Военната кампания в Сирия е струвала на Русия 33 милиарда рубли (426 милиона евро), заяви президентът Владимир Путин, цитиран от Интерфакс.

Финансирането й станало за сметка на ресурсите на Министерството на отбраната, уточни държавният глава. Той говори на среща в Кремъл с военнослужещи, участвали в операцията. Тя започна на 30 септември 2015 г. А на 15 март започна частично изтегляне не руския контингент от арабската република.

"ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС": В СИРИЯ СЕ ПРОВАЛИ ПЛАН ЗА БЛИЦКРИГ НА РУСИЯ

Похарчената за Сирия сума била заложена в бюджета на военното ведомство за 2015 г. за учения и бойна подготовка.

"Ние просто пренасочихме тези ресурси за поддръжка на групировката ни в Сирия", каза Путин.

След операцията ще бъдат необходими и допълнителни разходи. Те ще бъдат свързани предимно с попълването на бойните арсенали и ремонт на техниката. Похарчените в Сирия пари обаче са напълно оправдани. Президентът оцени с "отличен" действията на руските военни летци в Сирия. Именно стратегическата и тактическата авиация понесла на раменете си изпълнението на най-трудните и опасни задачи.

Първите руски бойни самолети напуснаха Сирия на 15 март.

КАКВИ КАРТИ ИГРАЕ ПУТИН В СИРИЯ

Русия ще продължи да оказва финансова и разузнавателна помощ на правителството на Башар Асад, включително от космоса, зарече се Путин. В Сирия ще останат на бпостоянно бойно дежурство зенитните противоракетни системи С-400 и "Панцир-Ф".

Руските военнослужещи ще отблъснат всички атаки срещу тях в арабската страна. Системите за ПВОке бъдет използвани срещу всички цели, които ще бъдат сметнати за заплаха за солдатите.

ТРИ РЕЗУЛТАТА ОТ ПРИКЛЮЧЕНИЕТО НА ПУТИН В СИРИЯ

"Искам да подчертая - по всички цели", изтъкна Путин.

И допълни:

"Ако е необходимо, Русия буквално за няколко часа е в състояние да увеличи групировката си в региона до размери, адекватни на създаващата се ситуация, и да използва целия арсенал от налични възможности", каза държавният глава.

 

За изпълнените задачи

 

Задачата на руските войски в Сирия е била борбата с тероризма, за да не се прехвърли той на територията на Русия.

"Веднага обозначихме целите на операцията - подкрепа на законната борба на сирийската армия срещу терористичните групи", каза Путин.

Той нарече тероризма "глобално, страшно зло".

ИЗТЕГЛЯНЕТО НА РУСИЯ ОТ СИРИЯ МОЖЕ ДА ЗНАЧИ ГОЛЯМА СДЕЛКА

Действията на Москва били разчетени по време за активни операции срещу терористите.

"Беше директно заявено, че ние нямаме намерение да се замесваме във вътрешносирийския конфликт", отбеляза руският лидер.

Според него бъдещето на страната може да бъде решено единствено от нейните жители.

 

За резултатите от бомбардировките

 

"Напрегнатата бойна работа внесе коренен прелом в ситуацията. Ние не дадохме да се разрасне терористичният тумор. Разрушени са инфраструктурата на бандитите, техните складове с оръжия и боеприпаси, блокирани са маршрутите за контрабанда на петрол, от която терористите получаваха главните си финансови инжекции", каза Путин.

Според него руските войски свършили огромна работа по укрепването на законната според него власт и държавност на Сирия.

Руското оръжие минало преминало успешни изпитания и това щяло да помогне и на въоръжените сили на Русия.