От Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" написаха мигновено отворено писмо до току-що избраната министърка на правосъдието Екатерина Захариева. В него от сдружението, което стана известно с това, че покани у нас Моника Маковей, а после внесе в НС най-радикалните идеи за реформи, поставят 3 точки на дневен ред и дават два индикатора за оценка на Захариева.

Според "Правосъдие за всеки истинската съдебна реформа трябва да доведе до:

- Пълна независимост на съда от политическата класа и от прокуратурата като страна в процеса. Намаляване на парламентарната квота и правилното ѝ разпределение в двете колегии на Висшия съдебен съвет. Кадровите въпроси в съда да бъдат решавани при мнозинство на съдиите, избрани от съдии.

-Децентрализация и отчетност на прокуратурата, която е най-нереформираната институция в съдебната власт с огромен за размерите на страната финансов и човешки ресурс, но с изключително ниска ефективност.

- Законодателна и институционална уредба, която да започне незабавно борба с корупцията по високите етажи на властта. Създаване на длъжността заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който е независим от главния прокурор и се избира и освобождава от Висшия съдебен съвет.

Задачата Ви като министър на правосъдието – в толкова сложна ситуация и в преломен за реформата момент, е изключително трудна. Вие нямате време и комфорт и поради сринатото доверие на гражданите в съдебната власт и система. Събуденото гражданско общество ще разбере веднага дали сте готова да работите честно и смело за решаване на тежките проблеми в съдебната система или Вашите авторитет и дейност ще бъдат използвани единствено за успокояване на обществото и смекчаване на критиката в мониторинговия доклад на Европейската комисия в края на януари 2016 г., пишат инициаторите до министърката.

Те изреждат и ориентирите за обществена оценка на предстоящата й дейност:

- Иницииране на нова  процедура за  промени в Конституцията, възоснова на внесените от Инициатива „Правосъдие за всеки” и от хиляди български граждани Седем предложения за дълбока съдебна реформа

- Незабавно внасяне и защита в Министерски съвет и Народното събрание на проекта за изменение и допълнение на  Закона за съдебната власт, изготвен от Вашия предшественик г-н Христо Иванов след близо едногодишни обществени обсъждания с магистратските общности и гражданските организации. А едва след това да отправите поглед към процесуалните закони, които са безспорно важни, но не и решаващи за възстановяване върховенството на закона и чувството за справедливост вобществото.

"Нищо по-малко от това не може да реши тежките проблеми на правосъдната система. Ако имате визия и смелост да тръгнете в тази посока, ще получите подкрепата ни, както и тази на хиляди български граждани, копнеещи за върховенство на закона, независим съд, ефективна прокуратура и работещи институции. Ако не, ще бъдете просто удобният министър, обслужил подмяната на реформата в полза на плутократичното статукво.

Изборът и отговорността са Ваши", завършват от "Правосъдие за всеки.

126 ДЕПУТАТИ ИЗБРАХА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА ЗА МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО