Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Страх ме е, тук стана опасно!"

На Хамид Саиди не му е до репортери. Той забързва със ситни крачки покрай турските и арабските магазини нагоре по "Шосе дьо Лувен", любимо място за пазар на много българи в Брюксел.

Тук е Сен Жос, "кварталът на 100-те националности". А Хамид е един от 500-те хиляди мюсюлмани с белгийски паспорт в тази доскоро спокойна и толерантна страна от близо 11 милиона души, която е домакин на европейските институции. 

Нисък на ръст, леко прегърбен, със сако и тревожен поглед зад очилцата с метални рамки и плитко бяло фесче на темето, той е един от потомците на хилядите мароканци и турци, които Белгия "внася" през 1964 поради недостиг на работна ръка.

Бащите и дедите им са работили в мините и металургията край Шарлероа и Лиеж, строили са пътищата и метрото на Брюксел, което днес някой взриви. Те са предшествениците на "полския водопроводчик" и на българския и румънския гастарбайтер, които имат да ги догонват по вписаност в щедрата социална система на Белгия.

На 200 метра от срещата ни полицията не дава пиле да прехвръкне. Тя и въоръжени до зъби войници са блокирали сърцето на Европейския квартал.

На пет минути пеша от седалищата на Комисията и Съвета бомба е изтърбушила мотриса на метрото на спирка "Маалбеек", убивайки поне 20 души и ранявайки над 50.

По тротоарите, които в този утринен час се будят от забързаните стъпки на хиляди европейски служители и където гъмжи от охрана и камери, лежат окървавени трупове.

Час по-рано, на международното летище на Брюксел, край фламандското предградие Завентем, две последователни експлозии са убили най-малко 14 души и са ранили над 80.

По пода на залата за заминаващи се търкалят мъртви тела, ранени викат за помощ, панирана тълпа се втурва навън към паркингите, полицията извежда друга част от пътниците направо на пистата между самолетите.

Детонацията е толкова силна, че от стъклената фасада на терминала не остава нищо. Облицовката на тавана пада на пода.

"Ясно беше, че това ще стане", казва Филип Делво, мъж в 40-те си години. "След атентатите във Франция, си знаех, че това ще стигне и тук".

Да дойде? Почти половината от атентаторите, които убиха 130 души и раниха над 350 в Париж на 13 наември 2015 година, бяха дошли от Белгия. Макар някои от тях да имаха френски паспорти, всички бяха чеда на брюкселския квартал Моленбеек, европейската Мека на джихада.

Днешните експлозии отекват четири дни, след като пак в Моленбеек полицията залови Салах Абдеслам, единственият останал жив парижки атентатор.

Четири месеца го издирваха полициите в цяла Европа. Оказа се, че през цялото време той се е крил там, откъдето е тръгнал. Не е нужно да си Жорж Сименон, за да си дадеш сметка каква нелегална мрежа от ятаци и помагачи предполага това в самото сърце на Европа. И за това какво знаят службите за нея.

Поне двама от съучастници на Абдеслам, Мохамед Абрини и Нажим Лаашрауи, още са на свобода. А колко още са като тях? Външният министър Дидие Рейндерс днес даде да се разбере, че властта не знае.

"Има още терористи на свобода", каза той пред обществената телевизия РТБФ.

Затова нивото на тревога е максимално. Метрото е затворено, градският транспорт е спрян. Летището е затворено, европейският квартал около мястото на експлозията е блокиран от полицията. Не пътуват свръхбързите влакове за Лондон и Париж. Евакуирана е ядрената централа в Тианж до Лиеж. Под засилено наблюдение и охрана са гарите в столицата, някои от тях са затворени. 

Абрини, е карал Абдеслам до Париж в деня преди атенатите и е заснет от охранителните камери на бензиностанция по пътя. Лаашрауи, подвизавал се под фалшивото име Суфиан Кайал, е заподозреният оръжейник на атентаторите, който е подготвил мунициите им.

Друг съучастник, Мохамед Белкаид (известен под псевдонима Самир Бузид), беше убит в престрелка с белгийската полиция, която разби тайна квартира на терористите в брюкселския квартал Форе миналата седмица. Там бяха открити ДНК следи и отпетачъци на Абдеслами и на Лаашрауи. 

Белгийските граждани, които се бият за Ислямска държава в Сирия, са с най-голям относителен дял от населението в сравнение с останалите европейски страни.

Миналата година службите в страната разбиха терористична мрежа, която по техни данни е подготвяла серия атентати срещу средства на обществения транспорт, военни и полицейски обекти.

Силите на реда убиха двама нейни членове, които оказаха въоръжена съпротива в източното градче Вервие. Те се оказаха свързани с мозъка на парижките атентати Абделхамид Абаауд, също чедо  на Моленбеек.

Последва лов на заподозрени терористи в цялата страна, а през лятото  завърши започнал предната година процес в Антверпен - с 47 осъдителни присъди, част от които задочни, сред които и тази на Абаауд. Тогава той още се е биел в Сирия.

През февруари 2105 година Белгия прати в затвора за 12 тодини Фуад Белкасем, лидер на местната ислямистка група "Шариат за Белгия" (Sharia4Belgium) по обвинение, че е изпращала млади хора да се бият на страната на джихадистите в Близкия изток.

Година по-рано, на 24 май 2014 година френският гражданин Мехди Немуш разстреля четирима души в Музея на евреите в Брюксел и избяга. Заловиха го в Марсилия.

Мосю Делво обаче, съвсем по белгийски, отказва да свърже терора с мюсюлманските гета в Брюксел и в големите белгийски градове. 

"Не  бива да ги смесвате. Тук в Сен Жос живеят хора от всякакви народности и религии и не сме имали проблеми. Ислям и тероризъм са различни неща".

Политическата коректност умира последна.

Ключови думи

Коментари

Кажете нещо гадно за Веселин Желев, де, никой ли не е дежурен?

писнало ми е от Желев и неговите пасквили

Illuminati

Феновете на ДЕОС и ДПС, на Трюдо и Обама се размърдаха. Вече почнахте ли да ни убеждавате, че поганската вяра на мюсюлманите няма нищо общо с тероризма. А в името на какво те убиват? А кое ги вдъхновява? Педофилът Мохамед? Да, ако не знаете, отворете Уикипедия и прочетете: педофил е. Чели ли сте Корана, боязливи розовички леви либералчета с меки китки и широко разтворени анални отверстия? Край на левицата, край на социалния либерализъм, край на розовия пандифлюшков фашизъм, край на марксизма, на културния релативизъм, край на теориите на франкфуртската школа, край на маркузианството, край, край. Искаме свобода, не искаме етатистките идеи на левичари, които привличат към Европа подчовеци.

Сия

"Вписаност в щедрата социална система" - добре го е казал Желев. И в нищо друго не се вписват и не искат да се вписват още от 60-те години. Та не е само Меркел. Според мен Меркел се заблуди, че вносът на работна ръка ще й дойде добре и евтино. Затварянето на очите пред пълната липса на интеграция обаче излезе много скъпо както за нея, така и за цяла Европа.

Иван

По всичко изглежда, че политическата коректност ще умре след като умре цивилизацията.

Кабакчиев

"Тихият и сигурен Брюксел вече е минало". Напротив, специално последните две десетилетия Брюксел не беше "тих и сигурен", а днешните събития са в известен смисъл продължение - но много драстично - на ширещата се там престъпност. По стечение на обстоятелствата няколко пъти бях в Брюксел на форуми във връзка със сигурност и безопасност (в една конкретна област - няма значение коя). Разказвани бяха ужасяващи случаи на насилие, главно от страна на обсъжданата тук специфична популация. Аз знаех за проблема най-общо - веднъж даже един черен ме преследва по улицата, явно заради големия ми фотоапарат, но не бях подозирал колко големи са опасностите. Друг път, тръгвайки на разходка след конференцията и вземайки си довиждане с колегите (специалисти по сигурност), те настояха да скрия фотоапарата. Аз се усмихнах и отвърнах, че Брюксел все пак не е Неапол. При което те ме изпратиха с погледи, които казваха, че съм пълен наивник. Но наистина след думите им внимавах - повечето време криех апарата в якето. Добре, че съм бил вече в Брюксел, видял много неща и много снимки направил! Този толкова интересен град за дълго време изобщо няма да бъде за посещения! Жалко, много жалко!

Новият

Темата е дълга да не кажа без край! Само вмъквам пример с Америка - там след 1996 г. и особено след 2001 г. се взеха у ръце и има резултат! Важно е също, че не е отменено смъртното наказание и вместо пострадалите да харантутят разни безделници, търтеи и убийци инжекцията и край!

Кабакчиев

Сещам се да припомня, че преди няколко години посред бял ден в централна станция на метрото в Брюксел и пред множество свидетели един български студент беше малтретиран от група лица, след което хвърлен върху релсите от второто ниво върху първото. Пътници на перона скачат веднага и с риск за живота от електричеството и преминаващите влакове го изваждат. Младежът оживя, но остана инвалид, извършителите избягаха. Частично разпознат от CCTV системата, един от тях беше изправен пред съда, но освободен поради недоброто качество на записа и несигурност дали е той. Случаят беше съвсем периферно отразен в българските медии, които го счетоха за рядък инцидент, а в Белгия и по света предизвика фурор от възмущение, защото нормалните белгийци и изобщо западноевропейците от десетилетия много добре знаят за какво става дума. Изобщо не би било изненада малтретиралите българина тогава днес да са сред взривяващите се. Поантата: явлението и контингентът са познати отдавна; Белгия няма ресурс да се справи. В световните медии днес отбелязват, че качеството на CCTV системата в транспорта на Брюксел е много по-ниско от това на Париж и Лондон - въпреки че Брюксел е сърцето на Европа.

Иван

В Брюксел полицията е с автомати още от миналата година.

Възмутена

Абе, честно ли тези западно европейци не осъзнават, че да разкарат подобни квартали ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА е решението? И да затворят границите за морално ощетените чужденци.... И защо трябва да се преструват на толерантни? На кого му пука, че някой ще ги нарече расисти? Явно обаче обикновеният европейски гражданин трябва да бъде унищожаван, разбира се, докато се толерира, паразитният "гражданин". Хвала... Трябва ли на света да останат само толерантни хора на високи постове и подобни терористи, та да настъпи мозъчна дейност в прогресивна посока??? Питам....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.