Отцепникът от БСП и лидер на новосформиращата се партия "Нормална държава" Георги Кадиев разпространи във фейсбук впечатления от одитния доклад за КТБ на международната компания за финансови разследвания "Аликс Партнерс", който преди ден бе внесен в секретното деловодство на Народното събрание.

Заради поверителността на документа, той го е коментирал като основни изводи без да влиза в конкретика по отделни текстове.

"Какво липсва? Действия. Аз очаквах не препоръки, а нещо от сорта "зад компания Х стои депутат Y, регистрация на Сейшелите, банкова сметка на Кайманите, в нея Z долара, възстановихме ги". Нищо такова няма", твърди Кадиев.

Според него "Аликс Партнерс" са направили добър одиторски тип доклад, но заданието от българската държава, по което са работили е било сгрешено. Според него разсекретяването му е заради това, че е "безъб, прочесан, безопасен и на практика безполезен".

"Не знам колко струва този доклад, но грешно потрошени пари.Трябва да се направи ново задание и да търсим фирма, която реално да възстанови пари", коментира още Кадиев. 

Ето цялото му мнение:

Да сумирам доклада за КТБ:

Добър одиторски-тип доклад, който може да направи всяка добра одиторска фирма. Кредити, кредитополучатели, обезпечения, оценка на възможна събираема сума и препоръки как да се случи. 

От всичко това само препоръките са нещо ново и може би конфиденциално. Всичко останало го има в кредитния регистър. 

Казвам, че и препоръките вече са полу-конфиденциални, защото са остарели. Дадени са на 23 септември 2015 и ако до днес нищо не е направено, половината фирми са фалирали и обезпеченията са изчезнали. 

Какво липсва? Действия. Аз очаквах не препоръки, а нещо от сорта "зад компания Х стои депутат Y, регистрация на Сейшелите, банкова сметка на Кайманите, в нея Z долара, възстановихме ги". Нищо такова няма. 

Защо? Защото им е дадено грешно задание. И сега затова ще разсекретяват доклада - защото знаят, че е безъб, прочесан, безопасен и на практика безполезен. Не знам колко струва този доклад, но грешно потрошени пари. 

Какво да се прави?

Ново задание и търсим фирма, която реално да възстанови пари. 
Защото в крайна сметка, за това става въпрос.