Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Датският ресторант "Нома" си върна титлата "Най-добър ресторант в света", след като миналата година беше изместен от испанския "Ел Селер Де Кан Рока", съобщи Ройтерс. Наградата беше получена на специална церемония в лондонската историческа сграда "Гилдхол".

Собственикът на Нома е 36-годишният Рене Реджепи - син на македонски албанец и датчанка. В ресторанта си Реджепи предлага т.нар. Нова нордическа кухня, характеризираща се с естествени и свежи съставки, максимално запазване на естествения вкус, засилено използване на сезонни продукти и позабравени технологии за готвене като опушване, осоляване и мариноване.

Рене Реджепи Снимка БГНЕС

Намиращият се в Копенхаген "Нома" държеше титлата за най-добър ресторант три години подред - от 2010 г. до 2012 г. Сред неговите хитови предложения са тост с месо от морски таралеж, телешки тартар с мравки, карамелизирано мляко с черен дроб от треска и круша с къдраво зеле.

Италианският "Остериа Франческана" в Модена запазва третата си позиция. Четвърти е нюйоркският "Илевън Медисън парк", който автоматично получава и титлата "Най-добрият ресторант в Северна Америка".

За първи път Великобритания вкарва в топ 10 два ресторанта - лондонският "Динър" на Хестън Блументал е пети, а "Дъ Ледбъри" е десети.

Шести е испанският "Мугариц", на седма позиция е Д.О.М. в Сао Паулу, който за пореден път е най-добрият ресторант в Южна Америка. Осми е испанският "Арзак".

От менюто на "Нома" - бели аспержи с поширан жълтък и сос от лазаркиня. 

Днес сайтът на "Нома" често блокираше заради огромния интерес към ресторанта. Но и без това ако искате да го посетите, списъкът с резервации е пълен до 12 юли. Заведението почива от 13 юли до 4 август. Резервации за август ще се правят чак от 5 май, като трябва да сте уникално бърз късметлия, за да успеете да се наместите в списъка.

И да имате парички. Тейстинг меню с 20 предложения е 1600 датски крони - около 214 евро. За вино се плащат още 1000 крони - 134 евро.

Ключови думи

Коментари

Радев

Шантава работа. Веднъж пътувахме с приятели в южна Франция, спряхме в едно китно селце, седнахме в едно приятно ресторантче отворихме менюто и установихме, че имаше цифром и словом точно пет ястия, чиито съставки на никой от групата не говореха каквото и да било, а най-евтиното струваше 50 евро. Оказа се, че ресторантчето имало 2 звезди от "Мишлен" и затова било така, ама кой да ти предположи, че това е възможно в такова забутано място? В крайна сметка си трягнахме гладни, но пък с пълни джобове :)

Вяра

Тези удоволствия балансират неумело между грехопадението и снобизма! Не иде реч за здравословна и пълноценна, майсторски приготвена храна, а за изгъ*ици, да ме прощавате! Още повече, че "гурмето" от снимката напомня масичката на малко дете - хем е похапвало нещо, хем е рисувало с водни боички! От такива "моди", сиромашкият качамак и пилешките крилца (кожа и кокали), станаха деликатеси!

Целта на подобни ресторанти, е да предложат нови и интерестни ястия. Съжелявам за Радев и неговия опит във Фреснското, но идеята за по-малкото ястия в едно меню е да могат винаги да бъдат в най-доброто си състояние. За разлика от някой места в България, където рибата стой в хладилниците със седмдмици, че понякога и месеци. А има и нещо много лесно ... Ако не искаш, не яж. Има хора, които искаме подобни ястия и си ги ядем и доста често, не схащам защо това е проблем за други хора, които имат други вкусове. Наслаждавам се на шкембе чорба или хубава паста, колкото се наслаждавам на пушена риба тон със крем фреш, уасаби, сос майо и аспержи (и други билки по вкус). Определено пържола с мравки е нещо странно но в Индия се води деликатес. Все пак съм пробвал и алигатор (има вкус на пилешко).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.