ИНГО МАНТОЙФЕЛ

Германските експерти за Русия от години очакваха и се опасяваха от подобен случай. Защото след украинската криза и поведената от Русия „хибридна война” срещу Запада, сред специалистите в Германия се появи основателната тревога, че близо четирите милиона изселници от бившия СССР биха могли да бъдат подстрекавани от руската телевизионна пропаганда и политически инструментализирани за целите на Кремъл.

През януари, в контекста на разгорещения дебат по бежанската политика и даването на убежище в Германия, тези опасения се потвърдиха изцяло. Разпространената от Руската телевизия лъжлива история за 13-годишно момиче от руски произход, което било уж изнасилено от арабски мигранти, доведе до редица демонстрации на рускоговорящи преселници в Германия.

Няколко хиляди демонстранти не са много

 

Но онези, които виждат в това успех за руската пропаганда и твърдят, че руската диаспора се е превърнала в „Пета колона” на Путин, изобщо не познават реалността. Вярно е тъкмо обратното: Случаят „Лиза” показа, че огромното мнозинство от рускоговорящите преселници в Германия не се поддава на руската пропаганда, и че "руските германци" са много по-добре интегрирани, отколкото предполагаха германските експерти.

В Германия има четири милиона рускоговорящи граждани, а едва няколко хиляди от тях участваха в различни протестни демонстрации – т.е. ясно е, че става дума за крайно ограничено явление. А и въпросните „съветски германци”, както се наричат самите те, не играят никаква съществена роля в политическия живот на Германия – тяхното влияние е не по-голямо от това на привържениците на всевъзможни абсурдни и заговорнически теории като тази за т.нар. кемтрейлс /кондензационните следи, които оставят реактивните самолети по небето/, които съдържали отрова, с която съзнателно се обгазявали хората на земята. Подобни объркани мозъци понякога също успяват да организират демонстрации с участието на няколко хиляди души. Е и какво от това? Отворено общество като германското изобщо не е застрашено от подобни прояви.

Вярно е друго: Случаят "Лиза" показа по ярък начин, че огромното мнозинство от рускоговорящите германски граждани вярва повече на германската прокуратура, отколкото на Руската телевизия. Повечето изселници от бившия СССР отдавна са добре интегрирани в Германия, поради което се доверяват предимно на собствения си опит от ежедневието, а не на виртуалните измислици на руските медии.

Руската диаспора не е "пета колона" на Путин

 

Навярно и сред тези хора има мнозина, които гледат скептично на миграционната политика на канцлерката Ангела Меркел. Но подобни възгледи междувременно демонстрират близо половината от всички германци! Затова не е никаква сензация, че сред тях има и руски изселници.

Затова пък случаят "Лиза" категорично опроверга становището, че рускоговорящата диаспора се е превърнала в "пета колона" на Путин, която полага усилия да увеличи политическото влияние на руския президент в Германия. А на фона на огромния медиен шум около случая "Лиза" и оправданите критики срещу наглата кремълска пропаганда, това е безкрайно успокоително.

Статията препечатваме от Дойче веле.