Силните дъждове през последната нощ отнесоха десетина моста и заляха къщи в Северозападна България между Монтана и Белоградчик, но обстановката вече започва да се нормализира. "Тепърва започваме оглед. Има откъснати водопроводи. Вода течеше не само от самия язовир, а отвсякъде. Евакуирахме около 70 души", каза пред БНТ кметът на село Ружинци Венцислав Ванков.

Нивото на реката при с. Гюргич е достигнало 120 см., но сериозно пострадали няма. Три пожарни са били на място и са отводнявали дворовете на хората. Приливната вълна е отнесла автомобили, има и завлечени животни. Токът е спрял. Жителите били евакуирани на високо в стопански двор. "Благодаря на собственика който ни прие. Хората се събраха в складовите му помещения. Може би имаше около 60 души в двора, други бяха по пожарни, по частни коли, по общински бусове. Уведомихме населението чрез камбаните. Една възрастна жена се беше качила на печката в дома й, но успяхме да я спасим. Къщата й обаче е разрушена. Благодаря на всички, които помогнаха от сърце", каза още кметът Иван Петков.

Кметът на друго пострадало село Плешивец Лъчо Лозанов съобщи, че селото им е доста засегнато от приливна вълна. "Много дъжд се изля - около 70-80 л на кв. м. Селото ни се намира в по-ниското и отвсякъде приижда вода, реките отнесоха два моста, има разрушена къща, отнесени животни, отнесени са 3 коли, 2 ремаркета. Жителите са евакуирани, няма проблем. Всичко е под контрол, Гражданска защита е при нас", успокои кметът.