Внесените от финансовия министър Владислав Горанов промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) са широко дискутирани през последните седмици. Накратко, финансист №1 на държавата предлага фондовете да създадат общ пул от отделните партиди по задължителното допълнително пенсионно осигуряване, като изплащат доживот пенсиите по втория стълб. Но цената на това е загубването на правото на наследяване.

ГОРАНОВ ГОТОВ ДА ОТТЕГЛИ РЕФОРМАТА НА ВТОРИТЕ ПЕНСИИ

Докато текат дискусиите, а промените не са приети, някои хора могат да последват съвета на финансовия експерт Любомир Христов, който днес той пусна на своята фейсбук страница - да поискат парите си.

 

Всеки, на когото остават най-малко 5 години до навършване на пенсионна възраст (в момента за жените тя е 60 години и 10 месеца), може еднократно да изтегли парите, които са се натрупали по личната му партида в универсален пенсионен фонд. Но при условие, че плати 20% данък общ доход върху тях.

Но има и друга възможност

"Тези, на които им остават 5 години до пенсиониране могат да прехвърлят парите си в НОИ и така ще увеличат размера на своята пенсия, която е пожизнена", казва финансовият експерт Румен Гълъбинов. Той посочва, че през миналата година много хора от категорията на ранно пенсиониращите се като полицаи и военни, са направили точно това.

Наскоро социалният министър Ивайло Калфин заяви пред бТВ, че по този начин те средно са увеличили размера на пенсията си със 70 лв. месечно.

"И все пак ако държите да изтеглите парите наведнъж, направете го през прехвърлянето им в застраховка "Живот", съветва Гълъбинов. Така данъкът върху натрупаната сума няма да е 20%, а 15%, обяснява Гълъбинов.