Интернет е прекрасно място. Наистина, 90% от мрежата е пълна с пошлотии и селфита, но в останалите 10% можеш да намериш  съкровища. Някои от тях се крият в сайта Reddit.

Reddit e форумът на форумите – събредити (подфоруми) на всякакви теми товарят ежедневно сървърите на американската компания. Сайтът се отличава с много освободените си правила – няма забранени теми, особено в някои подфоруми. Сред тях най-любопитен е може би r/IamA.

Името е интересна игра на думи – I am a... означава „Аз съм един“, а aMa е съкращение на Ask me Anything - “Попитай ме всичко“. Тук се крие и магията на този подфорум. Всякакви интересни хора – с редки професии, любопитни случки, интересен начин на живот – се представят в IamA, доказват пред модераторите самоличността си – и отговарят на всякакви въпроси, зададени от всички анонимни потребители на Reddit. Актьори, писатели, журналисти, хора, оцеляли през най-страшните изпитания в живота.

След като ви представихме една млада индианка, открихме и един млад ескимос - другото страшно интересно малцинство в Северна Америка. Той е на 19, живее в малък канадски град. Говори основно английски, общува активно и с белите, и със своите. Ловува като ескимос, но вечер сяда пред компютъра и играе игри. За разлика от някои свои връстници, скоро успешно ще завърши гимназията.

Ескимосите са ни непознати - особено как живеят съвременните представители на този интересен северен народ. Позволете му да ви разкаже малко за тях.

Кой е митът за ескимоси, който най-често срещаш?

Че живеем в иглута.

Някога правил ли си иглу? Виждал ли се как се прави?

Не, не съм, ние живеем в модерна къща. Но ми се иска да видя, трябва да помоля кръвният ми баща да ми покаже някой път.

От дивеч ли се изхранвате?

Рядко, пазаруваме основно от супермаркета. Но понякога ядем китова мас и кожа. Или пък карибу (лопатар) - наскоро с брат ми ходихме на лов и върнахме един вкъщи. Ловуваме и тюлени, бели мечки, патици, нарвали, белуги...

Вкусна ли е китовата кожа?

Много! Правим от нея нещо подобно на нъгети... страхотни са!

Какви езици говориш?

Английски и малко инуктитут. Мога и да пиша на двата езика, разбирам когато ми се говори на инуктитут, но трудно оформям изречения.

Какъв ескимос си? Всъщност, "ескимос" обижда ли те?

Не, не ме обижда, макар по-възрастните да предпочитат "инуит". Канадски ескимос съм.

Чувстваш ли гренландските ескимоси като свои братя?

По-скоро като съседи, които не посещаваш. Знам, че са различни от нас - имат друг език, имат малки коне.

Исках да разбера дали всички ескимоси имате общи вярвания?

О, да - имаме няколко принципа, които са едни и същи за всички. Сътрудничество, уважение, трудолюбие, и още няколко - общо 8, учим ги в училище.

Вярна ли е тази работа с ескимоските целувки или са ни лъгали?

Ескимосите се целуват, като си търкат
носовете  - но вече тази практика 
отмира.

Ахахаха, да, вярно е, но много от нашите вече не го практикуват.

Къде живееш? Пътувал ли си?

В малък град на име Ранкин Инлет. Веднъж летях до Торонто, но пътувам малко, родителите ми не могат да си позволят повече.

С какво се занимават родителите ти?

Майка ми е на 59, а баща ми на 65, така че вече са пенсионирани. Баща ми е в инвалидна количка, откакто е получил удар преди 18 години.

Колко от традициите ви са се запазили?

Много малко. Родителите ми са родени в иглута, и преди имаше много възрастни хора, които помнеха традициите ни. Но сега градът е само 3000 души и много е забравено. През 60-те белите са дошли, построили са ни къщи... Тогава хората не са искали да живеят в град на белите, но те пък са създали търговски център. И родителите ми са били записани в държавно училище.

Ранкин Инлет е отдалечено, посещават ли ви туристи?

Рядко, аз не им обръщам внимание, но винаги се намира някой местен да ги заведе на лов или с лодка...

Как се държат белите с вас? Има ли расизъм?

Тези, които идват в града ни, често са само по работа. И повечето създават приятелства, забавляват се, някои дори остават да живеят тук. Откровен расизъм - рядко.