Проектът за промени в Закона за ДДС, които предвиждат за взетите на оперативен лизинг автомобили само частично да се ползва данъчен кредит, са насочени срещу пазара на нови коли, смятат от бранша.

"Ясно е, че държавата иска да събере повече приходи, но тази мярка трябва да бъде ясно регламентирана, защото е насочена срещу пазара на нови автомобили", казва Клаудия Торкар, управител на "АЛД Аутомотив" - най-голямата компания, която предлага оперативен лизинг на автомобили в България. АЛД е собственост на френската банка "Сосиете Женерал". Глобално групата ALD Automotive разполага с над 1,1 млн. коли, а в България - с над 2000.

"Продажбите на употребявани автомобили надвишават 10 пъти тези на нови, които са обект на лизинг, затова тежестта трябва да бъде разпределена равномерно", казва Клаудия Толкар.

Според "АЛД Аутомотив" общият брой отдадени на оперативен лизинг коли на българския пазар в момента е около 16 000. Дружеството прогнозира ръст от 15% на пазара през 2016 г., като очаква броят на лизингованите коли да се увеличи до 19 000.

Внесените и приети на първо четене в парламента промени в Закона за ДДС предвиждат търговците, регистрирани по ДДС да декларират дали колите се използват и за лични цели, като в зависимост от времето ще се намалява и размера на данъчния кредит. Например, ако една кола се води на фирмата, а се ползва от служител за лични цели през уикендите, компанията ще може да възстанови само 70% от платения ДДС.