Бившият финансов министър в кабинета на ГЕРБ очерта апокалиптична картина за бъдещите бюджетни разходи, свързани с финансиране на дефицита на НЕК и прогнозира режим на тока, ако не бъде решен проблемът с дълговете на енергийната фирма.

"Правителството взима прекалено често и прекалено големи заеми", заяви Дянков от Вашингтон пред Би Ти Ви. "През миналата година одобри 16 млрд. лв. , които взе през тази, сега се предлагат още 5 млрд. лв. за следващата, поясни финансистът", който в момента работи във вашингтонския институт "Петерсон".

Според него големите дългове се правят, защото има несигурност в бюджета, свързана с енергетиката.

"Дългът на НЕК надвишава 4 млрд. лв., като от 2012 г. той се е увеличил двойно. За мен единствената причина да се иска такъв дълг от 5 млрд. лв. е да има резерв за евентуално спасяване на енергийния сектор с поне 2-2,5 млрд. лв.", казва Дянков.

"Сумата не е планирана в проектобюджета за 2016 г., защото това би означавало да попаднем в процедура за свръхдефицит и Европейската комисия да ни наложи санкции", пояснява той.

"В един момент "бомбата" НЕК ще избухне, и то в лицето на това правителство", категоричен е Дянков, според когото това ще стане "до следващата есен".

"Или трябва да се вдигнат много повече цените на енергетиката за бизнеса и населението, или внезапно ще се окаже, че една част от енергийната ни система не може да работи. Ще имаме потребност от ток, а производителите ще спрат да продават, защото няма да им се плаща и така ще се върнем в ситуация от преди 20-25 години на режим на тока", вещае финансистът.

"Правителството трябва да признае, че НЕК е във фалит и да създаде нова компания, която да изчисти задълженията", съветва бившият финансов министър.

Дянков обърна внимание и на протестите на сектор "Сигурност" паради предложението за намаляване на техните социални придобивки:

"Не, не е справедлив техният гняв. Службите за сигурност, ДАНС и МВР още от времето на социалистическия режим са привилегировани за сметка на други групи. Не смятам за справедливо да получават 20 заплати при пенсиониране, а други държавни служители - 3 или 6."

Правителството и министрите Владислав Горанов и Румяна Бъчварова вършат това, което е трябвало по-рано да се свърши, смята Дянков.

Той припомня, че през 2010 г., 2011 г. и 2012 г. е правил подобни опити за реформи, но те са били спирани от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. 

"Човек като Бъчварова, който е извън системата, има шанс да направи реформите, защото хората, които са израснали във системата са свързани с нея и се обявяват против реформите", казва Дянков.

Бившият финансов министър дава оценка "5" по шестобалната система както на Горанов, така и на премиера Бойко Борисов.

За Горанов той казва така: "Говори по-малко от мен, което е положително, знае много добре бюджетирането, но се съобразява много повече с политическия процес. Темата за бюджета на МВР и военните трябваше да излезе преди местните избори."

А за премиера: "Той е много по-обигран, с много повече опит от първия мандат, добре работи с коалицията, големи проекти се водят добре. Пожеланието ми е да мисли по-исторически, дългосрочно."