Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

НИКОЛАЙ ЦЕКОВ

Нагайката е къс, дебел камшик от сплетени кожени ленти. Как боли и колко унизително е да те налагат с него българите научават още по време на Руско-турската война през 1877-1878 година, когато “освободителите” хич не се колебаят да го използват срещу “освободените” - с и без повод.

"Джобен речник"

 

Изследователят Антон Тодоров цитира наблюденията на тогавашния руски военен кореспондент Василий Немирович-Данченко, че нагайката е универсалният „джобен речник“ в отношенията между руските войници и българското население по онова време. Той описва такива случаи на, с нищо непредизвикано, насилие от "братушки" срещу обикновени хора. Още по-брутално е поведението на руските представители в Княжество България - генералите Ернрот и Каулбарс, които организират преврати и маркирани от насилие и политически убийства избори. В обръщение към цар Александър Трети по повод на нечувания терор Захари Стоянов пише:

“Какво искате от нас, нещастните, Вие, Царю честитий? Защо Ви бяха Вам нужни тия жертви? Това ли е Вашето православие, славянство, братство, християнство и покровителство? Тия ли са благата, с които Вие ще обсипете България? С кървави жертви, с ножове и с рубли добива ли се влияние, почит и уважение?“.

Какво се е променило оттогава в начина, по който, видимо и невидимо, България е била управлявана от царска Русия и нейните наследници – СССР и режима на Путин? Според наблюдатели, променяли са се само методите, но не и целите.

Окупацията на България и последвалата подкрепа (включително с дивизии на НКВД) за марионетните и комунистически правителства продължават поне 15 години след непредизвиканата с нищо съветска инвазия през септември 1944 година. Важна роля за приковаването на малката балканска страна към имперската колесница на Кремъл играе изкуствено създадената енергийна зависимост на българската икономика от СССР.

Москва и българският уран

 

Още през втория месец на съветската окупация, в страната пристига голям отряд на НКВД, чиято цел е да обсеби добива на уран. Със задачата се заема личният поръчков килър на Сталин за специални операции Павел Судоплатов. Москва е вече уведомена от „къртиците“ си в Лос Аламос за напредъка на американците в създаването на първата атомна бомба. Съветската империя протяга пипалата си към откритите от германски геолози през 30-те години на миналия век находища на уран в Югозападна България. В СССР дотогава не са открити находища на стратегическия материал, а рудата в завзетата от Червената армия Чехословакия се оказва с много по-ниско съдържание на радиоактивни елементи в сравнение с находището край софийското село Бухово, например. В него са изпратени 300 съветски инженери, а целият район е блокиран от части на НКВД. Съветски и руски експерти са категорични, че взривената през август 1947 първа болшевишка атомна бомба е била направена с обогатен български уран.

През целия период на съветското „присъствие“ от страната са изнесени близо 17 хил. тона уранова руда, чиито еквивалент е над 300 тона обогатен уран. На АЕЦ „Козлодуй“ са доставени едва 12 тона, а и първоначалните планове на Москва са били централата да бъде построена на територията на СССР.

След скъсването на отношенията между СССР и Югославия, Москва се опасява София да не се повлече по Тито и така да бъдат прекъснати доставките на стратегическата за съветския режим суровина. За да бъде предотвратен подобен сценарий, по време на скалъпения процес срещу Трайчо Костов, НРБ е окупирана за три месеца от преоблечени в български униформи отбрани дивизии на НКВД. Случката се повтаря седем години по-късно, когато Тодор Живков взема властта - през 1956 година. Преди това съветският посланик Юрий Приходов си "поръчва" да го охранява КГБ, а след това се захваща да напише речта на новоизпечения малограмотен български диктатор пред “историческия” Априлски пленум. Следват три фалита на НРБ, два опита за присъединяването ѝ към СССР, повторно откриване на концлагерите, “възродителни“ процеси, убийства на дисиденти и още куп ненаказани тежки престъпления. В крайна сметка се случва проектът на руските царе и велможи за “Руско-дунавска област”, популярен още и като “Задунайская губерния”. НРБ се превръща в колониален придатък от типа “шестнайсета република”.

Тоягата на енергийната зависимост

 

Наскоро изследователят Антон Тодоров публикува редица документи, които показват, че властелините в Москва не са желаели НРБ да разширява добива и проучванията на собствен нефт и газ, нито пък да си ги купува от други страни, освен от СССР. Тръгващите от съветските находища към България газопроводи и електропроводи, заедно с работещия със съветски нефт Бургаски нефтокомбинат, се превръщат в новите лостове за дистанционно управление и подчинение на НРБ от Съветската империя. На страната е наложена и своеобразна енергийна ангария: да изпраща ежегодно в СССР по 800 работници за съветските нефтени и газови находища и тръбопроводите от тях към Западна Европа и Турция - дейност на обща стойност 500 млн. рубли. НРБ е задължена също да доставя стомана, дрехи и храни за съветската енергийна промишленост, която крепи комунистическия режим в Москва. Дефицитът на електроенергия в България е можел да бъде покриван само с внос от СССР.

Икономическият разпад на империята през 80-те години на миналия век докарва съветското ръководство до нервен срив. Причината е, че марионетните му правителства в Източна Европа не се справят със задачата да изпълняват доставките към потъващата планова икономика - заради външните дългове, военните разходи, корупцията и огромното пилеене на ресурси. Шефът на българския Комитет за планиране Станиш Бонев бил публично заплашен от новоназначения през 1985 г. от Горбачов съветски премиер Николай Рижков, че ще нареди да го вържат в чувал заедно с неговия съветски колега.

„Хибридната война“ на Путин срещу новите и стари „врагове“ на Русия включва в арсенала си почти всичко, познато от времената на Сталин и Брежнев. Освен грубата военна сила и пропагандните потоци, режимът в Москва не се колебае да използва и заплахи като търговско ембарго или спиране на „енергийните кранчета“. Продължава и покупката на партии и политици.

„Петата колона“

 

Този инструментариум се прилага и срещу България. Доказателства откриваме не само в поведението на партии като БСП, „Атака“ и ДПС, но и в „газовите войни“ и корупционни проекти като „Големия шлем“. Ярък пример в това отношение е печалната история на българо-руското дружество „Топенерджи“ и криминалният опит на „Газпром“, с помощта на „Мултигруп“, да превземе тръбите на българската газопреносна мрежа. „Дарението“ е трябвало да мине през взетото на подпис от правителството на Жан Виденов решение - с активното участие на български министър и двама енергийни босове с рангове на заместник-министри.

В Москва изобщо не са очаквали съпротива срещу операцията за придобиване на българските тръби по схемата дълг срещу собственост. Вбесени от неблагоприятната за Кремъл развръзка, министрите и олигарсите на Елцин замислят контраудар: българският посланик в Москва е повикан в полунощ от първия заместник-министър на външните работи Александър Авдеев, за да му съобщи, че Русия спира износа на газ за България. Поводът е повече от измислен – руската страна не можела да фактурира природния газ като стока при пресичане на границата, защото текущата му цена била неразделим сбор от цената на горивото и цената на транзита. Налагало се Русия да спре подаването на газ, за да не нарушава собствените си митнически закони.

Скалъпената провокация обаче се оказала и доста глупава – в отговор българският посланик предположил, че, след подобна наглост, по същите причини на България ще ѝ се наложи да спре транзитирания през нейна територия руски газ за Турция. Отговорът прозвучал като плесник за висшия кремълски сановник и в един часа през нощта той прекъснал срещата. Поради късния час и липсата на свидетели на случката, дипломатът решил да уведоми на сутринта София за обявената от Русия „газова война“. За изненада на посолството обаче още през нощта „Петата колона“ в България вече била вдигната на крак. В ранни зори депутатът на БСП Евгени Кирилов дори успял да внесе в Народното събрание питане до външния министър кой е разрешил на българския посланик в Русия да поставя ултиматум на Кремъл за спиране на руския транзит към Турция.

Препечатваме статията от Дойче веле.

Ключови думи

Коментари

Лаборант Ваню

Арсеналът, който използваха Сталин, Хрушчов и Брежнев срещу България беше създаване на системи за образование, здравеопазване и социална защита, индустриализация, развитие на иконимика, наука, общо издигане на стандарта на живот. За съжаление, не им се получи, благодарение на провалите на българските им маши, както сега на европейците не им се получава да направят от България прилична държава. Суров е материалът, а сублимацията му в политическия елит е точно като него - проста, ограничена и крадлива.

лаборнт русскийй

Колко руски ид...иоти по българските сайтове. Ами отиди в Русия, бе , нещастник, защо тровиш българския въздух.

Поздравления за г-жа Джамджиева и екипа на клуб зет! Най-подходящата водеща тема за Велика събота.

Лаборант Ваню

Ние, заклетите секуларни атеисти, не се интересуваме от вашите религиозни глупости.

Порфирий

Сега в коментарите ще видите матросовци.В нашата история винаги е имало продажници и руски подлоги.За това те са успели тук,а не в другите поробени държави от Източна Европа...

Лъжа. Навсякъде техни хора са на власт без тук. Македония и Румъния са на ръба.

Новият

България над всичко!!!

Сърбия избра Европа

Протести в Сърбия! 6 дни след вота още няма резултати... АЛО, РЕДАКЦИЯТА! НЕЩО НЕ ВИ СЕ ИСКА ДА ПИШЕТЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОТ А?!?!

Ти кой беше ,че не се сещаме,че да казваш на редакцията какво да пише?!

нмладенов

джуджи успешно води русия към поредния банкрут и разпад.за България ще дойдат по добри времена

Зaглaвие

На Камчатке горит атомная подлодка

хм

това е най-глупавата статия, която съм чел от времето на Орешарски!

Герберастията и Боконанизма също са плод на "братската дружба"!

Николов

Ужас, като чета това авторче започвам да си мечтая да си бяхме седяли при султан Абдул Азис.

дебелян пеевский

Що за тюрлюгювеч наистина?

o2

....и това са само малка част от свинщините свършени от руско-съвецкия империализъм и местната им агентурата, а и някои добродушни заплеси.

и русия, и османската империя са ретроградни империи, които са гледали на нас като на собственост. просто сме извадили късмет, че в боричкането между двете сме успели да се възродим..

слава на героите

Слава на Украйна!

Х@йло

Каквото и да правят московиите у нас, колкото и пари да хвърлят за купуване на пета колона, нищо не може да спре разпада им! Това е една безумна закостеняла, като шериата, политическа доктрина, която не се движи към модерния свят, не се реформира нито икономически, нито социално и се самоунищожава. Иначе, в Московия имам страхотни приятели, много кадърни хора, но повечето хора там са зомбирани от вековното комунистическо оглупяване и няма как да се оправят лесно. Страхувам се, че там може да има нов Чернобил.

Кабакчиев

Ха-ха-ха, на комуниста Николов тая статия не му харесва! Николов, я обяснете как трябва да сме благодарни на Русия и на нейните главорези Ленин, Сталин и останалите - за това, че ни натресоха най-варварския режим в историята на човечеството! По-варварски и от фашизма! И обяснете как и защо ние, нормалните хора, трябва да простим всичките кървави престъпления на комунистите и да ги оневиним напълно за стотиците милиони жертви!

Винаги съм знаел

Най-добрият руснак е мъртвият руснак.

Avatar

Мдам... добре са описани господарите на Пърдан...

Кабакчиев

Най-шокиращото при руснаците е абсолютното отсъствие на чувство на вина у тях - като нация, за това, че са натресли на човечеството най-голямата чума в историята, комунизма, най-варварската идеология, най-варварския, най-човеконенавистническия режим! И това е вече цели 26 години след рухването на комунизма! Вярно е, че и германците непосредствено след фашизма не са чувствали вина за него! Но днес, вече много десетилетия след рухването му, я изпитват! И все още се отърсват от наследството му. Хайде, да кажем, какви сме им на руснаците ние - българите, унгарците, чехите, словаците, унгарците, поляците, източногерманците, че да изпитват вина заради нас? Но най-противоестественото и най-вбесяващото при тях е, че те не изпитват вина дори за десетките милиони СВОИ - избити и умрели от революцията, от Голодомора, ГУЛаг и от безумията на Сталин по време на войната! НЕЩАСТНИЦИ! НЕКА СЕ ПЪРЖАТ В ПРЕЗРЕНИЕТО НА ЦЕЛИЯ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ!

Да даваш за пример Антон Тодоров като авторитетен източник е все едно да приемеш за такъв махленската клюкарка. Чула нещо, знае това онова, има собствени представи за случилото се, не е задължително те да са обективни. От всичко това се сглобява новина, такава каквато е удобна за клюкарката. Наличието на документ изваден от контекста вече формира сензация! Няма смисъл да пиша за другите неща, докато човек не вникне сам в същността на случващото се и не направи обективен анализ той винаги ще е жертва на клюкарите и техните клюки!

в анфас

Погледнато през призмата на руснаците положението е харошо.Погледнато от ъгъла на русофилите,положението е очен харашо.

ПуТкин

ПутКин защитава Асад не само заради руските бази в Сирия но и защото Катар иска да построи 1500-километров газопровод на стойност 10 млрд. долара през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция който отваря възможност да прекара през територията на Сирия заобикалящ Иран (който подкрепя Сирия и Русия) газопровод до ЕС от страните от Персийския залив  по-специално от Катар, чийто газ е около 3 пъти п о-евтин от на руския монополист. Разбиване на руския газов монопол ще доведе до спад в цените за ЕС.

ха,ха

Добре,че американците имат нерви и благодарение на тях направиха икономия на руснаците от още един ковчег.

дебелян пеевский

Авторчето, може ли неколко въпросчета? (1) Може ли конкретни цитати от Немирович-Данченко, с библиографска информация и номер на страницата? Питам, щот в Гугъл букс има няколко негови книги, в които думата 'нагайка' излиза точно 4 пъти и не се отнася за България. (2) Конкретно, кои дивизии на НКВД са 'окупирали България поне 15 години'? Особено ме интересува периодът след 26-ти август 1946-та. (3) Какво означава 'изкуствено създадена енергийна зависимост'? България преди 1944-та няма енергетика, общата мощност на ел. централите е къмто 0.1ГВт, в началото на 80-тте вече има 10 ГВт мощности. Какви теоретични алтернативи е имала държавата, за да избегне такава 'зависимост' при 100 пъти увеличение на капацитета? (4) Какво значи 'непредизвикана съветска инвазия'? България обявява война на съюзниците на 14-ти декември 1941-а, въпреки предупрежденията от страна на САЩ и Великобритания, че за тях ще се търси отговорност. Съюзниците още в началото на 1942-ра обявяват, че на всички участници в оста ще се търси отговорност, вкл. с военна окупация. България е окупирана именно в резултат на тези си действия, с одобрението на съюзниците (вж. например 'процентното споразумение'). Останалите глупости дори не ми се коментират, но може ли цитатче от въпросния български посланик за предполагаемите събития, които се описват в предпоследния параграф?

Лаборант Ваню

Къде съм казал, руски, че ми харесва България? Харесва ми Драгалевци, харесва ми градината с теменугите, а това не е България. България е в Люлин, Надежда, Дружба и Младост, където вмирисаните на пот членове на средната класа от бизнес центъра на Росен преспиват вечер. В Драгалевци сме елита, цвета, най-умните и най-богатите.

фрунзе

Животното Пеевский има алиби дори за безспорния факт, че Русия е ЕДИНСТВЕНАТА причина за дереджео ни!!!

дебелян пеевский

Безсилието на автентично десните да се аргументират с нещо, подобно на факти се подчертава от обидите им. Да повторя, къде в репортажите се говори за 'нагайка', кои дивизии на НКВД са окупирали България за 15 години, каква е енергийната алтернатива между 1945-1980, която би позволила на България да увеличи мощностите си за производство на ел. енергия 100 пъти и кой е източникът за фантазията с посланика и газа. За такъв очевиден десен експерт като списателя, би трябвало да е тривиално усилие да ги посочи.

дебелян пеевский

И един бърз въпрос към всички автентично-десни русофоби, изпсували в темата: като вярвате на тоя Тодоров за СССР, готови ли сте да повярвате на това, дето го пише за Иван Костов? ;)

Petyo9

Е, те точно това е манипулацията - да казваш истини които всички знаят (и които да ти изработят определен имидж, определен профил, с които да спечелиш доверието на определена категория хора) и между тях да пробуташ добре съчинена лъжа звучаща достоверно. Защо трябва да обвързваме едното вярване с другото?! И за двата случая има обективни източници и документи, но те съвсем не е задължително да са еднакви, както и нашето отношение към всеки един поотделно.

alcom4

РУСИЯ ВИНАГИ Е БИЛА НАЙ-ОПАСЕН ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ !

дебелян пеевский

Драгий ми petyo9, въпросът ти "защо трябва да обвързваме едното вярване с друго" описва прекрасно проблемът на територията - популацията не се интересува от факти и критичен анализ, а "вярва". В статията по-горе липсват факти и заключения, които следват логически от тях. Има само някакви фантасмагории, преувеличения и изкривявания. Обаче ти избираш не да провериш фактите и да си направиш изводи сам, а да харесаш (по фейсбуковски) това, което ти пасва на "вярата' и да наплюеш това, което не й пасва. Като гледам, това е и позицията на останалите коментиращи под статията -- и тролове, и обикновени полезни идиоти. Затова не ви върви държавата ;)

анонимен

Това е то русофила.Не вижда причините,вижда резултатите от хибридната война на Путин и с удоволствие ги преписва на други.

Кабакчиев

Пеевский тук е избил рибата с мислене и аргументация - нещо, което липсва на 95% от популацията, на 100% от така наречените политици и за съжаление на голяма част от пишещите в Интернет.

Жоро Д.

Когато покажеш на русофил негативни факти за Русия, те моментално слагат САЩ в темата. Жалко и идиотско е това!

Пропуснали са тези на Хрушчов и Мао Дзедун, що така? Не са им дали всички опорни точици? Или не са им доплатили за "статийката"?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.