Учените откриха как да върнат варено яйце в сурово състояние, съобщи CNBC. И макар на пръв поглед това да има приложение само ако изведнъж ви хрумне, че ви се яде омлет, а не рохко яйце, всъщност технологията може да се окаже времеспестяваща за много други области на науката.

Изследователите от Калифорнийския университет и Флиндърския университет в Австралия са открили процес, който може да разплете отново протеините, променени след топлинна обработка. Най-добрият начин да демонстрират новия процес е с яйце.

При варене протеините в белтъка на яйцето се разделят и свързват отново в по-тясна и гъста структура, което превръща прозрачната течност в бяла гъвкава маса. Изследователите са открили метод, чрез който да се разделят протеините отново и да се върнат в първоначалната им форма.

Това става с добавянето на урея (една от основните съставки на урината), така че "отвареното" яйце едва ли ще е особено вкусно. Екипът тествал това с много твърдо сварени яйца. След като яйцата станат отново течни, се слагат в  машина, наречена устройство за вихрови флуиди. Тази машина свързва обратно протеините в първоначалния им вид - за минути

Именно в това се крие голямата полза от новооткрития процес. Подобни методи има, но те отнемат няколко дни. Обработването на протеини сега ще става далеч по-бързо - а работата с тях е част от хранителната и лекарствената индустрия.

Грегъри Вайс, професор по химия и молекулярна биология от Лондонския университетски колеж, веднага се сеща за едно важно приложение - в раковото лечение.

Един от методите използва създадени в лаборатория антитела, които се захващат за протеините в раковите клетки, позволявайки на имунната система да ги унищожи. Производството им в лаборатория в момента обаче е изключително бавен и скъп процес. С новия метод това ще стане много по-бързо, а съответно - и по-евтино.