НЕТИ ИДАЮ ИСМАИЛ,
ЛИЛИАН ЧЕН

Най-лошата година за еврото от десетилетие насам изглежда още по-мрачна след включването на китайския юан в кошницата от резервни валути на Международния валутен фонд (МВФ).

Съотношението на валутите на 19-те страни в кошницата на Специалните права на тираж (СПТ) на МВФ ще падне до 30,93 на сто от 37,4 на сто, заяви организацията в понеделник. Юанът ще се присъедини към долара, еврото, британската лира и йената в кошницата на СПТ на 1 октомври 2016 г. с дял от 10,92 на сто.

ЮАНЪТ СЕ НАРЕДИ ДО ДОЛАРА, ЕВРОТО, ПАУНДА И ЙЕНАТА

Еврото падна с 13 на сто към долара тази година - най-много от десет години насам, и централните банки намалиха дела на валутата в своите резерви до най-ниското равнище от 2002 г. Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви на 22 октомври, че стратезите са отворени за повишаване на стимула, след като през март пристъпиха към изпълнението на програмата за изкупуване на активи на стойност 1,1 трилион евро (1,2 трилиона долара).

"Такова регулиране на съотношенията най-силно ще се отрази на еврото", каза Дъглас Бортуик - шеф на отдела за чуждестранна валута в брокерската компания Chapdelaine & Co в Ню Йорк. "МВФ отслабва еврото, за да даде дял на Китай. Други суми за повторна оптимизация не се вземат под внимание."

Китайската валута ще превиши цената на британската лира и йената в новата кошница. Нивата ще бъдат следните: 41,73% за долара, 8,33% за йената, 8,09% за лирата, съобщиха от МВФ. Доларът в момента съставлява 41,9 на сто от кошницата, докато лирата е 11,3%, а йената – 9,4 процента.

Международен авторитет

Това е първата промяна във валутната структура на СПТ от 1999 г., когато еврото замени германската марка и френския франк. Това е и важен етап от дългогодишния път на юана към международния авторитет. Валутата бе създадена след Втората световна война и дълги години можеше да бъде използвана само в рамките на комунистическата страна. МВФ преразглежда състава на кошницата си на всеки пет години и при последната ревизия през 2010 г. отказа да включи в кошницата юана.

"Най-вероятно е с времето юанът да бъде разглеждан в качеството на основна алтернативна резервна валута на долара и да замени еврото в тази роля", каза Мансур Мохи-удин - старши стратег по пазарите в Royal Bank of Scotland Group Plc. в Сингапур. "Освен това, през 1999 г., когато бе въведено еврото, на мениджърите по резервите все едно им трябваха четири години, за да стигнат до единна валута. Затова от избягващите рискове мениджъри на резервите не трябва да очакваме силен приток на юани в близко бъдеще.“

Най-лошите показатели

Еврото падна с 5,3 на сто през това тримесечие по отношение на долара - повече, отколкото който и да било от 10-те развити пазари. Общата валута бе на нивото от 1,0856 долара в 6,30 часа сутринта на 1 септември в Лондон след достигането на 7-месечния минимум от 1,0558 долара в понеделник. печалбите по "двегодишните" германски облигации в понеделник бе минус 0,42 на сто.

"Не смятам, че по тази причина централните банки в близко бъдеще съществено ще съкратят запасите от евро. Но примените в СПТ и вероятно преобладаването на негативните ставки на фона на краткосрочната забележима промяна на стойността на еврото позволяват да се предположи, че еврото може да бъде по-малко популярно сред мениджърите на резервните активи", каза Шон Озбърн - главен валутен стратег-анализатор в Bank of Nova Scotia в Торонто.

-------

* Нети Идаю Исмаил е репортерка на агенция Блумбърг в Сингапур. Лилиан Чен е старша мениджърка на Industrial Technologies Investment Corporation, чиято централа е в Тайван. Препечатваме коментара им от Блумбърг.