Европейската комисия поиска днес България да въведе в законодателството си изискванията на две директиви от 2009 г. и от 2014 година за платежоспособност на застрахователните компании.

Това е последно предупреждение към българските власти, след официално уведомление през май, че по данни на Комисията законодателството на страната не отразява нъпълно европейските правила в тази област. Дори те да са въведени, Брюксел не е информиран съгласно изискванията.

Същото предупреждение Комисията отправи днес към още четири държави-членки - Гърция, Люксембург, Словения и Швеция. Несъобразяването с него след два месеца може да доведе до дела, които Комисията да заведе срещу тях в Съда на ЕС в Люкембург.

Въпросните две директиви заместват 14 предишни за застраховането и презастраховането. С тях за първи път бяха въведени хармонизирани изисквания за финансова стабилност на застрахователните компании в ЕС. Правилата трябва да гарантират, че те могат да покрият рисковете през трудни периоди.

Двете нови директиви ще започнат да се прилагат изцяло от 1 януари 2016 година. Срокът за въвеждането им в националното законодателство беше 31 март 2015 г. България и другите цитирани държави не са уведомили Комисията, че са взели мерки за това.