Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

АННА БАРАУЛИНА
АННА АНДРИАНОВА

Собствената кредитна рейтингова агенция на Владимир Путин заработи и чуждестранните конкуренти вече изпитват трудности.

През последните три седмици Moody 's Investors Service Inc. и Fitch Ratings Ltd. заявиха, че смятат да прекратят изготвянето на местните рейтинги и че няма да се съгласят московските им филиали да бъдат управлявани от руското правителство, тъй като това е нарушение на международните санкции. Нюйоркските фирми си тръгват и предприятието, известно като АКРА, е готово да запълни дупката и да започне да публикува оценки.

Миналата година заради понижаването на рейтинга, което Русия нарече политически мотивирано, тя падна под инвестиционното ниво за първи път от повече от десетилетие. Оттогава Русия изтиква чуждестранните агенции. Министерството на финансите и Централната банка смятат да използват АКРА, за да заменят т. нар. голяма тройка в качеството на критерия за оценка на инвестиционната кредитоспособност.

"Като отстранява международните агенции от националните рейтинги, държавата защитава местната компания", каза Иван Гуминов - главен мениджър на фонда Ronin Trust в Москва. "До този момент всички важни рейтинги бяха представени от "голямата тройка" и на новия местен играч би било много трудно да завоюва дял на този пазар, ако трябваше да се конкурира с тях."

 

Moody's си тръгва

 

Миналата седмица Moody's обяви за закриването на създаденото преди 12 години нейно съвместно предприятие в Москва, а на 18 март то оттегли рейтингите на Русия по националната скала. На 29 февруари от Fitch заявиха, че вероятно ще прекратят да обявяват местните рейтинги на руските компании. Същия ден АКРА, чиято абревиатура означава Аналитична кредитна рейтингова агенция, подаде молба за лиценз за работа в Русия. От Standard & Poor's казаха, че водят преговори с Централната банка за това как да запазят присъствието си в страната по новите правила.

През юли Банката обяви, че смята на учреди компания, имунизирана срещу "геополитическите рискове, след като S&P и Moody's понижиха рейтинга на Русия до "боклук" на фона на падането на цените на петрола и санкциите, наложени заради Украйна. Централната банка ще спре използването на оценките на S&P, Moody's и Fitch в процеса на вземането на решения, съобщи Елена Чайковская - шеф на отдела за развитие на финансовите пазари. АКРА засега е единствената агенция, която помоли за акредитация съгласно новите правила, каза тя на 14 март.

 

Съюзници на Путин

 

В седмиците след анексираането на Крим от Путин преди две години олигарсите, свързани с президента, се сблъскаха с наказателните санкции на САЩ. това накара чуждестранните рейтингови агенции да спрат да публикуват оценки на банките, контролирани от тези бизнесмени, в резултат на което Министерството на финансите нямаше възможност да оценява доколко безопасни са неговите депозити. Кредиторите, най-вече руската Централна банка и СМП Банк, спадаха към спестовните банки на правителството.

"Оказа се, че идея си нямахме за кредитоспособността на тези банки", каза зам.-министърът на финансите Алексей Мойсеев в интервю миналия месец, като обясни защо на Русия й трябва алтернатива на трите големи компании. Оценката на кредитоспособността от международните агенции дълго време бе използвана от частни инвеститори в Русия за управление на рисковете, а също от Централната банка за регулиране на финансовата сфера.

Други местни инвеститори също разглеждат това като положителна промяна, каза Суки Ман - бивш шеф по въпросите на европейската кредитна стратегия в UBS Group AG, който в момента оглавява занимаващия се с книжа блог CreditMarketDaily.com.

"Това може да гарантира прозрачност и в крайна сметка ще помогне на инвеститорите в процеса на вземане на собствени решения", каза Ман, който взема предвид рейтингите на местните агенции в своя анализ. "Не трябва да се разчита на това като на единствен източник за вземане на решения за инвестиции, но си струва да го имаш в арсенала си."

 

Акционерите

 

Съветът на директорите на АКРА се оглавява от американец. Това е Карл Йохансон, който бе консултант на руското правителство,  докато работеше да Ernst & Young LLP в Москва. Новата компания ще бъде управлявана от Екатерина Трофимова - бивш банков аналитик в S&P за Русия и страните от бившия СССР. 27 акционери, сред които "Сбербанк", "Райфайзенбанк" и "Северстал", ще получат по 3,7 на сто от 3 милиарда рубли (44 милиона долара) от уставния капитал.

АКРА няма да има никаква политическа програма. 23-мата й ааналитици "имат много дълбоки познания за отраслите на руската икономика", каза Йохансон в интервю.

Инвеститорите извън Москва по-скоро ще видят в тази компания опит на Русия да нанесе ответен удар по западните противници, каза базираният в Лондон мениджър Пол Макнамара, който помага за наблюдението на активи в размер на близо 4,5 милиарда долара на компанията GAM UK. Той ще игнорира оценките.

"Всяка руска агенция без съмнение ще бъде считана за принадлежаща на Кремъл", каза Макнамара. Тази стъпка е "стандартен отговор на понижаването на рейтинга. Никой на пазара не го е грижа за това."

-----

* Авторките са руски журналистки. Препечатваме коментара им от агенция Блумбърг.

Ключови думи

Коментари

Какво представлява агенцията ?

Тя влияе ли се от политически нареждания на дадена държава ? Почна да ми писва от свещени крави ,които после ...не се оказват такива! Ами независима държава са и могат да си създават. Руснаците в състояние ли са да кажат на САЩ ,колко хартиени долари да напечатат !? Не могат ! Тези хартиени пари "крадат ли по определен начин наши блага" - разбира се . Щом това си е обикновена фирма и печели от договори ...какво да кажа !?

Бе що така се радват хората по света - от маститият банкер до черния дивак в Африка на тия напечатани зелени хартийки? пък рублаците не ги уважават нещо?!

Ти и тези като теб мислещите - освен лайна да произвеждаш, никакви други блага нямаш. Независима била Русия. Колкото е демократична Северна Корея - толкова и Русия е независима гольо.

Жан Виденов печата ли пари?

Милен

Много подходящо име си си избрал, явно хабер си нямаш какъв е смисълът от рейтинговата агенция.

Ми като не знаеш какво да кажеш, защо се напъваш? Събота е, пий една-две бири.

тука е така

Тия са откачалки,да го чуят русофилчетата това нещо!

socialen

Поредното доказателство, че от рейтингови агенции няма никаква полза. В това се убедиха всички и на 15.09.2008.

Предлагате пълна анархия?

Да си вземат

АЛФАТА на Буда .Тя всякакви рейтинги ще им направи за пари .

д-р Пeтроff

Родная АКРА настоящая агенция.Ето последньiй гвоздик в ковчег империализма.Рейтинги будот какие надо.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.