Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всичко, което се разигра около казуса "Виваком", включително прословутия "търг" на който се явиха предварително обявен фаворит и участник, чиято единствена задача бе да легитимира търга, вероятно не е достатъчно ярко и ясно за да разбере българската общественост за какъв мащаб става дума.

Все повече се убеждавам, че примерите на почтен бизнес и почтена държава стават все по-редки. Не, че ги няма - слава Богу, се развиваме, дори растем скромно. Но това става въпреки държавата и нейните усилия да изгради аналог на руския държавен капитализъм, при който жизнените и професионални перспективи на хората и компании не се определят от техните качества, поет и управляван риск, ако щете дързост и иновативност, а от това колко близо си до държавата, за да се присъединиш към някой публичен финансов поток, за да се издигнеш благодарение на някой партиен асансьор или да получиш "благословия", т.е. гаранции за ненамеса на държавните институции в някоя откровена далавера. Както в случая с "Виваком".

Вместо държавата да контролира процеса от А до Я, включително като реализира правата на акционерите при осребряване на масата на несъстоятелността и да не позволи дребни игри за нейна сметка, тя се оттегли в блестяща изолация. Някои изглежда се стреснаха, че току-виж придобитите чрез кредити от КТБ активи като "Виваком" не са въздух, а струват много пари.

На български език това означаваше смъртен удар върху цялата теза, че всички сделки на банката били Понци схеми. 

Най-силната и висока оферта на Марк Шнайдер за "Виваком" не стига до финала, тя е за ЕБИТДА* по мултипликатор от 5, т.е. за 473 милиона евро. Инвеститорът отказва да участва с обвързваща оферта, защото не е допуснат да направи дю дилиджънс - т.е. котка в чувал. Затова пък печели предопределеният Спас Русев с оферта от 4,1 по ЕБИТДА, т.е. 330 милиона евро - който няма нужда от проверката на актуалното състояние, защото в подкрепящата го ВТБ Капитал знаят прекрасно какво се случва. Нещо повече те едновременно продават и купуват през него едни и същи активи - т.е. рискът за господин Русев е нулев.

В същото време в съседна Сърбия се продава техният Телеком. И сърбите, които иначе постоянно ги подозират във всякакви крайни проруски сантименти действат на принципиа - като стане дума за пари, чувствата си чувства - бизнесът бизнес. И получават за компания с приблизително същите финансови параметри като "Виваком", но при много по-ясна и прозрачна процедура и остра конкуренция цена, която е 7,4 пъти ЕБИТДА.

Сега можем да дадем задачката, колко държавата и ние загубихме спрямо сценарий, че имаше прозрачен търг с максимална конкуренция под контрола на държавата. Резултатът е над 500 милиона евро!? Или над милиард лева само от актива "Виваком". Ами от "Петрол", от "Дунарит", от "Булгартабак" и т.н.

Ясно ли Ви е къде отиде "изчезналата" стойност от КТБ - онези 4,2 милиарда лева, които изчезнаха за една вечер при преоценката на активите?

Следва санкцията на КЗК, но нещата са повече от предопределени. 

Някой да има съмнение какво ще каже КЗК след всичко случило се до тук и след като близо 500 милиона евро могат да мотивират видни представители на българския елит за сметка на националния интерес?

Аз илюзии нямам. А Вие?

Потъваме бавно. Неусетно почти.

-----

* EBITDA – Earnings Before Interests Taxes Depreciation & Amortization, приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация – от англ. език.

Текстът е от блога на Илиян Василев. Подзаглавието е на редакцията.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

"На български език това означаваше смъртен удар върху цялата теза, че всички сделки на банката били Понци схеми." -- о, имаме нов защитник на Цв.В. и неговите "методи" за "бизнес". Които, между другото, са брутално и в огромни размери нарушение на закона. Но за Сашо 11 това не е проблем, той вижда само нарушенията, които му пречат.

DogWoman

Дали правилно съм разбрала, или търгът и продажбата, които визира Василев, наистина са частна сделка? Напълно е възможно да е между мошеници, но все пак частна. Изтърваха питомното, сега ще се драпаме по драките за дивото. Напълно безсмислен текст.

Койчев

Няма частни лица в случая след като държавата е блокирала акциите на Виваком и има материален интерес от това на каква стойност ще се продаде Виваком. Като най-голям кредитор тя може и трябва да си отстои интереса - за да си върне кредита и второ да остави максимална маса несъстоятелност - от това зависи каква част от проджабата ще си вземе.

Койчев

Дебелян Пеевски - нали мама участва в схемата - нали тя уговори гърците да играя ролята на търга. Не го познавам много близко Василев, но ако такива като него са били в ДС и най-важното са определяли какво става в държавата изобщо нямаше да стигнем до тук - тролове като теб да се правят като ни крадат вали дъжд. Сигурно си на яслата на някой от "печелившите" крадци

СХЕМАТА Е СЪЩАТА И ЗА БДЖ

дебелян пеевский

Койчев, напълно ми е ясно, че трололотата тука сте фенове на Цв.В. и на ДС, няма нужда да се оправдаваш. Положението с КТБ, колкото и да не харесва на Хубавите, Умните и Интелигентните обаче, е следното: след фалита, който, между другото, тогава и сега е в резултат единствено на "умните" инвестициЙ на "банкера на републиката", които го оставиха без пари, организатори и двигатели на процеса са правителството и БНБ. В нашия случай, това са временното правителство и правителството на голямата коалиция, както и БНБ с надзорниците на Рапоня (Искров и сегашния, не мога да му запомня безличното именце). Ако някой е крив и наистина има някакви продажби, които ощетяват някого, те са заради това, че патриотичната азбучна коалиция РБостан, пълна, между другото, с колеги на Сашо 11 от ДС, осигури пълна приемственост с кабинета на Орешко.

Пеевски

Само Вие не ми говорете за ДС защото ако махнеш ДС от Пеевски и ще остане скелет.

Нали Фонда за гарантиране на влоговете първо трябваше да си осребрява вземанията? Защо парите отиват при Милен Велчев и неговите авери, когато държавата търси над 3 млрд. от КТБ? Виждате как Борисов с Горанов и ПП ГЕРБ го допускат, без дори да направят коментар

Защото парите/БТК не са в КТБ.

Знам и мога

Г-жо Джамджиева, къде сте да ни обясните пак как в КТБ е имало дупка от 4 милиарда? Спомняте ли си как горещо защитавахте счетоводната обезценка на активите на тази банка преди има-няма една година?

В предишна статия на Клуб Z по въпроса беше написано: "Както никога досега, всички телеком специалисти бяха единодушни, че БТК е за Русев, още преди да започнат да се събират оферти". Авторът може ли да обясни на неграмотните си читатели две неща: 1. кои са тези всички телеком специалисти?; 2. защо БТК трябва задължително да е за Русев?

камъче

.........жизнените и професионални перспективи на хората и компании не се определят от техните качества, поет и управляван риск, ако щете дързост и иновативност, а от това колко близо си до държавата.....И това у нас? В последните 70 години? Няма начин! У нас има забогатели от държавата и обеднели от олигархията! И защо ви идва на акъла да кажете по некоя истина, чак когато ви изгонят от престижна държавна служба? Това да обясни господин Василев. Царя продаде БТК за някакви си 230 млн. евро. После един исландски мошеник я препродаде за над милиард евро и после дойде хидрата КТБ. Виваком е частна фирма по волята на Симеон Сакскобургготски и изключителните му финансови бандюги!

Койчев

Д. Пеевски - не знам за кого говориш - т.н. държавни служби. Нито аз съм на държавна служба от милион години, нито пък Василев - виж профила в чичо Гугъл и от много години. Има един прост тест - който зависи от държавна служба не пише като него - първо за да не се изгуби службата, а второ защото рядко има такива качества. А виж, че теб те засяга написаното от него - си личи, че си на хранилка на засегнатите от него олигарси или политици - което е едно и също.

tibia

И защо спорите? Василев беше посланик в Русия. Сега е безработен блогър и пише ли пише, та дано някой го забележи! Той е в бизнеса с контакти и връзки, който напоследък нещо западна, защото ги няма инвеститорите. Аз обаче не съм много сигурна, че това е лоша новина, защото ние и на инвеститори не случихме особено през последните 25 години. На визитка на г-н Василев бих написала "лобист"!

Пенка

Че няма инвеститори не било лоша новина - ясно - момичето работи за някой олигарх и за нея или руски или местен бизнесмен имат право да работят у нас. На народа майната му. Нещо ми се струва, че завиждаш драга. Не зная как може човек с частна фирма да бъде безработен - но така като не се пият редовно хапчетата

socialen

Авторът си наглася цифрите и "фактите", както му отърва.

Асоциален

Нищо не наглася - всички данни са реални - особено за мултипликаторите.

Айде потъвайте по-бързо преди да завлечете всички останали.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.