Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 г. в София. Завършил е икономика, магистър е по международни икономически отношения. Той е депутат от ГЕРБ в 41-ото, 42-ото и 43-ото НС. В момента е заместник-председател на парламента.

- Г-н Главчев, прекратените обществени поръчки за над 600 млн. лв. вчера предизвикаха бурна реакция в обществото ни. Хората се питат защо чак сега се прекратяват и най-вече защо изобщо са били възлагани на ненадеждни партньори, та да се налага после да ги спират. Какво бихте отговорил като политик с висок ранг в управляващата партия?

Не мога да квалифицирам реакциите като бурни, нормално е обществото да е чувствително по въпроси, свързани с харченето на публични средства. Но не виждам нищо неестествено в това, ако има дори минимална сянка на съмнение в реализацията на процедурата или нещо, което може да хвърли върху процедурите и регламента тъма, цялата процедура да бъде спряна. Правителството, и в частност премиерът Борисов, винаги е взимал предвид мнението и оценката на обществото и аз смятам, че това е и една от причините да печелим досега всички избори. Работим прозрачно.

Доколкото разбрах причините, поради които се налага спирането на поръчките, са технически, което е нормално при такива големи и сложни процедури. Никой не е застрахован от подобни грешки и е по-добре те да се ликвидират навреме, дори и да трябва да се прекратят процедурите. Предполагам, че е имало увереност в началото за надеждността на партньорите, нямаше да бъдат избрани иначе тези изпълнители, но впоследствие се преценява друго – за да се работи прозрачно и да се изчистят всякакви съмнения относно възлагането и изпълнението на процедурите. Не съм запознат с техническите детайли, но като политик мога категорично да коментирам, че при нас важното е да се изчистват навреме всички съмнения и проблеми. Независимо какви мнения и коментари може да има, все пак всеки има право да говори и тълкува както иска.

Специално по една от коментираните теми за автомагистрала „Хемус“ стана ясно, че трябва да се смени източника на финансиране, тъй като  по първоначалния такъв няма средства. 

- Вие, депутатите от ГЕРБ, ще подкрепите ли идеята на премиера да се опълчи срещу непрозрачността на търговете по принцип? Това обсъждано ли е в първата политическа партия у нас?

Разбира се, това е категорично. Винаги сме имали единомислие по този въпрос, и вътре в групата, и с премиера Борисов, а решенията в ГЕРБ се взимат от изпълнителната комисия с председател Бойко Борисов. Много е важно в процеса на работа нещата да се изчистват и е по-добре да се забавим малко, отколкото да има, пак повтарям съмнение, за прозрачността на някоя процедура. Важното е обществото да знае, че нямаме никакви зависимости, каквито спекулации се търсят.

В новият Закон за обществени поръчки се дава възможността на възложителя да спира процедурата, когато прецени, затова не виждам тази чак толкова „бурна“, както я наричате вие реакция на какво се дължи. Няма нищо драматично или нещо, което да не се предвижда в закона като възможност. При такива големи обществени поръчки това е нормално. Хората пък са чувствителни, и с право, на темата как се харчат парите им, затова ние сме длъжни преди всичко да защитим обществения интерес, а не да се съобразяваме със спекулативни коментари.

- Като един от законотворците как ще коментирате, че скандалът се случва в светлината на новия Закон за обществените поръчки, който бе направен с надежда за по-добро в съпоставка със старият, за който мнозина се шегуваха, че е като "врата в полето"?

Точно затова  се направи и нов Закон за обществени поръчки – за да се изчистят всички неясноти и спънки в старият, да се съкратят процедурите, да се улеснят документите. Ние сме изключително заинтересовани в България да действа и да се прилага качествен закон, който да ликвидира всякакви възможности за корупционни проблеми. Законът е синхронизиран с всички европейски изисквания.

Най-важните моменти за мен от закона са – намалява бюрокрацията, увеличава прозрачността и засилва контрола. Законът ще влезе в сила след около месец, надявам се бързо да се види и как действа на практика. Той намалява изискуемите документи, което до голяма степен се надявам да минимизира риска от такива технически гафове. Работено е в него по тези неща, взети са предвид. И точно, защото моментът е такъв – на приемане на нов закон за обществените поръчки, трябва да се види, че много се държи на прозрачната работа по тяхното изпълнение.

- Какво куца - в нормативите и в хората, които ги прилагат, та обществените поръчки и търговете у нас продължават да се смятат за порочни, срамни думи и процедури?

Това е дълбоко залегнало в нашата народопсихология и да, за съжаление ние, политиците, имаме вина думи като „обществени поръчки“, „търгове“, „изпълнители“ да са изпълнени с негативно отношение априори. Затова трябва да се повишава контролът, ние като законодатели се опитваме да осигурим максимално еднакви условия за всички участници в търговете. Надявам се с течение на времето, да изчистваме споменатите от вас думи от негативно съдържание. 

БОРИСОВ ОТ БРЮКСЕЛ: БЛАГОДАРЯ НА МОМЧЕТО ОТ ЛОНДОН! МНОГО МЕ ЖЕГНА 

- Защо, според вас, колегата ви депутат от ДПС Делян Пеевски, ядно насочи медиите да питат премиера Борисов "дали, като се поглежда в огледалото, не вижда лика на Прокопиев"? Като депутат и политик не смятате ли, че е жалко да се налага внушението, че две бизнес групировки се джафкат, а всички останали граждани сме заложници на техните интереси?

Спомняте си, че имаше коментари и въпроси при посещението на премиера Борисов в посолството ни в Лондон дали вижда Делян Пеевски като се погледне в огледалото. Сами разбирате, че двата въпроса са взаимноизключващи се и са свързани с разнопосочни интереси. С работата си през годините премиерът Борисов многократно е показал, че интереса, от който се ръководи, е общественият и не влиза в зависимости.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

За плякащите минуси имам въпрос с повишена трудност, колко ваши синове и дъщери спечелиха синекурни европейски проекти за десетки хиляди левове годишно като сина на другаря Главчев?

главучев

този е рядко нагъл, какви международни икономически отношения, този е един обикновен счетоводител,който в последните 10 год само защото е около фирмата Ипон/Герб/ е милионер, както и сина му, жена му. ...прост фелдфебел, който само в България може да стигне до зам.председател на Парламента, както и лидера му, както и Цветанов,както и Цецка, както и Караянчеви, Атанасови,Дукови, ...

Avatar

Ми вие като сте много 'убави и сите сте завършилЕ у Принстън, оть не си направите партии, да спечелите избори па да управлявате? М?

Синът на Главчев усвоява бюджетни и евросредства с асоциация за хора с увреждания Съмнително членство в международна структура отворило вратата към фондовете. Асоциацията плащала членски внос само когато трябвало да я признаят за представителна.Съоснователят Михаил Главчев е син на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев. Самбистът Румен Стоилов, който по-късно става депутат от ГЕРБ и напуска БАРИС, е известен като « най-богатия депутат », според собствената му имотна декларация. Година по-късно, на 11 ноември 2010 г. Министерски съвет признава БАРИС за национално представителна асоциация. Били са положени специални грижи както от таткото на Михаил Главчев, така и от тогавашния шеф на политическия кабинет на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова. Представителният статут важи за три години и дава право на субсидия от държавния бюджет.

дебелян пеевский

Тарчо, Герб кога са "печелили" избори, ма, пак да питам? Герб не "печелят", а взимат гласове с врътки с протоколите и после си купуват депутати оттук-оттам. На последните избори, благодарение на технАлогиЙте, имаше и камара доказателства за врътките и за простотията на гербавите писачи на протоколи. "Преброени 180 лева".

Новият

Това у нас е пълна порнография, но лошото ем, че всички го знаят! И тези които плащаме и тези които харчат парите от данъците ни! Пример: В белите държави като изградят нещо, го правят технологично да не се ремонтира 10, 20, 50 години! У нас умишлено собственикът на фирмата кара работниците да работят калпаво за да вземат след година две след като мине гаранцията още пари за ремонт! Държавата къде е? НЯМА ДЪРЖАВА ЩОМ НЕ ПАЗИ ДОРИ ГРАНИЦИТЕ СИ!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.