Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пчелите биват отравяни от 57 различни вида пестициди, чиято употреба е позволена в Европейския съюз. Това сочат резултатите от ново изследване на полски учени, съобщава технологичното издание „Уайърд”, цитирано от БГНЕС.

Докладът на Полския национален ветеринарен институт, публикуван в специализирания „Журнал за хроматография”, показва ефекта на всички 200 лицензирани в ЕС пестициди върху пчелите.

"Здравето на пчелите е въпрос от обществено значение. Те са изключително важни за околната среда и селското стопанство, тъй като опрашват над 80% от културите и дивата флора в Европа", заяви ръководителят на изследването Томаш Килянек.

Екипът му е използвал метод, наречен „QuEChERS”, който обикновено служи за разпознаване на пестицидите в храната. С него учените са изследвали 73 различни инцидента, при които са отровени популации на пчели.

В телата на насекомите са открити именно тези 57 различни пестициди. Сред фаталните за пчелите препарати са инсектицидите хлорпирифос, диметоат и клотианидин. Последното вещество беше частично забранено в ЕС миналата година заради доказано вредния си ефект върху популациите на жилещите насекоми.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.