“Джани Инфантино има изключителен опит, освен това разполага с отлични умения на стретег и дипломат. Притежава всички необходими качества, за да продължи моята работа. Сега ФИФА има нужда от стабилност и Инфантино може да я осигури.”

С тези думи Сеп Блатер коментира снощи избора на Джани Инфантино за свой наследник на президентския пост в световната футболна федерация. Доволен е хер Блатер. Или поне така изглежда. А най-малко две неща правят впечатление от изявлението му: отстраненият бос гледа на Инфантино като свой пряк наследник, който “да продължи делото”. И също така употребява думата “стабилност” - мантра за ред български управници и политици.

Съседите от кантона Вале

Приликите между Блатер и Инфантино са повече, отколкото предполагате. Сеп е роден в градчето Висп и след дипломирането си в Университета на Лозана със специалност “Бизнес и икономика” бързо почва да работи в спортната администрация. Първата му длъжност в “сектора” е… генерален секретар на швейцарската федерация по хокей на лед.

Джани Инфантино е роден в Бриг, на по-малко от десет километра от Висп. Двете населени места с един кантон - Вале. Завършва право в университета на Фрибург (Швейцария), но веднага след дипломирането си почва работа като генерален секретар на Международния център по спортни науки в университета на Нюшател. Оттам преминава в УЕФА през 2000 г. Девет години по-късно е избран за №2 - генерален секретар.

Благословия на чаша червено вино

През декември миналата година Джани е вечерял със Сеп Блатер. Говори се, че тогава е получил благословията на своя сънародник, освен че е бил въведен в работата. Макар отстранен и низвергнат, Блатер продължава да е изключително влиятелен във футболната йерархия - особено в Африка, Латинска Америка, Азия… И ако азиатците застанаха зад шейх Салман от Бахрейн, много вероято е останалите да са потърсили Великия комбинатор преди да вземат решение за кого да гласуват.

Джани Инфантино бе считан за №2 преди вота за сметка на шефа на Азиатската футболна конфедерация. Той се превърна в основният претендент на Европа, след като стана ясно, че на Мишел Платини напрактика няма да бъде позволено да се кандидатира. Направо казано - в началото изглеждаше невзрачна фигура. Не е звезда като Платини и Луиш Фиго, който отказа да влиза в битката. Но поне не е оплетен в схеми и съмнения. Все още.

Как спечели гологлавият швейцарец с италиански корени, като изключим безспорните му качества на дипломат, стратег и опитен администратор? Много просто - с две големи обещания. Първото е, че най-рано от “Мондиал 2026” отборите финалисти ще бъдат увеличени от 32 на 40. Второто е, че ще направи богати всичките 209 футболни федерации в голямата ФИФА фамилия. С по 5 милиона долара на всеки четири години. И още - по 40 млн. на конфедерациите, 4 млн. за юношеските турнири и по 1 млн. за път при участие в тях. Щедро. Добро начало, Джани.

Някои си спомниха, че през 1998 г., когато пое ФИФА от бразилеца Жоао Хавеланж, Сеп Блатер дойде на власт със същите обещания. И ги изпълни. Значи все пак има приемственост.

Как се променя ФИФА?

Като начало на конгреса бяха гласувани някои промени в структурата. Изпълкомът се заменя от съвет от 36 души, начело с президента на ФИФА - 9 от УЕФА, по 7 от конфедерациите на Африка и Азия, по 5 от Северна, Централна и Южна Америка и 3 от Океания. От всяка конфедерация в съвета трябва да има минимум една жена.

Под съвета ще има генерален секретар - все още не е обявено кой. Значително се съкращава количеството на комисиите на ФИФА - от 26 на 9. Създава се нова - в която ще влизат футболисти, представители на клубовете и националните лиги. Вече ще бъдат оповестявани заплатите на президента, генералния секретар, членовете на съвета, председателите комисиите и съдебните органи.

“Аз съм най-щастливият човек на света”, възкликна Джани Инфантино след избирането си. Няма как да е друго, когато управляваш такава империя и разпределяш блага.