Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Британски и белгийски изследователи установиха личността на прототипа на Еркюл Поаро - героя от знаменитите детективски произведения на Агата Кристи. След дълги и сериозни проучвания, специалистите стигнали до белгийския жандарм на име Жак-Жозеф Амуар, който по време на Първата световна война емигрирал в Англия заедно със своя син Люсиен.

Младата Агата Кристи се запознала с Амуар, когато веднъж свирила на пиано пред група белгийски бежанци в курортното градче Торки в Южна Англия на 6 януари 1915 г. Участието на 24-годишната Агата и възрастния полицай в благотворителната вечер е безспорно установена и потвърдена от Майкъл Клеп, чиято баба Елис Греъм Клеп помагала на белгийците, избягали на Острова от бедствията на войната.

Вече е ясно, че Жак-Жозеф Амуар е роден през 1858 г., избягал е от Белгия в Англия през 1914 г. заедно със сина си Люсиен, който умира през 1918 г. на 18-годишна възраст, вероятно от върлуващия тогава испански грип. След войната Жак-Жозеф Амуар се връща в Белгия, където умира през 1944 г. на 86.

Свръхнадареният детектив Еркюл Поаро се появява за пръв път в романа на Агата Кристи "Загадъчно произшествие в Стайлз", публикуван през 1920 г. В мемоарите си писателката си спомня как е размишлявала кой да бъде главен персонаж в романа й: "Кого можех да измисля? Ученик? Трудно е да си го представиш. Учен? Какво знаех аз за учените? Тогава си спомних за белгийските бежанци, живеещите в околностите на Торки", пише Кристи. Това навежда изследователите на мисълта, че именно мосю Амуар е вдъхновителят на образа на детектива с твърде много сиви клетки в мозъка си. Следват 33 романа и 51 кратки разказа с негово участие.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.