Държавата ще вземе соломоновско решение по казуса за т.нар. данък уикенд по отношение на фирмените автомобили, става ясно от съобщение на Министерството на финансите.

В него се съобщава, че страната ще изпрати т.нар. искане за дерогация в Европейската комисия, в което правото за приспадане на данъчен кредит за пътните превозни средства се намалява с 50%. Досегашната практика беше фирмите даа използват данъчен кредит в пълен размер на платения ДДС, ако това искане се приеме, те ще могат да си възстновяват само 10%.

Но по този начин се взема единно решение за това каква степен на използване на фирмените коли като лични да обявяват търговците, които изпаднаха в сериозен размисъл заради недостатъчно ясните указания от Националната агенция за приходите, които ще бъдат попълнени с нови пояснения, както е станало ясно на среща във финансовото министерство с участие на ръководството на НАП и предсталители на бизнес организации.

На срещата отново беше пояснено, че ползването на данъчен кредит за придобитите стоки може да бъде отложено за срок до 12 месеца, като в това време компаниите могат да прецизират съотношението служебна/лична употреба на активите си и не се налага да начисляват ДДС за личното им ползване, обясняват от МФ.

От НАП са поели ангажимент да въведат вътрешни правила, "които да гарантират обективността при извършването на проверки и ревизии в контекста на контрола при личната употреба на служебно имущество".

Т.нар. данък уикенд влезе в сила от началото на годината, като според неговите изисквания фирмите трябва да декларират каква част от ползването на активите със счетоводна стойност над 700 лв. е за служебни и каква - за лични цели, като в съответствие с това им се признава и съответният дял от платения ДДС като възможност за данъчен кредит.