Притокът на мигранти в Европа от страни, като Сирия, увеличава риска от внедряването на джихадисти в мигрантската вълна с цел организирането на терористични атентати в Европа, предупреждава в свой анализ американската агенция "Стратфор" малко след кървавата трагедия в Париж.

Над 126 души са убитите и стотици са ранени при серията от многобройни терористични атентати в Париж. Те са осъществени най-малко от петима нападатели, които, съдейки по разказите на очевидците, са джихадисти.

Терористичните атентати

Атаките, които най-вероятно са били координирани, са извършени едновременно на няколко места с използването на различни методи. Първата вълна - това са нападенията на двама атентатори-самоубийци. Те са в дъното на взривовете на "Стад дьо Франс", където се е играел футболният мач между Франция и Германия. Френският президент Франсоа Оланд също е бил на стадиона в момента на атентатите. Той е бил изведен от мястото на трагедията, а по-късно е провел среща с министъра на вътрешните работи Бернар Казньов. Не е ясно дали са били използвани гранати или други видове взривове.

В същото време лица въоръжени с автомати Калашников са открили огън в камбоджански ресторант пълен с хора, докато са преминавали покрай него. Около 25 минути по-късно въоръжени лица са стреляли и на улица "Шарон". Час след първото нападение други терористи са атакували Лувъра и търговския център Халите.

Специалните полицейски части, включително RAID, осигуряват безопасността около стадиона, в баровете и ресторантите в 10 и 11 райони. Тази част на Париж е популярна сред младите хора и туристите. В концертната зала "Батаклан" терористите, някои от които въоръжени с бомби, взеха около 100 заложника. Специалните части атакуваха и освободиха заложниците, но тук бяха дадени най-много жертви сред цивилните.

Полицията разследва едно от местата, където бе извършено терористично нападение в Париж. Кафене на улица "Волтер".

Терористичните атентати в Париж са шокиращо, но не съвсем неочаквано събитие. Много жителите на Франция и други европейски страни са ходили в Сирия, за да воюват на страната на екстремистките групировки. Както показа нападението срещу редакцията на "Шарли Ебдо" съществува постоянен риск от терористични атентати в Европа. Важният въпрос сега е за източника на тези терористични актове. Дали те са "домашни" или нападателите са били обучени и са получили помощ от чужбина, от такива терористични групировки като "Ал Кайда" или "Ислямска държава"? А притокът на мигранти в Европа от страни, като Сирия, увеличава риска от внедряването на джихадисти в мигрантската вълна с цел организирането на терористични атентати в Европа.

Обръщайки се към нацията, президентът Франсоа Оланд заяви, че френските граници ще бъдат затворени. Правителството на страната веднага задейства специален план в Париж, за да защити гражданите и да залови нападателите. Следващата стъпка е спиране на транспортните системи и затваряне на границите, за да не може нито един от терористите да избяга. Оланд обяви извънредно положение.

Политически последици

Тези терористичне атаки ще имат политически последствия. След 5 дни единственият френски самолетоносач "Шарл дьо Гол" трябва да замине за Персийския залив за борба с "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. От края на септември френската бойна авиация бомбардира в Сирия. Ако бъде установено, че отговорна за трагедията в Париж е "Ислямска държава", Франция най-вероятно ще усили своето участие в операцията срещу ислямистите в Сирия и Ирак - именно в момент, когато положението в Сирия става все по-объркано и привлича все повече участници. От политическа гледна точка терористичните нападения в Париж са напомняне за старите етнически търкания във Франция.

През изминалите няколко месеца вниманието по този въпрос беше концентрирано в съседна Германия. Множество мигранти влизат в Германия от изток и юг, малцина от тях отиват във Франция. В резултат на това Франция не взимаше особено участие в решаването на въпроса за ограничаването на мигрантския поток, макар да присъстваше на няколко срещи на тази тема и да подкрепи Германия за разпределението на мигрантите по цяла Европа. Въпреки това можем да очакваме, че терористичните нападения ще усилят позициите на тези, които призовават да се прекрати мигрантския приток и да се затворят границите в такива страни, като Германия и Швеция, а също така в по-голямата част от Централна и Източна Европа.

След терористичните нападения е възможно да се увеличи популярността на Марин льо Пен и нейния крайнодесен "Национален фронт". Льо Пен не бе проявявала особена активност след атаката срещу редакцията на "Шарли ебдо", но популярността на нейната партия независимо от това нарасна заради антимигрантската платформа на движението. След атаката срещу вестника за малко се повиши и рейтинга на Оланд. Това беше свързано с неговата реакция на събитията, но не трябва да се очаква повторение на тази тенденция - хората сега ще си задават въпроса дали работят антитерористичните мерки, прието по-рано тази година. Десният лидер Никола Саркози, който също така е известен със своята твърда позиция по въпросите на националната сигурност, най-вероятно ще спечели номинацията за президент на изборите през 2017 г. при наследниците на голисткото движение. Избирателите след парижките атентати най-вероятно ще подкрепят Саркози.

Анализът препечатваме от БГНЕС.