Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В България масово се продават шофьорски книжки, а това създава огромна опасност по улиците и пътищата. От години това твърди журналистът Николай Колев-Босия, а арестите в ДАИ идват сякаш за да потвърдят неговите думи. Някогашният дисидент сигнализира за корупция в българската администрация, включително в интервю за „Дойче веле” през миналата година. Ето какво казва във връзка с актуалните арести в България.

 

- Г-н Колев, според последната статистика на Европейската комисия, броят на жертвите по пътищата в България и Румъния е най-висок в ЕС. Вие много отдавна обръщате внимание на този проблем, имате и отговор защо това е така. Нека го чуем.

- В Румъния за миналата година катастрофите и убитите са намалели с 21%, при нас – само с 12%. Но в България се прави един номер със статистиката: в отчетите влизат само хората, които са починали на пътя, а тези, които умират в болничните заведения, отиват в съвсем друга статистика и не се водят като убити по улиците и пътищата.

- А последните арести потвърждават и друга Ваша теза.

- Разбира се! Но не си мислете, че това го е задвижила властта в България. Това беше силният европейски натиск, тъй като аз в няколко послания преди около два месеца и половина изпратих на г-жа Меркел, на г-н Оланд и на г-н Юнкер съответните документи и записи, които категорично доказват тежката корупция в Министерството на транспорта, вследствие на която се избиват и осакатяват хиляди български граждани. Даже не става дума само за български граждани. Защото една значителна част от шофьорските книжки, които се продават, се продават на граждани от европейски държави, включително и от Германия. Много български граждани, които си купуват книжки, после заминават най-вече за Германия, но също така за Франция, Холандия и Испания – и там представляват сериозна опасност за гражданите на тези държави.

ЗНАЕМ ВСИЧКИ ШАПКИ И КАСКЕТИ НА ШЕФА НА ДАИ

- Какво показват Вашите разследвания: как функционират тези предполагаеми корупционни схеми?

-  Те не са предполагаеми, те са доказани. Аз разполагам със записи на самите изпити. Как са монтирани микрокамери над главите на изпитваните, които снимат таблетите с въпросите, как им се слагат микрофони в ухото, по които им нашепват какво точно да попълнят. Това е само една от формите на корупция. Други форми са свързани с повишаване на квалификацията или подготовката на шофьори, които возят опасни товари – там също се броят пари. Така нареченият „Данък спокойствие” също се плаща от превозвачите…

БЕЛЕЗНИЦИ ЗА ШЕФА НА ДАИ

- Какъв е този данък?

- Превозваческите фирми, за да не ги спират и да не ги глобяват, всеки месец си внасят една определена вноска за всяка една от колите, които притежават.

- Откъде сте събрали всички тези информации, г-н Колев?

- Аз съм разследващ журналист и разполагам с източници в различни области на обществения живот в България, включително и в службите. И мога да Ви кажа, например, че до сутринта непосредствено преди ареста на Цветелин Цветанов никой в България не е знаел, че той ще бъде арестуван. И сега някои хора се бият в гърдите, че са наблюдавали четири месеца, че не знам си какво... Истината всъщност е, че над тази тежка престъпност имаше както политически чадър, така и прокурорски. Затова в момента аз смятам, че трябва да бъдат държани настрана от разследването както министър-председателят, така и главният прокурор, министърът на вътрешните работи, министърът на транспорта и председателят на Народното събрание – докато се изясни кой е подпомагал и кой е прикривал тази престъпна група. Защото преди повече от две години аз съм им сигнализирал и съм ги запознал с документи, които ясно и точно показват тази корупция – включително и вътрешните доклади от Инспектората на Министерството на транспорта. Така че нека сега не се правят на ощипани моми, че не са знаели! Министърът на транспорта яростно отричаше за каквато и да е корупция в неговото министерство, а сега си трае и не си подава оставката.

- А смятате ли, че сега вече чадър няма?

- Ще Ви кажа нещо встрани от този въпрос. Мен не ме търсят от нито една българска медия – само Вие от ДВ ме потърсихте. Това говори, че върху мен има категорично наложена завеса: да не се обаждам, да не се споменава името ми. Това ме кара да мисля, че отново ще има опит да прикрият престъпниците. Както го направиха преди 5 години с бившия министър Александър Цветков, който по същия начин беше отстранен, три години беше разследван – и когато всички забравиха за случая, тихичко го пуснаха. И не само, че го пуснаха, ами го и направиха директор на бившето ГУСВ.

Материалът е публикуван в "Дойче веле"

Ключови думи

Коментари

<>

"И мога да Ви кажа, например, че до сутринта непосредствено преди ареста на Цветелин Цветанов никой в България не е знаел, че той ще бъде арестуван. И сега някои хора се бият в гърдите, че са наблюдавали четири месеца..."КОЙ лъже сега:Босия или Банкянската?

Нора

И кога си хващал Босия да лъже?!

чоко

Босия,обуй се веднага ,че се излагаме пред чужденците !

Радев

Тиквоча трябва да уволни незабавно мангала Московски! Вместо това се мъчи да разпъва чадър над него, след като е видно, че въпросния министър е потулил поне 3 сигнала срещу далаверите на шефа на ДАИ.

И след това да се самоуволни!

ozzy

"Преди да бъде назначен за министър, Цветков беше заместник-кмет на София по въпросите на транспорта по времето, когато Бойко Борисов бе кмет. "Парламентарната група на ГЕРБ е изненадана/18 05 2011/ от оставката, която днес е подал министър Цветков", каза зам.- председателят на групата Валентин Николов пред журналисти в парламента. От ГЕРБ смятат, че Цветков е бил добър министър, защото е направил дълбоки реформи в застъпения от него нереформиран ресор - в системите на НКЖИ, БДЖ, летищата. Виждаме, че схемите му вече работят, каза Николов. Той допълни, че не е редно да коментира личните мотиви, с които Цветков е подал оставката си, и благодари за работата му."

ozzy

"Това ме кара да мисля, че отново ще има опит да прикрият престъпниците. Както го направиха преди 5 години с бившия министър Александър Цветков, който по същия начин беше отстранен, три години беше разследван – и когато всички забравиха за случая, тихичко го пуснаха. И не само, че го пуснаха, ами го и направиха директор на бившето ГУСВ."

ozzy

Това е ГЕРБ -"разровиш ли го - ще мирише"

Я , '' социален '' станал ''ози '' Козината си сменил но нрава не

журналистът?! дисидент?!?????? Вашите разследвания хахаха Отврат, отвратителни сте

Шофьорски книжки, които убиват ли? Над 70% от катастрофите ги правят такива, които изобщо нямат шофьорски книжки, а останалите са с отнети за предишни нарушения. Истината е, че един Йонко, с фирма за шофьорски курсове губи пари. А един от асоциация на превозвачите го изгониха от далаверата. А и да не би всички, които си купуват дипломите, които си плащат изпитите и доценти им пишат дипломните работи, да не убиват? С "отличната" диплома се целиш по-нагоре и заемаш мястото на друг! Босия е един миризлив и лекьосан доносник.

e

е поне тия в ДАИ са ги хванали. То като се замислиш, че дори службата са я кръстили ДАИ(дай), направо тия хора се подигравата на цяла България. Добави и КАТ...

Кой е министър на транпорта?Къде изчезна?

А.Джамбазки

Какъв е този на снимката - да се обръсне брадата и косата веднага! Няма само аз да съм плешив!

Фибата

Борисов ще ги маха по партийна линия. Такова е положението след практиките на БСП, ДПС, Костов и царя. Ако не си му партиен началник ще те съди, ще го върнат на работа и даже държавата ще му плати. Да не говорим какъв вой ще е за политическа чистка от опозицията! Борисов изгони доста хора и не знам някой да се е върнал. Този акъл му го "даде" Станишев, когато назначиха Пеевски и крещеше, че ситуацията иска нестандартни решения. Е тази ситуация е такава! Огромната корупция не е на висшите етажи на властта, а на средно високите. Там е мафията! Тя не купува човек /за максимум 4 години/, а място, пост, позиция, цели отдели в дадено министерство. Тодор Танев беше министър на образованието. Той мафиот ли е, корумпиран ли е? Не, категорично, но я разбутай надолу по отделите за учебници, например, и ще ти призлее. Това е схемата. И ако стане издънка се вижда дали нещо се прикрива или не. Цветков беше махнат, но машинката си бачка на пълни обороти и 5 години след него. Махне ли се това ниво, наричащо се с голямо самочувствие "експерти", ама изучили се по времето на "социализъма", корупцията ще се свие до 10%!

почитателкА на Аватарчо

" За всичко и виновен Радан Кънев.Той само се бие в гърдите,че е против корупцията,а нищо не прави против корупцията в министерството на транспорта.Това е долно и шизофренично поведение." Пиша това вместо Аватарчо,Защото той пак МЪЛЧИ,МЪЛЧИ,МЪЛЧИ.Ние не искаме социалния му двойник ,а неговото мнение.И да обясни,защо гербажийските министри мръхтят и мрънкат,а не си подават оставката?Да не са коне!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.