Ценово дъно за петрола и силен долар прогнозират за 2016 година анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг, съобщиха от инвестиционната компания.

Според тях добивът на суровини и горива ще преживее сериозно преструктуриране през тази година, което не само ги превръща в инвестиционна възможност номер едно в близките 5 години, но и ще гарантира връщането към икономически растеж в глобален план.

Експертите очакват златото да остане под натиска на поевтиняването на суровините през първата половина на годината, като краткосрочен ръст е възможен при трусове на фондовите пазари, но цената няма да се покачи над 1200 долара за тройунция. Благородният метал ще предостави добри възможности за дългосрочни инвестиции през следващите 3 години.

На пазарите на акции европейските книжа ще бъдат по-перспективни за инвестиция, тъй като евтиното евро ще даде предимство на компаниите на Стария континент.

На Българска фондова борса дивидентните акции ще останат на фокус за инвеститорите, както ще бъдат привлекателни тези, които показват добри финансови резултати и вече са в процес на покачване. На БФБ има значителен брой компании с доходност от дивидент между 2 и 4% за година, което вече надхвърля чувствително предлаганите лихви по депозитите, посочват от ЕЛАНА.


Възстановяването в Европа ще се усети и в България, но не с темповете отпреди
 

Икономическият растеж в България е ограничен от недостатъчните темпове на покачване на кредитирането. В близките няколко години това ще се запази и икономиката ще продължи да разчита основно на индустрията, за да генерира растеж на БВП. Ускоряване на растежа над 3% на годишна база е трудно постижимо в момента. Това изисква не само дългосрочни реформи в публичния сектор, които да повишат ефективността на администрацията, но и ръст в сектора на услугите. 

Според главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев банките ще играят по-голяма роля за икономиката през 2016 г. Той смята, че има основания да се очаква активизиране на кредитирането към инвестиционни проекти в частния сектор и потреблението. Парите в депозити в банките ще търсят по-високодоходни алтернативи, защото лихвите ще останат на ниски равнища.


Щатският долар не отстъпва позиции


Разликата между лихвите в САЩ и еврозоната ще оказва натиск върху еврото и през тази година,  смятат анализаторите от инвестиционната компания.

Според тях първата половина на 2016 г. обаче ще премине под знака на неохотното повишаване на лихвите в САЩ и на още по-силното нежелание на ЕЦБ да налива пари в икономиката. В тази ситуация очакванията са предимството на долара да се запази в дългосрочен период. Еврото ще се търгува около 1.10 долара (1.78 лв. за долар) през следващите 6 месеца.


Златото няма да надхвърли 1 200 долара

 

През първата половина на годината златото ще остане под натиска на поевтиняването на суровините. Възможен е краткосрочен ръст при трусове на фондовите пазари, но цената няма да се покачи над 1200 долара за тройунция, коментират от инвестиционното дружество.

"Смятаме, че златото ще предостави добри възможности за дългосрочни инвестиции през следващите 3 години, като за предпочитане е да се увеличават постепенно експозициите в акции на златодобивни компании", казва Цачев.


Ценово дъно за петрола през 2016 г.


Основната причина за силните разпродажби на петрол в началото на годината е сривът на фондовия пазар в Китай, който се пренесе върху всички финансови инструменти. Спадът на петрола е следствие на спекулативни позиции, които допълват съществуващото неравновесие в търговията със суровината. Затова в първите месеци на 2016 г. "черното злато" представлява краткосрочна възможност за инвестиция за покупка на нива 30 и дори 25 долара, ако се задълбочи сривът.

Прогнозата е, че през годината цената на петрола ще достигне нива над 40 долара за барел. 


Европейските акции са с перспектива


Исторически погледнато, акциите в САЩ и Европа са слабо надценени. Това се дължи на нулевите лихвени равнища, които доведоха до високата оценка на книжата. Процесът на нормализиране на лихвите ще доведе до 2-3 години на по-слаб ръст на акциите спрямо предишните години. Краткосрочните корекции, които през следващите години ще са по-чести, може да се използват за спекулативни печалби. По този начин може да се постигне по-висок резултат от сравнително скромните темпове на годишен ръст на борсите от 5-10%.

Според експертите на ЕЛАНА Трейдинг инвестициите в акции трябва да са насочени към определени сектори. Те посочват като добра възможност финансите и нецикличните потребителски стоки (храни и напитки, бързооборотни стоки). 

Суровините ще бъдат най-интересният сектор, но и най-рисковият. Инвестициите в Китай също носят най-голяма опасност от загуби, защото оценката на акциите в страната е много по-висока спрямо останалите големи пазари. Европейските пазари са най-перспективни, защото евтиното евро и продължаващите стимули на Европейската централна банка ще подкрепят печалбите на европейските компании. Освен това оценката на книжата от ЕС е по-атрактивна от акциите в САЩ.