Европейска литература ще се чете в Ню Йорк от 6 до 9 ноември. България не само не е подмината, нашият Алек Попов е един от дванайсетте съвременни писатели от Стария континент, които са специални гости на фестивала „Новата литература на Европа“ – един от водещите преводачески форуми на Америка.

Фестивалът включва четения, дискусии, прожекции на филми по книги. Почти всички събития са със свободен вход за гостите. Алек Попов, описан от организаторите като „един от най-забавните български автори“, ще участва в две от мероприятията. Организатор на гастрола на българина е Фондация „Елизабет Костова“.

Заедно с каталунеца Жорди Пунти и редактора и писател Алберт Мобилио, Попов ще разговоря за възходите и паденията при използването на хумора като средство за изследването на тъмната страна на художествената литература – в панела „Нещо забавно за писането“ на 6 ноември.

Попов ще се включи и в едно следобедно четене ден по-късно. То цели да рефлектира върху силата на литературата да обединява и разединява хора и нации. В събитието участват още Николо Аманити, Томаш Халик, Жозефин Клугар, Бетина Сюлейман и др. – всички те ще търсят къде започва Европа и къде завършва.

В четиридневната програма на фестивала участват писатели от Италия, Дания, Полша, Албания, Австрия, Унгария… Издателката Барбара Еплер обяснява – фестивалът събира всички тези големи имена година след година, създава приятелства, провокира разговори за книги. А точно върху това се основава и издаването на литература от целия свят.

Площад "Славейков"