Любимото ви средство за събуждане сутрин е способно да превърне и шофирането в истинска наслада. Достатъчно е само да не изхвърляте утайката от сутрешното си кафе, а да я предоставите за рециклиране и употреба в пътното строителство.

С този съвет научното издание "Ню Сайънтист" (New Scientist) провокира любопитството на всеки читател с все още димяща и ароматна чаша в ръка. Според една от последните им статии, австралийски инженери успешно са успели да превърнат непотребните отпадъци от кафето в строителен материал за по-гладки и "зелени" (с други думи екологични) пътища.

Глобалната кафе индустрия произвежда тонове кафява утайка годишно, която в крайна сметка свършва на сметището. Но Арул Арулраджа от технологичния университет "Суинбърн" в Мелбърн, Австрия, вярва, че материалът не би трябвало да се прахосва с лека ръка.

"Пиенето на кафе е едно от моите хобита. Един ден, когато видях машината ми да изхвърля употребените кафени зърна в кофата, реших, че може да е полезно да погледна на този отпадък от инженерна гледна точка", споделя Арулраджа.

Заедно със свои колеги той формира екип, който събира влажна утайка от кофите за боклук на близките кафенета и ги изсушава във фурна, загрята до 50оС. След това смесва употребеното кафе с отпадъчен продукт от производството на стомана, наричан шлака, като спазват съотношението 7:3. Накрая добавя и алкален разтвор, за да създаде гъста хомогенна смес. Експериментът приключва с изливането й в цилиндрични блокове, а резултатът е повече от обещаващ - крайният продукт е достатъчно солиден, за да се използва като носещ слой под повърхността на пътя (където е асфалтът) и да осигурява стабилност.

"Смятаме, че смляната утайка от кафетата в Мелбърн може да се използва за изграждането на поне 5 км шосета годишно. В резултат ще се смесят дебатът за отпадъците и търсенето на сурови кариерни материали", посочват плюсовете на откритието си инженерите.

Изследването е истинско отражение на ратящата тенденция за употреба на "зелени" (т. е. природни и екологично чисти) строителни материали, съгласна е и Карълайн Бейли от Северноавстралийския университет. По думите й, напоследък не само нетрадиционните и по-луди компании, но също и съвсем обикновени фирми започват сами да произвеждат и разработват "зелени" строителни материали. А следващата ключова стъпка ще бъде висшата проверка на ползите пред негативите на новата технология. Екипите трябва да докажат, че енергията, необходима за създаването на стоителни материали от утайката на кафето, не е прекалено висока, за да прехвърля ползите от рециклирането.