Това, че има спрени оперативни програми, това не означава, че в тях има нарушения – това се прави, когато има съмнения. След 2 седмици влиза в сила новият закон за обществените поръчки и той ще определи новите правила. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БНТ.

"По-рано също са спирани, но това не е влизало в обсъждане или дебат. Сега целта е грешките да се откриват още в началото", обясни вицепремиерът.

Според него влизащият в сила нов закон за обществените поръчки ще има по-добри правила.

"Новият закон за обществените поръчки е по-добър, предлага повече конкуренция, повече борба, по-малък административен натиск, особено за тези, които кандидатстват, нова система за контрол, хващане на грешките в аванс", обясни Дончев.

Той уточни, че законът за първи път урежда електронното кандидатстване, което трябва да стане факт догодина.

Вицепремиерът разкри, че през 2015 година 7 милиарда лева са разпределени през 11 111 обществени поръчки, като подчерта, че е нормално в някои от тях да има нарушения.

Дончев коментира още, че мораториумът върху договорите за купуване на ефирно време от телевизии и радиа без обществена поръчка ще продължи толкова, колкото е нужно, за да се организира един широк обществен дебат.

"В последните месеци се трупа напрежение по начина, по който се финансират телевизиите и радиата. За начинът, по който се закупува време в телевизиите, се говори, че видите ли властта си купувала медиен комфорт – това в никакъв случай не е вярно", изтъкна Дончев.

Той иска проблемът да бъде решен с дебат, в който да участват телевизиите - да се обсъжда как ще се изхарчат парите.  Докато не приключи този дебат и докато няма консенсус, мораториумът върху средствата за реклама ще е в сила, обясни вицепремиерът.

Според Дончев на пазара на горива в последния месец се случва нещо, което е в полза на потребителите.

"Духът излезе от бутилката. Убеден съм, че имаме конкурентен и остър пазар", каза вицепремиерът и изрази надежда състезанието между търговците да не остане само регионално, а да обхване цялата страна.