Датският ресторант "Нома" си върна титлата "Най-добър ресторант в света", след като миналата година беше изместен от испанския "Ел Селер Де Кан Рока", съобщи Ройтерс. Наградата беше получена на специална церемония в лондонската историческа сграда "Гилдхол".

Собственикът на Нома е 36-годишният Рене Реджепи - син на македонски албанец и датчанка. В ресторанта си Реджепи предлага т.нар. Нова нордическа кухня, характеризираща се с естествени и свежи съставки, максимално запазване на естествения вкус, засилено използване на сезонни продукти и позабравени технологии за готвене като опушване, осоляване и мариноване.

Рене Реджепи Снимка БГНЕС

Намиращият се в Копенхаген "Нома" държеше титлата за най-добър ресторант три години подред - от 2010 г. до 2012 г. Сред неговите хитови предложения са тост с месо от морски таралеж, телешки тартар с мравки, карамелизирано мляко с черен дроб от треска и круша с къдраво зеле.

Италианският "Остериа Франческана" в Модена запазва третата си позиция. Четвърти е нюйоркският "Илевън Медисън парк", който автоматично получава и титлата "Най-добрият ресторант в Северна Америка".

За първи път Великобритания вкарва в топ 10 два ресторанта - лондонският "Динър" на Хестън Блументал е пети, а "Дъ Ледбъри" е десети.

Шести е испанският "Мугариц", на седма позиция е Д.О.М. в Сао Паулу, който за пореден път е най-добрият ресторант в Южна Америка. Осми е испанският "Арзак".

От менюто на "Нома" - бели аспержи с поширан жълтък и сос от лазаркиня. 

Днес сайтът на "Нома" често блокираше заради огромния интерес към ресторанта. Но и без това ако искате да го посетите, списъкът с резервации е пълен до 12 юли. Заведението почива от 13 юли до 4 август. Резервации за август ще се правят чак от 5 май, като трябва да сте уникално бърз късметлия, за да успеете да се наместите в списъка.

И да имате парички. Тейстинг меню с 20 предложения е 1600 датски крони - около 214 евро. За вино се плащат още 1000 крони - 134 евро.