Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Човечеството не се нуждае от антибиотици, нито от нови молекули за борба с резистентните бактерии. Достатъчно е да използва ваксините, познати на съвременната медицина, които успешно създават имунитет срещу повечето опасни микроорганизми. Пък и защо да се харчат милиарди за лечение на последствията, когато могат да се предотвратяват самите заболявания?

Заключението е част от официална Декларация на фармацевтичната, биотехнологичната и диагностична инустрия за борба с антимикробната резистентност, която обедини 85 компании от 18 различни държави (без България, уви) на Световния икономически форум в Давос на 21 януари. Отдавна е известно, че съществуващите антибиотици губят битката с бактериите и вече не лекуват, затова индустрията призовава за по-широка употреба на ваксини върху хора и животни, както и за повече инвестиции в разработката на повече и по-различни профилактични средства. 

ОЩЕ ЕДИН МОТИВ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ

Имунизациите срещу бактериални инфекции биха могли да предотвратят не само евентуално заболяване, но и последващо антибиотично лечение, обяснява мотивите на индустрията научното издание "Ню Сайънтист" (New Scientist). Добър пример според него са менингитът и пневмонията, причинявани от стрептококовата бактерия (Streptococcus pneumoniae). Двете заболявания убиват около 800 000 деца под 5-годишна възраст всяка година, независимо че ваксината срещу стрептококи отдавна съществува. Ако всяко дете бъде ваксинирано, дните, в които ще приема антибиотици срещу бактериите, ще бъдат намалени с 47%, което в крайна сметка ще попречи и на самите стрептококи да стават резистентни в бъдеще, убедени са учените.

"Разполагаме с няколко успешни примера в тази посока. Във Великобритания на децата се бие ваксина срещу менингит С и хемуфилус инфлуенце тип Б. Без съмнение това промени структурата на менингококовата болест, намали честотата на хемуфилус инфлуенце и в крайна сметка намали броя на предписваните медикаменти", посочва Джордж Грифин от Академията на медицинските науки в Лондон. 

СМЪРТТА НА АНТИБИОТИЦИТЕ

Световни организации като УНИЦЕФ и Гави работят за по-доброто разпространение на ваксините по света, но въпреки това съществуват няколко резистентни патогена, за които такива не са разработени. Най-притеснителни са бактериите, които не се повлияват от т. нар. карбапенеми - лекарствата, които доскоро бяха една от последните линии на защита срещу устойчивите микроорганизми.

Според последните научни доклади не съществуват ваксини, които да се използват срещу резистентните на карбапенеми Ешерихия коли (Escherichia coli), гонорея (gonorrhoea) и бактерията, причиняваща колит (Clostridium difficile).

Друг проблем е, че новите експериментални ваксини имат нисък процент успеваемост и обикновено минават поне 10 години преди да се появят на пазара.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Добре, слушаме дрогарете менажери на фондовете-собственици (щот в Давос лекари не стигат, там са само соросите). Зае.аваме антибиотиците, за да не харчат фирметата излишни пари за R&D и да остават повече за частни самолети, яхти, хотели и офиси за онлайн вестници и само се ваксинираме. Какво ще ни посъветват "експертите" на "Кл.Зет", ако, за лош късмет, сме между хората, които не могат да се ваксинират или за които ваксината не работи, понеже няма ваксина със 100% ефикасност, но има доста, дето са само с по 30-40%?

s.anachkova

Никъде не пише, че антибиотиците ще бъдат изтеглени от употреба и ще се кара само на ваксини. Идеята е да се намали употребата на медикаменти в глобален план и по този начин да се пресече възможността бактериите да развиват резистентност срещу съществуващите антибиотици.

ddemi

Съществува изключително ефективен подход - фаготерапия. Има безброй видове вируси, които заразяват само бактериите и които по никакъв начин не могат да се приспособят към човека. Тези вируси се казват бактериофаги (ядящи бактерии) или просто фаги. Проблемът е, че този подход е прекалено евтин и фармацевтичните компании не са на далавера. Проблемът с резистентността отпада автоматично, защото както и да се променя един бактерий, вирусът, който го поразява се променя поне стократно по-бързо. А перспективата фармацевтичните компании да ни ваксинират срещу безброй различни потенциално опасни бактерии е далеч по-сладка финансово.

dexter

"Имунизациите срещу бактериални инфекции биха могли да предотвратят не само евентуално заболяване, но и последващо антибиотично лечение" Вие представяте ли си пък да предотвратят заболяването, но не и последващото лечение? :D

s.anachkova

Има се предвид антибиотичното лечение, защото последващото такова може да е с най-обикновени противовъзпалителни средства, например. Те също са лечение. Идеята е, че няма да се пие антибиотик.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.