Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Евдокия Манева е родена на 20 март 1945 г. в София. Завършва ХИИИ – Харков, специалност Инженерна химия, а през 1983 г. защитава дисертация за степента доктор на икономическите науки. От 1990 г. работи в МОСВ, а през 1997 г. е заместник-министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски. В правителството на Иван Костов e министър на околната среда и водите. От 2001 г. е народен представител в 39-ото НС. През 2004 г. става един от основателите на ДСБ и е член на Националното ръководство на партията. Депутат е в 40-ото НС. От 2009 г. е заместник-министър на околната среда и водите в кабинета на Бойко Борисов. В момента е в заслужен отдих, но продължава да е консултант по проблемите на екологията на различни организации.

- Г-жо Манева, как си обяснявате факта, че мине не мине време и искрата на конфликта за съдбата на ски курорта в Банско се възпламенява – ето, преди ден това пак се случи?

През последните три четири години тази искра не е угасвала. Опитите проблемът да се реши от страна на държавните институции и концесионерът, срещат яростна съпротива, която в  различните периоди се мотивира разнообразно. Присъствах на последната дискусия и призивът ми беше, че проблемът наистина трябва да се реши. Впрочем, нямаше дискусия, а яростен отпор от страна на зелените със съмнителни мотиви.

ДЪРЖАВАТА ТРЯБВАЛО ДА ПЛАТИ 100 МЛН. НА "ЮЛЕН", АКО РАЗВАЛИ КОНЦЕСИЯТА НА БАНСКО

- Какви са аргументите ви за това твърдение?

Няколко са. Първо, проблем е разликата в площта на концесията като се говори за 99 хектара срещу 160 хектара, установени при измерването през 2012 г. Също така се говори за презастрояване, нарушаване на концесионния договор и т.н. Всичко това не е вярно. Наистина в договора е разписана тази площ, но в едно общо изречение, в което заедно с площта се коментира, че тя се очертава с точките на териториално устройствения план. А разликите в двете площи още тогава са съществували, но пробелмът е, че когато е сключен концесионният договор, реално измерване на площта не е извършено. Това число е определено умозрително на база на площта на съоръженията, разположени върху обсъжданата територия. Първото и единствено измерване обективно досега е направено през 2012 г. Да се води спор на базата на умозрително определено число, е откровена спекулация.

-      Назовете спекуланта?

-      Това са няколко дежурни говорители на зелените организации, предвождани от Тома Белев. Те се опитват да измислят някакви доводи и така правят невъзможно решаването на проблема.

-      А какъв точно е проблемът там?

-      Някои тънкости в договора предизвикват съмнения, че не е прецизен и те трябва да бъдат отстранени. Това беше волята на МОСВ още по време на първото правителство на Бойко Борисов. Тогава започнахме да уточняваме на базата на възражения от страна на зелените, неточностите.

-      Какви са другите доводи на протестиращите?

-      Създават напрежение в обществото и с твърденията си, че на територията на концесията имало незаконни обекти. Това категорично не е вярно. В последните 15 години МОСВ си е вършело работата и е контролирало всяка инвестиционна инициатива, ремонтите и всичко останало, което е провеждано на територията. Има пет обекта, за които се изразяват съмнения, че стриктно е било прилагано екологичното законодателство. Те са изградени през периода 2002-2007 г., като през това време не е имало абсолютно никакви възражения от страна на зелените. Тези обекти са направени съобразно действащото към момента законодателство. Сега, близо 10 години по-късно, тези екологични сдружения изведнъж на база на последните изменения в нормативите, обявяват въпросните обекти за незаконни. Това е толкова абсурдно, че просто не подлежи на коментар.

-      Вярно ли е твърдението на недоволстващите, че концесията създава рискове за целия парк Пирин?

-      Категорично е доказано, че това твърдение е несъстоятелно. Има многобройни жалби до ЕК, до ЮНЕСКО, по тях са направени безброй проверки, които доказват по ясен начин, че няма рискове и никакво увреждане на парка. Нещо повече, през този период популациите на различни животни са се увеличили. Няма причини да се твърди, че и за в бъдеще природата там ще бъде увредена. Не е вярно и твърдението на зелените, че ЮНЕСКО има възражения срещу развитието на ски туризъм в района. Това си е откровена лъжа, могат да се видят протоколите от последните им проверки, в които се казва, че в туристическата зона, която е извадена от обекта за световно природно и културно наследство и е призната като буферна зона, могат да се правят строителни дейности , ремонти и разширяване на ски зоната. Като изискването е всеки от обектите да се подлага на оценка на въздействие върху околната среда. Аргументите на зелените, с които бунят обществото, се поднасят в една драстично невярна форма. Напълно естествено е, младите хора, които не знаят каква е истината, да вярват на провокациите на няколко души. Те объркват представите на хората, твърдейки, че през тези 15 години всички 6 правителства са някакви мошенници, които не милеят за природата и за България.

-      МОСВ правеше ли анализи на изпълнението на концесията?

-      Да, такъв анализ се правеше всяка година от междуведомствена комисия, в която участваха представители и на МФ, също така от концесионния отдел към МС и всички проколи са публични. Както и всички документи, свързани с реализацията на различни обекти на концесионната площ. Ако има някакви претенции за подобряване на ефективността на контрола, няма проблем това да се реши като добронамерено се седне на масата и се проведат сериозни и аргументирани разговори. Но, за съжаление, такова желание от страна на зелените няма.

-      Те настояват за разваляне на концесията, това възможно ли е?

-      Няма никакви законови, нито пък екологични основания за подобно действие. Тук очевидно има някакви други мотиви, които аз не зная на кого служат и какви интереси преследват. Но съм сигурна, че аргументите на недоволните не са екологични. Тези хора се изживяват като някакъв висш съдебен орган, който раздава справедливост в страната.

-      Но все пак, ще се съгласите ли, че има основания да се твърди, че части от красивата ни природа бяха съсипани от безобразни инвеститорски интереси да речем по Черноморието ни?

-      В България 35 на сто от териториите са защитени. Това е голям процент, освен в Словения, никъде другаде в страните на Стария континент не е така. При положение, че нашето законодателство е напълно хармонизирано с европейското и не е възможна нито една инвестиция без оценка на въздействието на околната среда. Така че не е вярно, че дивата ни природа, въобще природата ни бива съсипвана от строителство. Спекулира се, че в България имало само 5% защитени територии, в това число и Пирин и затова не бивало да има човешка дейност там. Имаше изискване за картиране на защитените зони в страната,но и затова зелените оказаха огромна съпротива, саботириха този процес. Проблемите, които възникнаха по Черноморското крайбрежие, са последствие точно от забавеното картиране на местностите и протестите на зелените. Смятам наистина, че трябва се види кой какво прави и да се сложи край на заблудите, които тези хора сеят в обществото ни. Не може една група самоизбрали се хора, които преследват някакъв свой бизнес,  да плашат българите с неверни апокалиптични картини. Зелените изкривяват природозащитата в България. 

Ключови думи

Коментари

Новият

У нас както всичко друго е МАФИЯ и при т.нар. "Природозащитници" или "Зелени" също са гадна МАФИЯ! Я се поразходете в който и да е по-голям град у нас и вижте строежите на заведения, бензиностанции..в градинки и паркове пред блоковете!!! Къде са тези псевдо защитници на природата?!

Skior

А вие къде сте? Или все чакаме някой друг да ни свърши работата

milefff

Чудя се защо мнението на едни продажни хора нарекли се еколози тежи повече от мнението на всички експерти и доказали се личности в България? Е няма такава държава!

gopeto

Какъв експерт е Манева? А Каролев? И кои са тези експерти и доказали се личности?

Тома Белев

Тъй като Г-жа Манева в интервюто си ме посочва като виновник дали мога да се надявам на право на отговор? Що се отнася до нейната роля в тази история,защо никой не я попита защо одобри този проект, който доведе до изключването на зоната от обекта на световното природно наследства поради непоправимо увреждане и как сега защитава промяна на договора за концесия, защото имал слабости и неясното, след като тя го подготви? И защо Сметната палата установи, че МОСВ 10 години не извършвало контрол върху концесионера?

аааййй

ЗЕЛЕНИТЕ ЗАСТРОИХА ЧЕРНОМОРИЕТО И ПИРИН ВЕ ОООЙЙЙ ЦАЦАРЕ КВО ЧАКАШ

Войводата

До тома белев-Ти си главния виновник за всичко което става бе цървул!Ти си за разстрел бе кратуно проста!Колко ти плащат за да съботираш изграждането на втори лифт и нови писти на Банско,за да се развива зимния туризъм на Банско.Мафията изсече гората,той се хванал за Пирин,цъврул с цървулите му прост!!!

Хайдутина

Абе, тъпа будко заспала, ти колко мафиота, дето секат гората хвана?

Зелените са прави, мутрите съсипаха цялата природа. Грабят незаконно територии, строят огромни хотели с мръсни пари, после държавата/всички ние/ трябва да им осигурява пътища, пречиствателни станции и инфраструктура, за да могат те да печелят на гърба на народа, даже не искат да плащат данъци.За капак на всичко ни заливат с руски свине и английски алкохолици.Това не е туризъм а вандализъм. А пряко по темата- не може да се договарят 90, а заграждат 160 хектара, разликата е почти двойна.Много качествени и професионални договори, направени от "истински експерти". Никой не каза, защо не се разширят сегашните лифтове.

Браво Тома, тези които те плюят, защо не отидоха да залесяват отрязаните дървета и какво стана с онези изоставени машини, никой не разбра на кого са?

Щом Тиквата стои зад тези проекти, значи пращи от корупция и далавера.Негови хора са.

Да

Една абоснована и реална оценка на ситуацията с природозащитниците у нас. Както много други неща, и любовта към природата е опорочена грозно :(

Лаборантът

От костокок и чиновничка на Мафиански какво очаквате?

Лаборантът

И др. Белев съвсем правилно иска право на отговор.

1.2.2. Ще предоставяме право на отговор на лица и организации, засегнати пряко от неточни или подвеждащи публикации.

Тома Белев

Кога г-жа Манева казва истината - в парламента или пред медиите? СТЕНОГРАМА ОТ 2004.07.16 НА ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ - ТРИСТА ОСЕМДЕСЕТ И ПЕТО ЗАСЕДАНИЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Преминаваме към следващия актуален въпрос, зададен от народния представител Евдокия Манева към министър Долорес Арсенова. Госпожо Манева, заповядайте да развиете Вашия актуален въпрос. Разполагате с 3 мин. ЕВДОКИЯ МАНЕВА (ПГОДС): Благодаря Ви, господин председател. Уважаеми колеги, уважаема госпожо министър! Един от най-спорните проекти, засягащи най-ценните природни обекти на страната ни, е проектът, реализиран от фирма "Юлен" в Национален парк "Пирин" чрез увеличаване на пистите и лифтовете на територията на парка. Оказа се, че тревогите на неправителствените организации и обществеността са напълно основателни, защото пистите не съответстват на определените площи и място с териториално-устройствения план. Те са преместени, заемат значително по-голяма територия от разрешеното. Унищожени са много повече ценни дървесни видове, защото са изсечени значително по-широки просеки и най-важното - не е проведена рекултивация, в резултат на което в момента са активирани свлачища и значителни интензивни ерозионни процеси с непредвидими последици. За съжаление, тези нарушения са допуснати поради пълно отсъствие на контрол от страна на Министерството на околната среда и водите. Въпреки очевадните нарушения, на които са свидетели цялата общественост на Банско и всички, които посещават парка, досега не е наложена нито една санкция за нарушенията. Нещо повече, има информация, че фирма "Юлен" е депозирала в Министерството на околната среда и водите искане за одобрение на инвестиционна програма, включваща нови три лифта, езеро за изкуствен сняг, ново водохващане и легализиране на временните постройки като постоянни. Всичко това в пълно противоречие с изискванията на законите за опазване на околната среда, за защитените територии, на териториално-устройствения план и на дадената концесия. Твърди се, че отново Министерство на околната среда и водите вместо да защити държавните интереси, е поело ангажимент да намери начин да легализира тези желания. Твърди се също така, че ангажимент е поет от представител на ръководството на Министерството на околната среда. Затова аз Ви питам: ще позволите ли да се изградят нови три лифта, да се изгради езеро за изкуствен сняг, ново водохващане и да се разреши временните постройки да се обявят за постоянни, в пълен разрез с екологичното законодателство? Благодаря. ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър Долорес Арсенова, за да отговори на актуалния въпрос на народния представител. Госпожо министър, разполагате с 5 мин. МИНИСТЪР ДОЛОРЕС АРСЕНОВА: Благодаря. Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаема госпожо Манева! Изграждането на ски-зона над гр. Банско се осъществява от "Юлен" АД, както и Вие споменахте, чрез особено право на ползване - концесия. Съгласно предвижданията на териториално-устройствения план ски-зона с център гр. Банско, приет през 1999 г. с протокол на Върховния съвет за териториално и селищно устройство, строителство и архитектура и регионална политика към Министерство на регионалното развитие и благоустройството и одобрен със Заповед № 09-13/2001 г. на кмета на община Банско. Териториално-устройственият план е приет с Решение № 5713 от 2000 г. по Оценка на въздействие върху околната среда на министъра на околната среда и водите. За обектите на концесиониране, за които се изисква такава оценка, оценката е извършена. Строителството на обекти и съоръжения в концесионната територия се осъществява на базата на съгласувания от министъра на околната среда и водите годишни инвестиционни програми, към изпълнението на които се пристъпва след съгласуване на работните проекти на отделните концесионни обекти, независимо от разрешенията, които се изискват за приемането на проектите по други закони. Обектите на водоснабдяване от инженерно-техническата инфраструктура, предвидени съгласно териториално-устройствения план за изграждане на ски-зоната са: водохващане в района на финална къща, водохващане в района на пътя за хижа "Бъндерица", водохващане в местността "Бъндеришка поляна", водоем с водопровод в местността "Икрище", водоем в местността "Бъндеришка поляна". На този етап са изградени водохващане в района на пътя за хижа "Бъндерица" и водоем в местността "Бъндеришка поляна", наречен езерото. Останалите инфраструктурни обекти, предвидени в ТУП, ще бъдат изградени след включването им в годишните инвестиционни програми. Туристическите обекти, предвидени за изграждане в ски-зоната съгласно ТУП-са 4 броя сгради за лифтени станции, 3 броя сгради за заведения за хранене със ски-гардероби и 41 бр. типови обемни клетки с площ 36 кв. м всяка от тях, от които 33 бр. временни търговски обекти. Ситуирането на търговските обекти на терена се осъществява съгласно планове за застрояване, разработени по установения от нормативните документи за устройство на територията ред, като тези планове също се съгласуват с Министерство на околната среда и водите. Министерството следи в работните планове за отделните постройки да бъдат заложени посочените в ТУП параметри, като разгърната площ, вид на постройката - монолитна сграда или временен обект и още други. Част от тези постройки ще бъдат изградени на мястото на съществуващите понастоящем в зоната незаконно построени паянтови постройки, използвани като заведения за бързо хранене, за ски-гардероби и др., неотговарящи на елементарни хигиенни изисквания. Досега в разглежданата зона не са изградени обекти, непредвидени в ТУП. Този факт беше констатиран и от две мисии на Комитета за световно наследство, посетили Националния парк "Пирин" и беше основният аргумент, заедно със създаването на план за управление на парка, за изваждането на Националния парк "Пирин" от списъка на застрашените обекти на световното природно наследство. От казаното дотук се вижда, че строителството и другите дейности, свързани с изграждането на ски-зоната над гр. Банско се осъществяват съгласно документи, приети в съответствие с действащата в страната нормативна уредба. Министерството на околната среда и водите има основно контролни функции по изпълнение на условията в тези документи, като при съгласуването на годишните инвестиционни програми се цели за стриктно спазване на законодателството в областта на околната среда и договора за концесия. Ако възникне необходимост от изграждане на нови обекти, непредвидени в териториално-устройствения план, то това може да стане само по установения от действащото законодателство ред чрез приемането на нов или изменение на настоящия териториално-устройствен план. Използвам случая, госпожо Манева, да Ви благодаря за приемането по време на Вашето ръководство на Министерството на околната среда и водите на документите, регламентиращи строителството и другите дейности в района на гр. Банско, защото изпълнението на условията на тези документи води до създаването на един наистина европейски курорт в района от полза за местното население и за развитието въобще на целия регион. Благодаря ви за вниманието. ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на народния представител Евдокия Манева, която има право на реплика. ЕВДОКИЯ МАНЕВА (ПГОДС): Благодаря. Госпожо министър, аз поставям тези въпроси, защото за съжаление това, което казахте, не отговаря на истината. Това, което се прави в момента в парка, не отговаря на териториално-устройствения план, нито на концесионния договор. Ще Ви дам два примера. Изграден е водоем на Бъндеришка поляна от 12 000 куб. м. Разрешението в ТУП и концесионния договор е за 104 куб. м, тоест то е десет пъти надвишено. Трите нови писти вече са трасирани и трасетата са изсечени преди Вашето съгласие. В този дух мога да Ви приведа още много примери. Нещо повече, вместо Министерството на околната среда и водите да застане в ролята си - още веднъж подчертавам - на защитник на държавните интереси и на този уникален план, то прикрива системните нарушения и отказва информация. В досието на парк "Пирин" липсва териториално-устройствения план и практически нито една неправителствена организация в момента не може да извърши надлежна проверка за това какво е разрешено в ТУП и какво се прави в момента в парка. Особено показателно е, че е отказана информация на контролната мисия на госпожа Рослер и госпожа Дуканис - представители на ЮНЕСКО и UICN. Те фактически не са получили информация какво се прави в този район. Поради неправомерните действия се очертава една изключително неблагоприятна ситуация - парк "Пирин" да загуби своето значение на защитена територия от изключително висок клас и да бъде извадена от списъка на световното природно наследство. Това е изключително срамно и недопустимо. Затова Ви призовавам - контролните органи на Министерството на околната среда и водите да влязат в своите правомощия. Също така призовавам неправителствените организации да започнат активни действия за защита на парк "Пирин". Обещавам Ви, че на тази тема ние ще говорим отново. Благодаря. ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Госпожо министър, имате право на дуплика. МИНИСТЪР ДОЛОРЕС АРСЕНОВА: Благодаря Ви, господин председател. Уважаема госпожо Манева, бих искала да Ви кажа, че на мен също ми е приятно да говоря на теми, които са дали положителен резултат за поминъка на населението и са същевременно с добър екологичен ефект. Така че колкото повече говорим на тази тема, толкова повече привърженици ще имаме - хора, които ще благодарят за добрата работа на всичко, свършено досега, като същевременно споделя своите надежди и очаквания, че това няма да е единственият проект, който със съвместните усилия на много институции и на две правителства се реализира, все пак. Относно това, което казахте, че се твърди едно или друго, много сме слушали за различни твърдения. Въпреки това, след като е подаден сигнал от Вас сега, ние ще направим отново проверка и при доказани закононарушения ще вземем съответните мерки по законоустановения ред. Относно това, което казахте, че ТУП е бил на разположение в Дирекция "Национален парк", аз считам, че той е на разположение в много други институции. Ще направя проверка. Струва ми се твърде странно да не е даден на разположение. Той е документ, който има обществено достояние и не би могъл да бъде укрит от една или друга институция. Всеки, който се интересува, би могъл да го има на разположение. Когато парк "Пирин" трябваше да бъде изваден от отрицателния списък на обектите с културно и природно наследство на ЮНЕСКО, именно този проект, цялостната дейност на Националната служба за защита на природата, Дирекция "Национален парк Пирин" и цялата общественост съдействаха при това посещение в разговори, коментари, дискусии и проверки, както подчертах, и той беше изваден от отрицателния списък. С бъдеща такава положителна съвместна дейност съм убедена, че ако има някъде негативи, ще бъдат изчистени и посоката ще бъде достатъчно позитивна за цялата общественост. Благодаря.

Един от многото

Протестирам срещу превръщането на природозащита в мръсна дума. Протестирам срещу превръщането на туризма в мръсна дума. Протестирам срещу превръщането на екология в мръсна дума. Протестирам срещу превръщането на бизнес в мръсна дума.Протестирам срещу превръщането на спорт в мръсна дума. Протестирам... Протестирам срещу начина ви на комуникация по дяволите!Засрамете се!

Кл. Зет, ко стана с правото на отговор? В кодекса не пише за право на коментар, а неточността на информацията на тетката-костокок се вижда от дългия чаршаф на др. Белев по-долу.

...

И тази е за затвора.

Лаборантът

Кл. Зет, ко стана с правото на отговор? В кодекса не пише за право на коментар, а неточността на информацията на тетката-костокок се вижда от дългия чаршаф на др. Белев по-долу.

16 юни 2004 от трибуната на Народното събрание: „Оказа се, че тревогите на неправителствените организации и обществеността са напълно основателни, защото пистите не съответстват на определените площи и място с териториално-устройствения план. Те са преместени, заемат значително по-голяма територия от разрешеното. Унищожени са много повече ценни дървесни видове, защото са изсечени значително по-широки просеки и най-важното - не е проведена рекултивация, в резултат на което в момента са активирани свлачища и значителни интензивни ерозионни процеси с непредвидими последици.“ Евдокия Манева

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.