Освен избора на Корнелия Нинова, трябва да погледнем и конгресните документи, а те не показват, че идва нещо ново, точно обратното – има много смущаващи и изключително ретроградни анализи за това какво се било случило след 1944 г. и след 1989 г. обяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политологът Антоний Гълъбов.

БСП е  изправена пред много сериозния риск да остане трета политическа сила на президентските избори. Това е толкова реалистичен риск, колкото беше преди 10 години рискът, с който СДС остана трета политическа сила на президентските избори, а тогава на балотаж срещу г-н Първанов се яви Волен Сидеров. Пространството, което е освободено за национал-популистки вот, е много сериозно, така че рискът пред БСП не е намалял, коментира политологът.

Декларацията, че БСП се стяга за предсрочни избори, е "похвална за всяка опозиционна партия", но ако БСП наистина е имала готовност за това, досега е щяла да обяви кандидата си за президент, обясни Гълъбов. Според него политическата логика е, че именно опозицията трябва да наложи кандидата. Специалистът заяви също, че не вижда възможност за единна президентска кандидатура на лявото политическо пространство.

БСП е доста сложна корпоративна структура, в която е ясно, че човекът, който е на върха на партията, се вижда най-много, но всъщност решенията зависят от баланса на интереси между различните лобита вътре в самата партия. Така че не очаквам някаква рязка промяна на динамиката на отношения с ГЕРБ. Предполагам, че ще бъдем свидетели на една серия от опозиционни инициативи от г-жа Нинова. Доколкото разбирам, ще има и промяна в ръководството на парламентарната им група, но нека не забравяме, че става дума за 40 народни представители, анализира Гълъбов.

Политологът не очаква Патриотичният фронт да премине в опозиция, ако промените в Изборния кодекс отпаднат.

В момента сме свидетели на един много сложен баланс, в който ПФ придоби една много по-голяма тежест, за да бъде неутрализирана атаката на ДПС. Аз смятам, че този период отминава, така че в това отношение ПФ далеч не е водещата политическа сила в управляващата конфигурация.