес е свързан с неустойчивостта на управленската формула и дейността на правителството. Голяма роля ще има и ситуацията извън страната ни, особено в Турция, както и очертаващите се големи проблеми пред изпълнението на споразумението между южната ни съседка и ЕС по отношение на миграцията. Скоро ще бъде много трудно да се управлява страната ни, защото ще се наложи вземането на извънредно тежки решения. Знаем, че хората във властта сега не са куражлии, така че току виж избрали да сдадат властта. Подобно слабо управление като сегашното може да бъде свалено и от поредица непредвидени събития. Така че възможността съществува. Но ГЕРБ ще реши дали и кога ще сдаде властта. Останалите партии в сегашната си кондиция не могат да ги катурнат. Смятам, че преговорите между ГЕРБ, БСП и АБВ зависят от това дали Борисов ще им даде президентската позиция. Така сделката ще е ясна и равностойна. Но това изисква време, ситуацията е напрегната, разговорите са трудни.

-  Ваши колеги анализатори обявиха, че на 49-тия конгрес на БСП се били случили "много нови неща". Освен че бе избрана жена за лидер, вие какво друго ново видяхте на този партиен форум?

- Какво толкова да е ново в избора на жена за лидер?! Все пак живеем в 2016 г., а не в 1916 г. Изборът на жени на ръководни постове не би трябвало да е шокиращ феномен за никого. По-важно е, че тя е една доста неясна фигура. Нинова не каза нищо конкретно и интересно като своя платформа. Освен многозначителното обещание, че до 2 години БСП ще се върне във властта. Не стана ясно какво ще се случи с т.нар. ляв курс, нито какви принципи на политики ще защитава БСП. Нито пък какво мисли новата председателка. На този конгрес се случи един драматичен, да не казвам позорен пазарлък, за шефския стол. Постановката с другите кандидати бе направена, за да има втори тур и да се разсеят гласовете, част от тях да се прелеят към Нинова. Видя се, че на втория тур Михаил Миков почти нищо не добави към гласовете си от първия. БСП обаче не показа по никакъв начин, че е проумяла защо стигна до това печално сътояние, в което е. То изисква остро критична диагноза, а такава не чухме. Пък и Нинова не е никак нов човек в управлението на партията, така че има определено отношение към грешките и провалите.

-  Доколко са верни твърденията, че олигархични кръгове в столетницата са осигурили победата на Корнелия Нинова в председателската надпревара? И как разчитате припомнянето и предупреждението на уважавания Стефан Данаилов тя да внимава с кого се обкръжава?

-  Всички фактори, които допринесоха за избора на Нинова, имат много ясни изразени бизнес интереси. И те ще искат да си получат възнаграждението за това, че я избраха. Ролята на хора като Георги Гергов, Румен Овчаров и др. беше видима. Влиятелни кръгове в партията се обединиха и застанаха зад нея, но те имат големи различия помежду си и това е първият голям проблем, с който ще се сблъска Нинова. Ще й се наложи да удовлетворява доста различни, а понякога и взаимно изключващи се искания. Друг голям проблем пред БСП е един знаменателен факт, зя който никой не говори  – при първото гласуване за Национален съвет само двама души получиха повече от 50% одобрение. Всички на втори тур бяха избрани с вишегласие, което означава, че на практика този съвет не се ползва с подкрепата на половината от делегатите. Т.е., че в БСП няма авторитети, а има разделение на групички и кланове, което е много пагубно. Смятам, че Стефан Данаилов намекна за това, че всички хора, които са допринесли за победата на новия председател, ще поискат бързо осребряване на своите инвестиции. Ще настояват и за места в ръководството на партията, в листите за предстоящи избори и т.н., така че победата на Нинова може да се окаже пирова.

- Вие лично, като човек, бил отвътре в управлението на соцпартията, вярвате ли, че "лявото предстои"?

- Да, твърдо съм убеден, но не в лицето на БСП и АБВ. По целия свят се появява ново ляво поколение, досегашното се компроментира и вече не е ляво. Чии интереси защитава ръководството на БСП? На 200-300 души. Ами АБВ?!  И при двете партии има само приказки – вяли, скучни и лицемерни, без реална борба в защита на избирателите и поддържниците им.