Томбола с парични и предметни награди за стимулиране на гласуването разкриха от Патриотичния фронт днес. Те са предложение между първо и второ четене на върволицата законови промени в Изборния кодекс, за които срокът изтича днес, а утре ще бъда разглеждани в правна комисия. Основното предложение на патриотите преди беше за задължително гласуване, но сега явно се обсъжда идеята вместо санкция от 50 лева, гласуващите граждани да получат шанс за награда.

Идеята не е напълно нова - такава имаше и през 2005 г, когато НДСВ предложиха да се разиграват мобилни телефони и подобни джаджи за гласуващите. Бяха заделени 800 000 лв за играта, която бе критикувана от всички, дори партньорите на НДСВ - ДПС. ОДС начело с Надежда Михайлова дори даде план-сметката за предстоящия вот на съд. Томболавсе пак се състоя, половината награди не бяха потърсени, активността обаче падна.

Патриотите обаче имат малко по-големи амбиции.

"Зависи от това какъв награден фонд може да бъде отделен, но представете си, че ако се отделят 1 млн. лева - представете си колко автомобила са това, колко парични награди могат да се отделят", заяви съпредседателят на Фронта Красимир Каракачанов, и обясни начина на закупуване на наградите: "Прави се обществена поръчка, отиваш при производителя, а не при търговеца."

Парите, разбира се, ще идват от бюджета. Според Каракачанов, това не е купуване на гласове, защото иначе спортният тотализатор и благотворителните акции "купуване ли са?".

"По-добре да стимулираш избирателите, отколкото да ги наказваш, защото при българина обикновена наказанието има обратен ефект. Стимул значи нещо като томбола от хората, които са гласували, да се изтеглят печеливши, които по някакъв да бъдат наградени. Това пред погледът на цялото общество би стимулирало хората повече, отколкото да ги наказваш с 50 лева глоба," обясни той мотивите за предложението.

Заедно с това той предлага който не гласува да бъде заличаван от списъците и да трябва да се регистрира активно на следващия во

"Как ще се развият нещата зависи от четвъртък при г-н Кирилов в комисия и в зала", обясни другият председател на ПФ Валери Симеонов

Идеята била обсъждана снощи на закрито заседаниена групата, разказа още той. Според него, предложенията на Фронта са разумни и допълват пропуски в първоначалния вид на промените.

"Четвъртък е един много хубав ден, комисията е открита. Това са работни срещи, работна група, която обсъжда на закрити врати, точно за да не дразним излишно общественото и евентуалните опоненти. Успокойте се, в този хубав слънчев ден", заяви Симеонов.

"Или по-скоро общественото време да няма време за реакция?" бе въпросът на Клуб Z.

"А, ето нов вариант. Не се бях замислял. Важно е общественото мнение, особено когато е диктувано от нечистоплътни журналисти", отвърна лидерът на ПФ.

И опозицията, и партньорите на Патриотите се изказаха критично към предложението. Атанас Мерджанов от БСП го определи така:

"Няма какво да импровизираме сега с екзотични идеи. Това е по-скоро несериозно и отива на политическа седянка."

Димитър Делчев от Реформаторския блок бе по умерен, като заяви, че трябва да се види дали това е претопляне на стара идея, или нещо ново, но все още не знае как е разписано.

"Не сме го обсъждали, обсъждали сме варианти да има стимули по-скоро под някакви облекчения за гласуващите.  като тези, които се дават, когато човек си плати по-рано данъците", подчерта той, и добави: "По-сериозните въпроси са машинното гласуване, електронното гласуване, защото това реално влияе на изборния процес. Томболата би приобщила хора, които участват по вечерните шоута."

Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на правна комисия, отказа да коментира предложението, като заяви, че идеята за стимулиране е първоначално на управляващата партия.

"Идва ред за евентуално поощрение за гласувалите избиратели след гласуването. В българската изборна практика в този век е имало такъв случай, не мога да коментирам дали е бил атрактивен, дали е постигнал целта си. Заповядайте утре, ще заседаваме повече от три денонощия по този въпрос, така че има време", заключи той.