Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Много хора, се обръщат на другата страна, когато чуят „Земята е плоска“... Но е невъзможно, когато доказателствата са пред очите ти, да не проумееш, че е така... Пораснете!“

Думите са на рапъра Боби Рей Симънс Джуниър, популярен като BoB. Преди седмица той написа в туитър, че Земята е плоска и това бе прочетено от неговите 2 милиона и 300 хиляди последователи. BoB започна да публикува и „доказателства“: снимка как е застанал прав на високо място, а зад гърба му се вижда долината. „Градовете отзад са на почти 16 мили разстояние. Къде е заоблената линия? Моля ви да обясните това“, гласеше текстът към снимката.

Колкото и високо да застанеш, хоризонтът винаги е на нивото на очите ти. Съжалявам, приятели. И аз не го вярвах доскоро“.

Поредицата от „доказателства“ провокира огромен интерес. Налице бяха няколко факта:

  • - Известен човек твърди нещо;

  • - Милиони проявяват интерес към твърденията му;

  • - Той дори излага аргументи.

Можеха ли най-големите световни медии да стъпят на тези три факта и да съобщят на своите милиони читатели:

Земята може да се окаже и плоска. Дебатът отново е отворен.“

Нищо не им пречеше, но не го направиха. Защото ролята и отговорността на медиите е да съобщават истината, а не просто да пренасят нечии съобщения до по-широка публика, т.е. да бъдат мегафони.

Хайде сега и за робството

 

На 30 януари, събота, феновете на BoB продължаваха да му изпращат въпроси за хоризонта, Земята и най-вече за нейния ръб – защо никой не го е виждал? По същото време най-влиятелните български медии информираха за протестите в Карлово, Варна и Смолян срещу „промените в учебниците по история и използването на термина „съжителство“.

Сега ви моля да изчетете внимателно следващите редове и да не реагирате емоционално, защото изобщо не става дума за използването или неизползването на думата „робство“. Става дума за медиите и за истината или неистината, която те разпространяват.

В събота вечерта трите най-големи български телевизии – т.е. най-влиятелните медии, излъчиха еднотипни репортажи, анонсирани по еднотипен начин от водещите.

Масов протест в Карлово против предложенията за промени в учебните програми“, започва бТВ.

Хората са недоволни от промените в учебниците по история и използването на термина „съжителство“, обявява по същото време Нова телевизия.

С митинги и шествия в Карлово, Варна и Смолян хиляди заявиха недоволство срещу отпадането на знакови литературни произведения от българското възраждане и въвеждането на нови термини в учебниците по история,“ се включи и БНТ час по-късно.

Преди всички БНР също бе информирало слушателите си:

Всички бяха категорични, че няма да допуснат подмяна на българската история и българската литература“.

Драгите зрители и слушатели бяха информирани, че има широко недоволство от „подмяната на българската история“.

Хайде сега и за фактите

Нови учебници няма. Нови проекти за учебници няма. Има нови проекти за учебни програми по общообразователните учебни предмети за някои от класовете. (тук може да видите всички)

Добре, дори и да са само проекти, хората имат право да реагират превантивно, за да не допуснат подмяна, нали?

Трудно може да не се съгласи човек с такава позиция. Точно това означава гражданското общество. Проблемът обаче е, че и това не е факт. В учебниците от десетилетия периодът на турското робство, както е познат за всеки българин, се означава като „османско владичество“. Това не е новина и не може да бъде. (вижте подробното обяснение на историци от БАН защо е така)

А сега искат да го подменят със „съвместно съжителство“ ли?

Не. И това не е случаят. В публикувания проект по история за 6-и клас присъства темата „Османската империя и българите (ХV-ХVІІв.)“. Изредени са изискванията към авторите на учебници, които ще подготвят тази тема:

- Описва устройството на Османската империя.

- Описва мястото на българите в системата на османската държава.

- Представя съпротивителните действия на българите срещу османската власт.

- Проследява на историческа карта масови изселвания на българите.

- Описва промени в начина на живот на българите през ХV-ХVІІ в.

- Дава примери за СЪЖИТЕЛСТВО между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна.

По-нататък следват:

- Разбира ролята на християнската религия за съхраняване на българската народност.

- Обяснява по зададени показатели ролята на манастирите за съхраняване на българския народ през ХV-ХVІІ в.

- Посочва примери на светци-мъченици за християнската вяра

Прочетете го още веднъж, за да се убедите, че за никаква замяна не може да става дума.

Но защо изобщо точно сега добавят думата „съжителство“?

Не я добавят. На сайта на Министерството на образованието и науката може да откриете действащите в момента учебни програми. В програмата за 6-и клас има тема „Българското общество през XVIII-XIX в. Възраждането“. Сред подтемите са:

- промени в икономиката на българското пространство;

- демографският бум, градовете и градските общини;

- светът на възрожденските българи, традиции и иновации във всекидневния живот, празниците, Светите места;

- традиционни и нови ценности, самосъзнание и самопознание, СЪЖИТЕЛСТВО с другите - турци, евреи, роми, арменци и други обособени общности, българската диаспора.

Толкова интересната дума „съжителство“ нито заменя някоя друга, нито е нова. Промяна няма, още по-малко има подмяна. Протести обаче има.

Защо тогава протестират хората?

Защото някой ги излъга, че има подмяна в учебниците. Репортажите от Карлово показаха хора, които изглеждаха достойни и искрени в позицията си. Те наистина изразиха своето отношение по начин, по който смятат за най-добре.

Не е работа на тези хора да ровят и сравняват документи, да разбират от всичко и да подлагат на проверка всичко, което им казва телевизорът. Така са го разбрали, така са го почувствали, така са го изразили.

Но когато политици се изправят да говорят пред тези хора, от тях се очаква да положат малко повече усилия и да знаят със сигурност за какво говорят. Това не е направил зам.-кметът на Карлово г-н Антон Минев, който заяви от трибуната:

Последният удар, който трябва да бъде нанесен върху българското национално самосъзнание, е именно заличаване на всичко това, което ни крепи и което ни дава самочувствието да се наричаме българи“.

Кой удар, г-н Минев?

А когато медиите информират за протеста на хората в Карлово „срещу подмяната на историята“, имат задължението също така да информират за коя точно подмяна става дума, да установят истината и да не я спестяват на публиката си - т.е. че няма подмяна.

Резултатът е, че най-влиятелните медии в България излъгаха два пъти. Първият път бе, когато не положиха достатъчно усилия да информират за какво става дума, а само прелетяха над повърхността. Вторият път бе, когато съобщиха за предизвиканите и от тях протести и отново спестиха цялата истина. Контролен изстрел в слепоочието, да не би някой да се е ориентирал междувременно.

Най-странното в тази история е защо все още ни спестяват последните разкрития, които разклащат теорията, че Земята е кръгла. Случайност?

Ключови думи

Коментари

Avatar

Адмирации!

Не, Бедров! Този път е МНОГО късно! Това да го беше написал преди седмица или още на следващия ден! И какви са тия "някои медии", които излъгали? Искам да знам кои медии са излъгали (те наистина излъгаха!) и ЗАЩО са излъгали! Дали са били неграмотни, дали са били подведени... дали им е било платено? Дали някоя клявка в МОН не си е свършила работата, работейки с медиите? Поименно, стига вече с тези "някои" и "известни".

Радев

Медиите излъгаха съвсем съзнателно - тази димка бе много удобна за Кратуната и шайката му, които лесно се измъкнаха от въпросите на и без това нагъзените журналя по повод доклада на ЕК. Темата за скандалите във ВСС също толкова удобно спихна. От тези напъни не остана време за нито един сутрешен блок да цитира материала на "Шпигел" за Пеевски.

Милен

Така де, а ти с какво си по-различен от "борците с/у турското робство", правейки подобни категорични "изводи"? Ето, ти имаш 30-ина плюса, все хора, на които им е харесало безразборното навързване на антигерб настроението с темата. Многократно съм казвал, няма "оправяне" отгоре, докато ние сме си такива лимонади, винаги ще има хитреци да ни използват, дори и да си внесем европейци за прокурори, съдии и т.н, И ТЕ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ от глупостта!

Че ако българските т.нар. медии не лъжат, с какво ще си вадят хляба? Децата им гладни ще ходят...

Това лично мнение ли е, г-н Бедров или на Хелзинския комитет, на който сте радетел, член и деец?

Ами чети и мисли№ Или мисленето ти е непознато упражнение.

---

Срамно е да имаш такива сънародници като АНАЛизатора Баджаков. Бахти глупотевините за 5 стинки. Толкова ли няма по-достоен начин да си изкарваш коричката хляб.

вярно, имаш повод да се срамуваш. само - тихичко.

НЕ

БХК проговори... Подмяната е факт, а вие сте част от нея, Бедров, колкото и да отричате!!!

gopeto

И подмяната се състои в....?

Кое е факт? Коя подмяна? Какво е подменено? С какво?

жажа

Само не знам дали лъжат заради някакви подли мотиви или от некадърност.

Николов

Браво ,Радев, точно в целта, от упор! така се сразяват мижитурки!

Милен

Като болшевик към болшевик, нали? :)

И двамата сте едни и същи промити мозъци, вероятно заради това толкова се харесвате...

анонимен

Необходимо е да ни натрапват,че сме били роби на Турската империя.Случаят бе умело използван от русофилите да излъскат малко имиджа на друга империя.Да подчертем нашата любов към братушките - освободители.С тези манипулации искат да ни вкарат в конфликта между Турция и Русия.

нужна е рубрика "медийни манипулации"!! инак - прекрасна статия!

...

А за отпадането на редица учебни материали?

Ех, защо такива като Иван Бедров са толкова малко, а такива като Антон Хекимян и Диана Найденова са толкова много!

Югозомби

Медиите лъгаха и за трагичния сблъсък във Враца между починалия Тодор и вероятно несправедливо обвинените в умишлено убийство братя с прякор Поничките. Е, и? Някой от ръководителите на новините в националните телевизии например да е подал оставка заради манипулирането на обществото и подклаждането на масова истерия?!

Иванчо Йотата

Защо господин Иванчо не казвате нищо за отпадането на стихотворението Балканджи Йово, за преместването на годината на изучаването на Историята на Паисий Хилендарски? Мигар всичко е било вятър и мъгла? Лошо е да си без работа, ама още по лошо е да си продадеш родината.

Йота, Един 16 годишен може да разбере Историята на Паисий по-добре в сравнение с 13 годишния. А стихотворението за Балканджи Йово детето ти може да го научи от теб. Моите съм ги учил да рецитират и да пеят "Хубава си татковино" и "Къде си вярна ти любов народна".

Нормален

Никога няма да дам на детето си да чете История славянобългарска. Нито да учи наизуст Балканджи Йово.Вие се плацикайте в кочината на Прасето и вдигайте джабала за глупости докато свинете ви изядат.

Ку-Ку

Внимание! Атом отляво! ...Упс, грешка, просто Бедров пуска поредното хапче успокоително...Ааа не, не е просто успокоително, всъщност наркотик за общественото внимание на активното ни гражданско общество, доколкото у нас има някаква стотна част от промила граждани, отговарящи точно на съответният термин, написан без кавички. Самото стадо постоянно е в унес, на него не му трябва да чете горното за да се успокоява, стадото не е чело нищо през последните няколко седмици(може обаче нещо да е подочуло, все пак) освен фиша на заплатата(пенсията) си и сметките, които е трябвало да плаща, то и повече не може да чете от това, съвременното капиталистическо дезобразование, до такава степен опростачва.

ВИНАГИ С РУСИЯ

робство и толков!!!!

ozzy

А някой да е чул до сега мнението на Тиквата за доклада на ЕК?

Още не са му го свели от Вашингтон, когато стане това, ще се "изкаже" по въпроса.

Добре. По принцип сте прав, г-н Бедров. Но, понеже говорите за прецизност, в едно нещо не сте прецизен, а именно: "- Дава примери за СЪЖИТЕЛСТВО между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна." предишният вариант е: "- традиционни и нови ценности, самосъзнание и самопознание, СЪЖИТЕЛСТВО с другите - турци, евреи, роми, арменци и други обособени общности, българската диаспора." Защо в новия вариант се набляга на СЪЖИТЕЛСТВО единствено "между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието"? Защо отпадат останалите етнически общности? Дали пък няма някаква постепенна тенденциозност за, неизвестно какво... Къде е отишла българската диаспора?

Райна

Така ще си погинете прости, гладни и видиотени.Много важен въпрос. Потурковци. Ограбват ги, шибат ги всеки ден, правят ги на маймуни , а те СЪЖИТЕЛСТВАТ с убииците и им лижат задниците.

РОБСТВО!!!!

Едно уточнение: имам предвид юдейската вяра, естествено, а някак си се набляга на христианските и мюсюлманската общности. Дребничко е, но защо еврейската общност е отпаднала? Нима българи и евреи не са СЪЖИТЕЛСТВАЛИ открай време в мир и разбирателство?

Е, чети, де

Е, чети, де... Как да е отпаднала? - традиционни и нови ценности, самосъзнание и самопознание, СЪЖИТЕЛСТВО с другите - турци, евреи, роми, арменци и други обособени общности, българската диаспора.

Пан

Да бе, да! Но съмнението остава, защото опитите да бъде неглижиран и подменен този трагичен исторически етап са от доста отдавна. Вижте дори последвалите във Facebook коментари колко прекрасно сме си живеели тогава и колко зле след това. Моля, не обвинявайте само медиите! Крушката си има опашка.

Хан Тукту

Знаеш ли, че сестра ти е курва. Какво като нямаш сестра, нали си роб.

Милен

Валиден е този аргумент на Пан, за жалост. Точно в стила на класическия болшевизъм, за някои хора, щом нещо е анти-руско, значи е добро и се почва с едни безумни османски апологетики... Толкова ли не може да схванете, че подобно отношение е абсурдно бе хора, а имате претенции, баси...

Споко! Роби сме!

Формално съжителстваме с Пеевски, Реално сме под Пеевско владичесто, което си е буквално Пеевско робство

дебелян пеевский

Драги съграждани, стига с тоя безмислен спор. "Робство" се ползва по два начина. Единият е научен (икон. система, в която производителната сила са роби), другият е метафоричен, в смисъл на управление, което е непосилна тежест за субектите му. Първият начин е за учебника по история, вторият - за тези по литература. Разбирането на смисъла на двете значения и кое кога се употребява и какво значи показва, че сте се образУвали. Или че не сте, както е в случая с настоящия спор. Лека,

анонимен

Как да позная коя е ,,к,, като имам 5 сестри.

Извод: корумпирани медии и неграмотност в медиите.Същите медии са силно оръжие в ръцете на мафията особено при прост електорат.Какво трябва да се направи: да се гласува мощно за ДСБ, за да изметем тази кал, надявам се този път завинаги.

демос

Съмнявам се дали и ДСБ са искрени в своите послания и действия. И при тях май умишлено се търси перманентна опозиционност, за да се поддържа популярност сред един тесен електорат. Което обаче не е достатъчно за провеждането на ефективна и дългосрочна реформаторска дейност.

до ozzy

А някой да е чул до сега мнението на Тиквата за доклада на ЕК?........Да, Борисов лично се е срещнал с Христо Иванов и му е благодарил, че в работно време е бачкал частно, пишейки докторските дисертации на "Протестна мрежа".

ozzy

А за доклада на ЕС Тиквата споменала ли е нещо на Христо Иванов???

анонимен

Ако не искате да оглупеете съвсем не четете медиите.Ако не лъжат добавят и украсяват полуистини,които нямат нищо общо с действителноста.

Б.Борисов

Много харесвам "атакисти"! Уточнение: на "атакиста" като му влезе муха в главата и с пожарогасител не можеш я изкара. И 200 доказателства да му дадеш, за него има подмяна, а Путин В.В. е Господ. Това е добре - заедно с В.Сидеров си имаме сигурен 2-3% електорат-материал, когато потрябва.

gornodjumaetz

Крайно време е медиите - техните издатели, собственици и журналисти да носят отговорност за своите спекулации. И не само морални, защото няколкото десетилетия комунистическо управление унищожиха традиционния български морал (моралност). Необходими са и финансови санкции. И другата страна на медала - тук идва ред на един много важен акцент в предстоящата образователна реформа: как да младите българи да бъдат образовани, за да се ориентират в медийната информация и да отсяват достоверната от недостоверната и откровено манипулативната. За това трябват и знания, и умения.

Аз съм учителка по история точно в пети и шести клас и съвсем не мога да повярвам, че имаше объркване в медиите, по скоро си мисля, че тази "претоплена манджа" с основна подправка "патриотизъм" бе по скоро опит за манипулация на обществото. Да ме извиняват хората от протестиращите градове, но не мога да повярвам и на искреността на техния протест, защото и сега могат да отворят действащите учебници за пети и шести клас и да видят, че се говори за османска власт и за съжителство на хора от различни вери и народности в селищата на Османската империя. Не вярвам, че ако някой отива на протест срещу една или друга промяна в някои учебници, ще го направи преди да е прочел това, което е общодостъпно-сегашното състояние. А ако не са го направили причините могат да са или неграмотност или послушание към тези, които контролират мнението им.

Мария Милкова

Искам да добавя и искреното си изумление от историческите "познания" на патриота Красимир Каракачанов. И аз съм учила история в Софийския университет, завършила съм с отличен успех и до сега преподавам история, но определено се изумявам от неговите "исторически знания". Успокоявам се само с един факт, че не съм му преподавала.

Ujs

Ujasna statiq. Kakva jurnalistika e tova? Ne stiga che se argumentira s fakti a na vsichkoto otgore i ne nareche nito edna izvestna lichnost gei. Ti umrem na draskacha!!! Znaeh si che nqma smisul da cheta statiq chieto zaglavie ne zapochva s shok, skandalno ili senzaciq.

Ебач на грантаджии

Бедров, да го духаш бе, прокажен американофил.

Cъчувстващ

Жените не пускат ли вече, че на грантаджии мина? :)) п.п. Или те никога не са пускали, така или иначе?

Българин

Ебач,ама с език!

Ей, простаци колкото искаш в клета България.

AGG

Ееееее Анален СЛАДУР

Елена

В интернета е пълно с големи "ебачи"..., на думи. В реалноста тия "големи ебачи" се оказват просто едни силно комплексирани дребнопишкови плашипутарници.

Елена

*реалността

Човекът

Под това щеше да е коректно да е подписано: Мнение на БХК. За някои от нещата сте прав г-н Бедров, но защо не обърнахте внимание на фактите, които отсъстват от програмата? Може би защото липсите са любородни и са в дисонанс в ракурса на хелзинския комитет?

Когато поредния политически скандал набере моментум, най често използвания номер е да се намери отдушник на народното напрежение който е възмоно най далеч от основната тема. Ако правителствот вземе огромен заем без дори да си направят труда да попита тези които по късно ще го плащат, тогава изведнъж например циганите започват да се бунтуват или бежанци започват да хулят мирни граждани. Ако се действа против промените в съдебната система а хората от години се борят това да се случи, изведнъж им отнемат нещо което нигога не са имали или им набутват такава промяна на учебната програма която никой не смята да прави. Министъра е уволнен, напрежението спада и вниманието е отклонено в съвсем друга посока. Колкото и да е изтрит номера винаги работи и това е защото все още някои вярва в мвдиите като достоверен источник на информация.

Точно такава е ситуацията в момента. Отвличане на вниманието. Струва ми се, че причината беше Докладът на европейската комисия. мина и замина , без много-много някой да го чете и коментира.

Какво сте се разврякали? Веднъж Бедров да напише истината (но само защото става дума за реформаторски министър), и веднага скочихте. Хайде да го видим дали ще посмее да напише истината, когато става дума за министър на ГЕРБ, или ще приглася на лъжливите медии?

Може би е моментът да си дадем сметка колко много елементи на биетието на стария и по-нов българин са от османското владичество: основните храни, народни носии, народни танци и т.н. Това е факт и няма как да избягаме от него, а ди се опитваме, по-големи "патриоти" няма да станем

Кирил

Колко? И какви би трябвало да са изводите? Такъв тип културни взаимодействия са винаги двупосочни. Доста комплексарско, доста невярно и доста извън темата!

реалист

Това нашето ако е било робство какво да кажем за това в : брадска русия : което става с българите там през последните 350-400 години , но червените ниско-интелигентни и безморално крадливи руститутки защо мълчат !!!

Свилена Иванова

Бедни ми Бедров, не разбра ли, че нямаш талант да пишеш статии?

до Свилена Иванова

А ти нямаш талант да мислиш.

Галя Марева

Браво, Бедров! За жалост този случай не е изолиран, а е поредният в медийното пространство. Умният човек първо мисли, проверява и тогава протестира, ако има за какво. Простият е прост, защото е първосигнален /нещо като кучето на Павлов/ и просто си протестира най-вече, ако може да го дадат по телевизора. Кофти народ сме, повреден народ сме, тъп народ сме и затова си правят с нас каквото си поискат. Бог да пази децата ни, които се спасиха в чужбина!

анонимен

Хибридната война на Русия срещу България в действие.

Кога бяхме роби ?

Добре е, че един истински журналист пое отговорността, но нека използваме повода за да определим ?Кой исторически период е робство, чрез сравнителен анализ на разглеждания Османски пеиод и периода 1944-1989, като сравнително познат : Критерии : Наличие Наличие в Османски период в периода 1944-1989 Защитено право на Живот 0 0 Право на вероизповедание 0/1 0/1 Право на национално самоопределение 1 0 Право на местожителство 1 0 Право на избор за кръщаване на собствените деца 1 0 Право на изучаване на майчиния език 1 0 Право на собственост 1 0/1 Право на стопанска инициатива 1 0 Право на протестиране 0 0 Право на пътуване извън граница 1 0 Право на притежание на оръжие 1 0 Безусловно право на труд 1 0 Право на осъществяване на професията извън „творческите“ „съюзи“ 1 0 Военна повинност 1 1 Свободен пазар 1 0 Защита от насилствена „организация“ на личното време 0 0 Право на образование на майчин език 1 0 Право на мнение 1 0 Свободно право за съюзяване в стопански задруги 1 0 Право на аборт 1 0 Защита от сексуално посегателство 0/1 0/1 Ниски данъци 1 0 Свобода в избора на лечение 1 0 Свобода на печата 0/1 0 Право на независимост от „греховете“ на родителите 0 0 Резултат: 19,5 2,5

Здравей стадо!

Стоян Стоянов, аватаре проЗ, Бойко Борисов е водач на русофилите в България щом може да свали Танев по желание на русофилистиците

Нещата са от прости по-прости. Електоратът на една партия след изгонването на лидера и е разколебан и раздвоен. Робството може да предизвика реакция и съответно контрареакция която да сплоти електората. Роботодателите на Хекимян взеха едни пари, а той изпълни поръчката. Доказателства? Ето ги: 27,03,2015 - САМО В ПИК! Би Ти Ви продава спешно новата си сграда - палат за около 10 милиона евро (снимки) 22.01.2016 г - Д. Пеевски купи сградата на BTV за 25,5 млн. лева БТВ иска спешно за сградата си 10 милиона евро, а Пеевски и плаща 13. Ха познайте за какво е платена надбавката

Борислав

Г-н Бедров, а за кланетата в учебниците пише ли? За един Батаклия питам? :)

За комунистическите кланета трябва да се говори г-н "Живков"

Ивета Иванова

Поздравления, г-н Бедров. За всеки интелигентен човек е ясно, че медиите се управляват от кукловоди, за които 100 пъти повторена лъжа се превръща в истина. За съжаление хората не се замислят какви глупости учат децата ни в училище. По музика вместо "Край Босфора шум се вдига", пеят "Садила мома на баира леща".По български език в 5 клас трябва да знаят какво е съставно именно сказуемо, а правописът им е отчайващ. Толерантността е хубаво нещо, но когато хората са цивилизовани. Защото култура има всеки народ,но цивилизация е различно понятие.Добре е да не се бъркат.

snafuracer

Това ли е истински важната тема? Някакъв пушек... Но и вие всички се хванахте на хорото. Вместо да настоявате Борисов и Цацаров да отговорят точка по точка на доклада на Европа.

mardafi

Вече залагам че Дбелян ще бъде убит преди пролетта

дебелян пеевский

И колко залагаш, сладурче?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.