"Овергаз" съди "Газпром" за спрените доставки на синьо гориво, съобщи пред БНР зам.-изпълнителният директор на "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов.

Преди Нова година "Газпром" изненадващо спря доставките на газ за "Овергаз", където е акционер с 50% от капитала. Кризата беше "раздухана" публично от тогавашния шеф на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, който в началото на февруари беше отстранен от този пост.

МАХНАХА ШЕФА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН ХОЛДИНГ

Иванов обясни, че и в момента компанията продължава да купува горивото за своите клиенти от т.нар. обществен доставчик "Булгаргаз", въпреки че има договор за доставка с "Газпром", валиден поне до края на 2019 г. Той обясни, че няма официални мотиви за това защо е било спряно изпълнението на договора.

"В резултат на това, което се случи с нас около Нова година, ние се върнахме в социалистическото време, когато единственият доставчик на газ в цяла България беше държавна компания", коментира Светослав Иванов.

"Ставаме свидетел на конфликт на интереси - държавата, автор на политики и регулатор, от една страна, и от друга, собственик на икономически субекти, които са играчи на пазара. Все едно да играят "Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул" и съдията да е с екипа на "Ливърпул" и вие да очаквате обективно съдийство, казва той.