Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

АДЕЛИНА ДЕЛИЙСКА

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. Завършила е право, политология и европейска интеграция. Тя е депутат от ГЕРБ. Беше министър на здравеопазването от 21 март 2012 г. до 13 март 2013 г.  Атанасова бе избрана и за председател на Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009-2014 г.

-  Г-жо Атанасова, казвате, че не желаете да коментирате вота на недоверие към политиката в здравеопазването, но няма как да не ви попитам днес, ако бяхте в опозиция, а не на власт, бихте ли подкрепила реформите на здравния министър Петър Москов. Убедена ли сте, че те са правилни?

-   Факт е, че започнаха серия от промени в сферата на здравеопазването. Решенията, които се вземат, трябва да бъдат много добре обмислени, защото те засягат както работещите в нея, така и българските граждани, които са потенциални потребители на медицинските услуги. Затова си позволявам да призовава министър Москов да търси политическия консенсус в пленарната зала. Темата здравеопазване е надпартийна. Днес се чуха най-различни тези, нормално е за опозицията да ползва оръжието на демокрацията – вота на недоверие. Смятам обаче, че е добре и занапред да се правят публични обсъждания на идеите за промени в сектора. Така ще бъдат разсейвани страховете на хората. Не желая повече да коментирам случващото се, вярвам в етичността и коректността и след като съм била на този труден пост, не мисля че е редно аз да се произнасям сега.

- Какви са очакванията ви от доклада на Аликс Партнърс, ще разберем ли най-сетне кой е виновникът за източването на КТБ?

- Със сигурност мога да кажа, че имаме такива очаквания. Надявам се на бърза реакция от министъра на финансите Владислав Горанов, така щото истината най-после да излезе наяве. Ние, от мнозинството, искаме това. От доклада очаквам и по безспорен начин да се потвърдят и изводите на Временната комисия, която работеше в парламента и доказа няколко неща. Първото е, че банката не е функционирала нормално, тя е била източвана чрез свързани лица. Второто е, че контролиращите държавни органи, оторизирани да правят надзор над тази институция, не са го вършели. И третото е, че, за да съществува КТБ в този си вид, изглежда има и определени зависимости, които са дали самочувствие на основния акционер и мажоритарен собственик да привлича капитали на различни депозанти, но и да разплаща необезпечени кредити.

- Зависимостите, за които твърдите, от политици ли са и кои са те?

- Списъците, които бяха оповестени, говорят достатъчно ясно. Там фигурират всякакви имена, политически организации. Това, което може би следва да попитате, но не мен, е защо политиците и партиите им са избрали точно тази институция и са я превърнали в банката на властта. Името на ГЕРБ не е там, но останалите е добре да обяснят публично срещу какви консултации и комисионни са в тези списъци.

- Кога ще бъде разсекретен докладът за фалита на КТБ?

- Надявам се това да стане съвсем скоро под егидата на финансовия министър и със съответните законодателни изменения, за да няма пречки за това. Имаме всички основания, и то безспорни, че КТБ е действала като пирамида. Това установихме не само в работата ни в нашата комисия, но се потвърдиха и от всички данни и документи, които обработихме за няколко месеца. Също така и от всички изслушвания през това време в комисията. И най-важното е, че разполагаме с данните от проверки на одиторските фирми за изпадането на банката в несъстоятелност. Всичко това безспорно потвърждава наличието на свързаност между мажоритарния собственик и определени лица, както и кредитирането на кухи фирми.

- Какви ще са следващите стъпки на вас, управляващите, да докарате нещата до край?

- Нашата комисия свърши своята работа в момента, в който докладът беше внесен в деловодството на Народното събраниие. Мога да кажа, че съм доволна, че хората работиха изключително професионално. От тук нататък работата е в ръцете на синдиците, които, съгласно закона, са натоварени и трябва да определят масата на несъстоятелност на КТБ. Така че всички вложители, които са имали депозити над гарантираните от Фонда за гарантиране на влоговете, да могат да си ги получат.  

-  Днес колегата ви Мартин Димитров се оплака, че заради неговото говорене за КТБ злосторници са посегнали на автомобила му, как ще коментирате това, страхувате ли се за сигурността си?

- Дори не разбрах за този инцидент. Но коментарът ми е еднозначен – всеки гражданин, независимо дали е депутат, заслужава да живее в сигурна държава. Много е жалко, ако заради негови изказвания, се е случило това. Дано това да не е форма на натиск, а просто криминален акт. Надявам се МВР да разсее съмненията му. Иначе депутатите като всички други хора имат своите страхове, съмнения и прочее, дори Конституцията не ни предпазва от подобни посегателства, въпреки имунитета.

- Как ще отговорите на онези анализатори, които написаха, че оповестяването на вложители в КТБ е с цел да се замаже положението и да не се разбере кой всъщност е изтовал банката?

- Ще кажа само, че ние като законодателна власт, а и усилията на изпълнителната такава, както и на прокуратурата, са в посока на това истината за КТБ да излезе наяве.

Ключови думи

Коментари

Дулово

Деси е страхотна.

роско

Сигурно, не съм я пробвал :-) Но със сигурност е грозна. Явно има завиден талант, че да я докара до парламента :-)

Радев

Представяте ли си каква държава е България щом разни дуловски миндили оглавяват ключови комисии в парламента.

Гей-жиголо от Кърниградска

Друго си беше гоцеделчевския зъботехник Семерджиев! Поне на косми го докарваше.

дебелян пеевский

Гербавите калинки може да са прости и отвратителни, но за сметка на това лъжливи и крадливи до безкрай.

Тежката артилерия

Бум! Тряс!

нс

Доказа,че е професионалист и може да се справи!Факта,че е от Дулово е без значение!

Кога и с какво се "доказа", може ли с подробности?

Русенец

Рада ли предпочитахте? С 2млн. в КТБ?

Фетишист-ветеран

Знаеш ли колко е сладка с касинка?

роско

Тъпанар, дори да е бил с 2 млн. влог на ДСБ - не е бил с 3 милиарда кредит...... Ама тва гербавите сте си глупави и никога няма да направите разликата между това да си държиш парите в дадена банка и това да я източиш. И никога няма да си зададете въпроса - що пък аджеба сега чак се сетиха за кредитите? Да не би някой от вашите да е замесен с източване? Ама то пък кои да са вашите? 204:10

Лошо

От некадърна калинка към обвързан с ДПС криминал....гербава история.

дебелян пеевский

"че контролиращите държавни органи, оторизирани да правят надзор над тази институция, не са го вършели" -- тва са същите тия "държавни органи", т.е. чиновници в БНБ, дето вашият новоизбран говньор ги преназначи за още един мандат, нали, мило?

кактус

Какво й разбира главата на Деси Тъпото от банкова дейност? Нали повтаряше като папагал написаното от Данчо Ментата. Не ни пробутвайте интервюта на хора на такова ниско ниво, моля Ви.

Ами

Каквото разбира и от здравеопазване. Но за съжаление няма министерство на фелациото.

Хахаха!

Деса не става и за детска учителка.

Радослава Митева

Харесвам я!Онзи ден сложи на място и гнилите ябълки, без да й пука от нищо-застана с лицето и името си, за разлика от Вас,които сте с глупави псевдоними!

проста и нахална

Да се отбележи, колко влюбено и преданно гледа Божеството.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.