Руският президент Владимир Путин обяви на 14 март, че Русия е постигнала повечето от целите си в Сирия след започването на въздушните удари през септември 2015 г. и че тя постепенно ще изтегли гръбнака на силите си от страната, като се започне на 15 март. Според Путин процесът може да продължи до 5 месеца. Руската военновъздушна база край Латакия обаче ще продължи да действа, както и военноморската в Тартус.

ПЪРВИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ ИЗЛЕТЯХА ОТ СИРИЯ ЗА РУСИЯ (ВИДЕО)

Руската намеса в Сирия бе мотивирана от редица ключови приоритети. Първият е гарантиране на стабилността на съюзническото сирийско правителство и чрез разширяване на руските интереси в Сирия. Вторият бе демонстрация и изпробване на въоръжените сили, в които се извършва значително модернизиране. Третият е отслабване на "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) и други терористични организации, като се има предвид големият брой руски граждани, сражавайки се в Сирия в редиците на екстремистките фракции. Четвъртият и най-важен приоритет за Русия е са обвърже действията си в Сирия с други въпроси, включително конфликта в Украйна, споровете с ЕС и американските санкции срещу Русия.

ПУТИН НАРЕДИ ИЗТЕГЛЯНЕ ОТ СИРИЯ

Подкрепата, която руснаците и други външни играчи като Иран и "Хизбула" оказаха на сирийското правителство, до голяма степен отне предимството на бунтовниците и сега то е на страната на верните на властта сили. Бунтовническите войски обаче не бяха победени, а значителното намаляване на руските сили може да отслаби усилията на лоялистите. Но е важно да се помни, че Русия не усили сама верните на режима сили. Подкрепата на Иран за сирийското правителство може да продължи да им дава предимство.

ПУТИН ЗВЪННАЛ НА ОБАМА СЛЕД ОБЯВЕНОТО ИЗТЕГЛЯНЕ

С действията си в Сирия руснаците показаха подобрената си боеспособност и някои нови, неизползвани преди, оръжия, които вероятно ще допринесат за сключването на важни оръжейни сделки, включително с Иран. Русия постигна до голяма степен и целта си да отслаби "Даеш", макар приносът й да е само част от много по-широко международно усилие, включващо оглавяваната от САЩ коалиция, бунтовниците и сирийските демократични сили, в които влизат предимно кюрди."Като цяло "Даеш" не бе победена, но силите й в Ирак и Сирия станаха значително по-слаби, отколкото преди пет месеца.

ТРИ РЕЗУЛТАТА ОТ ПРИКЛЮЧЕНИЕТО НА ПУТИН В СИРИЯ

Все още не е ясно дали Русия е постигнала напредък в главната си цел. Москва се намеси в Сирия, за да получи отстъпки по въпроси в други региони. Дали е постигнала успех или не, може да зависи частично от условията на каквото и да било мирно споразумение. Изтеглянето на 15 март, започващо в един ден с мирните преговори с посредничеството на ООН, може да бъде знак за пробив в преговорите. Ще бъде важно да се следят всякакви сигнали за предстоящо споразумение, идващи от Женева, и за знаци, идващи от Европа, които биха могли да бъдат намек за потенциална голяма сделка.

Разбира се, може да се окаже, че Путин доста преувеличава значението на изтеглянето, което може да не промени значително руските действия в Сирия. Макар да е доста малко вероятно, изтеглянето на руснаците може да означава и поражение, защото са осъзнали, че не могат да постигнат голяма сделка за Сирия, на която са се надявали.

------

* Коментарът е на експерти от американската аналитично-разузнавателна компания "Стратфор". Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.