Петролът става $100, руската рубла поскъпва с 20%, а доларът поевтинява? Това са някои от 10-те "скандални предвиждания" за 2016 г., които пециалистът в онлайн търговията и инвестициите в различни активи Saxo Bank обяви днес.

От банката обръщат внимание, че това са 10 малко вероятни, но може би недооценени, събития, които биха могли да имат значителни последици върху финансовата обстановка през следващата година.

"Скандалните предвиждания на Saxo Bank остават едно упражнение в намирането на десет относително противоречиви и независими идеи, които могат да обърнат инвестиционния ви свят с главата надолу. Признание е да видим как те грабват въображението на клиентите ни и предизвикват дебат", казва главният икономист на институцията Стийн Якобсен.

Ето ги и тях, придружени с малко обяснения:

1. Посоката на EURUSD? Посоката е 1,23… (б.р, $1,23 за евро, или 1,59 лв. за $1)

Европа е изправена пред масов излишък по текущата сметка и нейната по-слаба инфлация би трябвало съгласно макроикономическата логика да означава по-силна валута, не по-слаба. Надпреварата към дъното е направила пълен кръг, което означава, че се връщаме отново към по-слаб щатски долар, като директна последица от политиката на САЩ за лихвените проценти. 

2. Руската рубла нараства с 20% до края на 2016 г.

До края на 2016 г. вълнението в търсенето на петрол и повишаването на лихвените проценти от Фед с едно неподходящо бавно темпо водят до повишаване на руската рубла с около 20% спрямо кошницата щатски долар/евро. 

3. Т. нар. „еднорози“ (стартъп компании, които достигат стойност над $1 млрд.) от Силиконовата долина са върнати обратно на земята

2016 г. ще наподобява 2000-та година в Силиконовата долина  с повече стартъпи, които забавят монетаризацията и осезаемите бизнес модели, в замяна на добавяне на повече потребители и като се опитват да постигнат критична маса.  

4. Олимпийските игри предизвикват турбозаряд, даден от Бразилия, за възстановяването на страните с развиващи се икономики

Стабилизацията, инвестиционните разходи за Олимпийските игри и скромните реформи ще доведат до нагласи за възстановяване в Бразилия, а износът на страните с развиващи се икономики ще е подпомогнат от по-евтините местни валути. Резултатът: ценните книжа на тези пазари ще имат добра година, поскъпвайки с 26%.

5. Демократите задържат президентството, връщат си отново Конгреса с голяма изборна победа

Републиканската партия изпада от силна позиция до драматична слабост в следствие на различни разцепления в следствие на вътрешна борба относно бъдещата посока на действие. Това води до убедителна победа за Демократичната партия, след като те успешно изпълняват кампания „излезте да гласувате“ с „милениум“ поколението, което идва на тълпи, след като е разочаровано от политическата безизходица и слабите перспективи за работа през последните осем години.

6. Смут в ОПЕК предизвиква кратко връщане на петрола до $100 за барел 

Цената на кошницата от суров петрол на ОПЕК падна до най-ниските нива от 2009 г. насам и предизвиква безпокойство сред по-слабите, както и по-благополучните членове на картела, но в следствие на стратегията „доставяй и владей“ продължава да расте. Дългоочакваният знак за ускорено забавяне на добива извън ОПЕК най-накрая започва да се появява. Подходящо обнадежден, ОПЕК изненадва пазара с низходяща корекция в добива. Цената се качва за бързо възстановяване, инвеститори бързат да се върнат отново на пазара с дълги позиции, което отново вади на хоризонта цена на барела от $100.

7. Среброто чупи златните окови, за да се окопити с 33%

През 2016 г. ще видим възстановено доверие в среброто. Политическите стремежи към намаляване на емисиите въглероден диоксид чрез подкрепа на възобновяемата енергия, ще доведат до повишено търсене на метала в индустриите, имайки предвид употребата му в соларните панели. Цената му ще се повиши с една трета, като ще остави други метали зад себе си.

8. Агресивният Фед докарва срив на глобалните корпоративни облигации

В края на 2016 г. ще видим председателя на Фед Джанет Йелън да започне да установява „войнствения път“ със серия от агресивни повишения на лихвите, които предизвикват огромни спадове на цените на ценните книжа на всички водещи пазари на облигации и доходността започва да нараства.

9. Ел Ниньо предизвиква скок на инфлацията 

През следващата година Ел Ниньо ще бъде най-силният в историята и ще предизвика недостиг на валежи в много райони на Югоизточна Азия и суша в Австралия. По-ниските добиви на земеделска продукция ще ограничат предлагането ѝ във време, когато търсенето все още расте на гърба на глобалната икономическа експанзия. Резултатът ще бъде 40% увеличение в индекса Bloomberg Agriculture, което ще добави така необходимия инфлационен натиск. 

10. Неравенството се смее последно на лукса

Пред лицето на растящото неравенство и безработица от над 10%, Европа обмисля въвеждането на базов универсален доход, за да гарантира, че всички граждани могат да посрещнат основните си нужди. В едно по-егалитарно общество, където са популярни и други ценности, търсенето на луксозни стоки намалява рязко и секторът се свива.