278 образци на бюлетини са открити от полицията в кметството в село Габарево след подаден сигнал от секретаря на община Павел баня, като за тях районната прокуратура в Казанлък е образувала досъдебно производство, съобщи БНР.

В общината научили за бюлетините от притеснена служителка на кметството в Габарево, която съобщила, че намерила запечатан бял плик. Когато го отворила, видяла купчината образци на бюлетини за предстоящите избори на 25 октомври.

Полицията е извършила оглед на място и иззела бюлетините. След това в присъствието на прокурор от Районната прокуратура в Казанлък са извършени разпити на множество свидетели. 

Пред  "Хоризонт“ Йорданка Енева, зам.-кмет на Павел баня казва, че отгоре на плика пишело - "300 за Габарево", от което се  предполага, че подобни пратки сигурно са получени и в други села на общината, най-вероятно с цел да по тях да бъдат обучени избиратели без образователен или с нисък образователен ценз. Но куриерът вероятно сбъркал адреса и занесъл пакета на досегашния кмет на селото.

Законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода за този, който отпечатва или разпространява незаконно бюлетини за гласуване.