Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Достоен ход на Христо Иванов с подаването на оставката! С неговото участие в правителството вече всички имат представа какво може да се постигне с честост, принципност, много кураж и последователност. Гражданите би трябвало да са му изключително благодарни както за свършената работа - която никак не е малко - така и за показването на границите на възможното в рамките на този парламент. То, за съжаление, се оказа недостатъчно и оставката е единствен възможен ход. Опитът - макар и негативен - безспорно си струваше и той не трябва да е повод за униние, а просто за смяна на методите. Този парламент очевидно има нужда от истинска опозиция - и вътре в него, и в обществото.

Вчера минавах мисловно през различните варианти на възможни гласувания. Днес явно попаднахме в този:

"Вариантът на ДПС/АБВ събира 2/3 мнозинство (или дори ¾). Това би било открита заявка от страна на ГЕРБ, че иска да управлява с ДПС и РБ трябва да даде шанс на партньора си да изживее мечтите си, ако лелее такива. Тогава РБ излиза в опозиция, запазва идентичността си и се позиционира еднозначно за едни нови избори. А те няма да закъснеят, защото формат ГЕРБ-ДПС ще е самоубийствен за Борисов."

Сега остава да видим доколко РБ ще отиграе ситуацията принципно-политически (а не кулинарно-трапезно). Радан Кънев направи вече своя избор и той заслужава адмирации. Това е и мисленето, което е в състояние да запази РБ като политическа формация със сериозен потенциал. Политически основания за присъствие в правителството и мнозинството РБ вече няма, защото дори по ключови въпроси - като конституционната реформа и антикорупционния закон - партньорите му от мнозинството гласуват с ДПС.

Вярно е, че министър Москов с много труд доведе реформата в здравеопазването напред и получи обществено признание за това. Оттеглянето му ще е загуба - малко са кадърните хора, които могат да предадат енергията си на околните и да променят нещата. (Същите разсъждения се отнасят за Кунева и Ненчев). Но все пак в голямата картина този аргумент не може да натежи в полза на оставане на блока в правителството. РБ би загубил идентичност с толкова голям компромис. Излизането му в опозиция би имало рационализиращ ефект в политиката - би показало, че има алтернатива и то реална на това, което ГЕРБ и ДПС правят.

ГЕРБ очевидно избра партньорство с ДПС и е добре това да стане пределно ясно, а да не се скрива зад някаква природна или международна неизбежност. Те имаха избор и го направиха днес. Разочароваща е монолитността, с която действаха, и липсата дори на един инакомислещ в тази формация. Парламентаризмът все пак е за хора, които могат да формират собствено мнение и да се вълнуват от принципни дебати. Днес в рамките на най-голямата партия това не се случи, но да приемем, че е по изключение.

Борисов и ГЕРБ могат да си имат правителство. Всъщност те можеха да направят съюз с ДПС още след изборите в 2014 г. Тогава имаха причини да не го правят. Сега явно са ги забравили. Не мисля, че техните избиратели страдат от същата амнезия. Вече не е нужно да се говори с евфемизми като "Бостан", "Кой" и т. н. Имаме ясно консолидиране на сили, които имат интерес от запазване на статуквото в прокуратурата, съдебната власт, ключови регулатори, както и от замитането на аферата КТБ. Наричайте тази коалиция както искате - днес тя се официализира.

Коментарът на Даниел Смилов е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 
Ключови думи

Коментари

село кавракирово

Много точно написано, с едно изключение само - че другарката Пръмова била "кадърна".

Но Кунева е за предпочитане пред Гоце, Местан, Борисов, Сидеров, Симеонов, Каракачанов, Миков! Все пак трябват съюзници.

дебелян пеевский

глупендърите от фондациите най-после разбраха какво им се казва от месеци - че легнеш ли с мафията или си мафиот, или си глупак. напусналите вчера са от втората категория, защитиха заема на бостан и бяха майсторски сложени на пързалката и отлюспени. а всеки ръб, който не подаде оставка вчера или работи за бостан, или се надява да намери начин за това. толкоз.

Няма никаква зрялост в това да затвориш всички врати и никога да не опитваш да промениш обстоятелствата и другите около себе си - в никакъв случай да не подаваш ръка на никого. РБ опитаха, оцапаха се и сега предстои да видим какво ще направят. Лично, много се надявам да запазят единство.

Кабакчиев, враг на народа №1

И аз като "село кавракирово" мисля, че е добра статията, но че е грандиозна нелепост определението на другарката Пръмова като "кадърна". Огромна грешка беше асоциирането на Радан Кънев с Пръмова, както и това, че търпя банкенския ритнитопковец дълги месеци. Да си спомним днес, че Радан Кънев първоначално каза, че може има коалиция с ГЕРБ, но без банкенския начело. Защо се изметна после? От глупост! Дано сега да е поумнял, дано най-после се отърват от Пръмова и останалите около нея. Би било добре да се отърват и от абревиацията ДСБ, която напомня за безобразията и демагогиите на драгалевския хвалител на Ленин, давал съвети на комунистическите убийци как да не загубят доверието на народа, а после обърнал палачинката за една нощ и демагогствал дълги години. Добър вариант би било СДС да се обедини с ДСБ и да бъдат махнати такива като Лукарски, а новата формация да заяви ново лице, различно от миналото на ДСБ и поставящо си за задача реформирането на съдебната система и изобщо на цялата държава. При такова развитие аз бих започнал пак да гласувам. За формации, коалиращи се с ГЕРБ и асоцииращи се с индивиди като Пръмова, Вълчев и другите от бившето НДСВ - никога! А такива като мен, с тази линия на разсъждение, са МНОГО! В политиката се иска принципност. С нагаждачество - такова, каквото досега манифестираха ДСБ и Кънев (да приемем, че са били принудени от обстоятелствата), истинска политика не може да се прави.

така ли

С какво небеизвестният Радан Кънев е по-достоен от ББ, аз не виждам. Явно теменужките са много ожаднели и имат нужда от напояване, та Радан-чо е много притеснен.А иначе в цялото РБ, колко са от партията на Радан-чо -шепа теменужки, знаем го, ама го дават на едри, ееее не може така другарчета!

Развеселен

добре бе, колега, всички са криви - Бойко, Кунева. Но нямате доверие! Самички взехте едни три процента! Хайде пет от изборите 2005-та да са! И какво от това? Смятате ли, че е разумно на рога срещу целия свят? Война ли искате?

ОТАН

Относно "монолитността", с която ГЕРБ гласуваха вчера - нека не забравяме, че ПГ на ГЕРБ не е съставена от самостоятелни и мислещи същества, а от парламентарни роби на Борисов.

ОТАН

Пръмова е апаратчик, номенклатура още от първия си работен ден!

Развеселен

критикувате монолитността на седем доста различни една от друга коалиции и партии, а не забелязвате липсата на съгласуваност вътре в РБ. Отново задавам въпроса, допускате ли, че едни 15 човека са прави, а над 200 криви? Когато целият свят е грешен, а ти си прав, това не е ли налудност?

да

ти не си наред - ами нали тия всички 200 души са платени държанки на Пеевски и ко. Кой Борисов или Цветанов или Бареков, да не говорим за Атака и БСП, всички тия са лични държанки на Пеевски.

ООооххх..,

Вече няма и махленско куче което да не знае за любовната връзка на тиквун с ДПС.Те отдавна си пристанаха,тъй че,нека се хванат под ръчичка и по магистралката на тиквун- право в Диарбекир.Писна ми "лидерът" на една противоконституционна партия да ми решава съдбата и живота.Който се е хванал с ДПС-все се е провалил.Дай Боже и този "брак" да се провали....!!!

Българин

Бойко - личната курва на Пеевски

Развеселен

а привържениците на теменужената партия обвиняват мен в по-остър език...

denim58

Всъщност, единственият полезен ход на сборището РБ е да оттеглят подписа си и да делегитимират ГЕРБ. Това е ход вабанк, но е единствено правилният. РБ с подписа си даде възможност да се направи Правителство, което щеше да прави Реформи, да преследва обирджиите на КТБ и т. н. Това, както виждаме , не се случи. При напускането ГЕРБ остава заедно с агентите на ДС от ДПС, агентите на ДС от АБВ и агентите на ДС от ПФ и срамът да управлява с тях...пред ЕС. Така, при следващите, предсрочни парламентарни избори, РБ ще има много по-големи шансове, и ще има по-голяма по численост парламентарна група... Да , обаче в РБ са алчни за постове и власт, не мислят в перспектива и така сами ще се затрият, защото всяка една от партийките там, няма никакъв шанс, ако се яви самостоятелно!

Дешко

ГЕРБ напълно се делегитимираха с подкрепата си за Пеевски-Цацаров и всеки, който ги подкрепя ще потъне с тях. Няма нужда РБ и който и да е да оттгеля нещо и тн, достатъчно е да иска и подава оставки. Оттук насетне Борисов няма подкрепа от никакви фактори - международни, руски, турски, китайски и тн. Българите ще видим Шенген през крив макарон, а еврофондове само в сънищата. Да не говорим, че Бойко ще закъса и за банкови заеми, щото не може да си върже бюджета. Това което направи Борисов е без аналог, дори Станишев не е постъпвал толкова хлапашки и страхливо.

Развеселен

шенген не знам дали ще го има още много.

Единствено 10-те реформатори и двама независими депутати са били против, а с „въздържал се” са гласували други 10 от РБ и един от БСП.- Какъв Борисов, Какво ДПС... тия нещастници не могат да съберат 2/3 дори в рамките на РБ.

дебелян пеевский

"РБ опитаха, оцапаха се и сега предстои да видим какво ще направят." -- Още ли не си разбрало какво ще стане? Еми ще ти кажа тогава. Най-напред, малко контекст. У нас всичко се движи от източниците на кинти, които са два и половина - европарите, заемите и събраното от десятъка. Европарите ги дава ЕК, заемите ги гарантират (индиректно) политиките на ЕК, а ЕК се определя от Съвета на Европа, който е сбирщина на министър-председателите и ЕП, който е клуб на спонсорирани от големите немски и френски партии местни швестерчета като герберастията, щерки на богати секретарки на мафиоти като Паунова и разни пропутиноиди като йотова и номер 15. Спонсорите на евродупетатите дават пари срещу гласове в ЕП и ги дават на бедните под формата на "еврофондове". Малко като древен Рим и провинциите. Доколкото някой осигурява гласове за Комисията, комисията плаща. Затова мафиотите, които не зависят от избори и политики, винаги ще са за предпочитане за операторите като Юнкер, Бърозо и прочая сволоч, още повече, че са и под контрол, щото за всеки има досиенце. В момента изборът на РБ е да клекне за пари на ЕНП в Бг (герб), да се присламчи към съсела или да търси заем и да се бори след това за избори с парите, а като вземе властта -- да ги връща. Това е положението.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.