Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министър-предеседателят на Унгария Виктор Орбан е десен популист. Евроскептичната му риторика, дебатът да върне ли смъртното наказание, критиките към бюрократите в Брюксел и към „големите“ в ЕС, които налагат волята си на „малките“, са част от флирта му с избирателите.

За бежанската криза обаче Орбан е прав и е естествен съюзник на България. Нейното правителство не бива да робува на политическа коректност и на страхове от Берлин, Париж и Брюксел, а да потърси коалиция с Унгария и с другите източно и централноевропейски страни, за да спре предложението за приемане на още 120 000 нелегални имигранти, което Европейската комисия се очаква да направи в сряда.

То трябва да бъде спряно, защото е несправедливо, контрапродуктивно и опасно. То няма да реши проблема с бежанската вълна, а ще го задълбочи, превръщайки го в предизвикателство за ЕС съизмеримо с кризата на еврото.

Несправедливо

Имиграционната и интеграционната политика на Европа след Втората световна и след Студената война може да бъде обоснована с морален дълг, следващ от сделки като Мюнхен, Ялта и Малта, с ужасите на Холокоста и на тоталитарните режими. Трудно е да се обоснове подобен морален дълг с Арабската пролет. Повечето от държавите в ЕС, особено в източната му част, нямат никаква заслуга за нейните причини, нито за кризите в Африка и в Близкия изток. Те обаче са патетичо поканени да споделят цената на последствията им.

Между тях няма нито една бивша колониална метрополия и нито един световен полицай. Те нито са бомбардирали, нито са експлоатирали някого, не са установявали, подкрепяли и сваляли режими в държави недорасли за демокрация. Не е техен проблем и отговорност, че ресурсът на тези режими е свършил и че страните им нямат алтернатива освен фундаментализма.

Европа правилно стисна кесията си по-рано тази година и отказа да опрощава още дълг на Гърция. Необяснимо днес тя е готова на много по-голяма щедрост не към своите граждани, а към тези на провалени държави, за чиито провал малка част от европейските страни споделят отговорността.

Европа не иска да допусне България и Румъния в зоната си без граничен контрол, известна като Шенген, защото се страхува те да не я заразят с корупция. По същата причина не иска да сподели с тях Шенгенската база данни.

Тя обаче не се страхува да приеме в тази зона само да един ден 10 000 души, които идват от световните котила на тероризма и чиято идентичност дори не е в състояние да установи със сигурност. И прави това, след като потомци на такива имигранти избиха десетки хора в Париж през януари, след като Белгия дни по-късно разкри мрежа от потенциални терористи подготвяли подобни атентати.

България и Румъния вече шеста година чакат Шенгенската зона да ги признае за годни да пазят границите ѝ, докато в същоно време най-големите пробиви в тези граници допускат две шенгенски държави – Италия и Гърция. Именно Гърция позволява на хиляди бежанци да влизат в територията ѝ от Турция, пропуска ги до Бившата югославска република Македония, откъдето през Сърбия те стигат до Унгария – също шенгенска държава. По подобен начин Италия позволява на пристигналите с гемии и с лодки през Средиземно море да отиват във Франция.

Ако България правеше същото, Европа щеше да я съсипе от критики. България откъсна от мизерния си залък, за да построи ограда на границата с Турция, за да пази от бежанци границите на зоната, в която не я пускат. Да охранява чуждата свобода на движение, която по-богатата част на Европа не иска да сподели с нея. И за това пак я критикуват. Като няма ограда – защо няма? Като има – защо има?

След като нешенгенска България затегна граничния си режим, нелегалният миграционен поток се пренасочи през шенгенска Гърция и Западните Балкани. Вместо обаче да санкционира Гърция, ЕС се чуди как да ѝ помага. В близките дни Атина ще получи 33 милиона евро, за да се справи с миграционния натиск, съобщи гръцкият еврокомисар Димитрис Аврамопулос (който по случайност отговаря за миграцията и убежището). И това е само първи транш от над 400 милиона евро,  които безнадеждно задлъжнялата му родина ще има на разположение да се справя с миграционните проблеми в близките години, каза той на пресконференция на остров Кос на 4 септември.

Между 2012 и 2014 година България има близо 500 на сто увеличение на незаконните влизания през границата ѝ с Турция, но европейската помощ, която е получила за това е 5,6 милиона евро през 2013 година. За новия бюджетен период на ЕС (2014-2020 година) за България за тези цели са предвидени 82 милиона евро, от които 4 милиона вече са одобрени за отпускане.

Страната ни не е призната за „фронтова държава“ за разлика от Гърция и Италия и следователно не може са се облагодетелства като тях от европейската солидарност. Тъкмо обратното – трбява да я проявява към държави, които са в пъти по-богати от нея.

Европа ревниво пази пазарите си на труда и социалните си системи от гражданите на своите нови членки на изток, и най-вече от българите и от румънците. Тя иска да ограничи правото им на свободно движение и достъпа им до социални придобивки. Тя обаче е готова щедро да сподели благосъстоянието си с африканци и азиатци, които не говорят нито един от нейните езици, нямат нищо общо с нейната култура и цивилизация, нямат никакъв принос към изграждането ѝ, нямат нито образованието, нито квалификацията да допринесат нещо за нея и да се издържат. Тя се държи като майка с чуждите и като мащеха със своите.

Европейските сили не му мислиха много, преди да се намесят военно в Либия и в Мали. Освен режими, въоръжени групировки и беззаконие, тези две африкански страни са известни с нефта и с урана си. Странно защо Европа не прояви същия ентусиазъм да се намеси военно в Сирия и в Ирак, където днес процъфтява Даеш (Ислямска държава) – главният фактор за сегашната миграционна вълна?

Европа е много твърда и сурова, когато иска да мачка по-малките и по-бедните си членки и необяснимо мека и плаха, когато трябва да респектира някой диктатор или международен бандит. Нейната „мека сила“ е политически перверзна. Януш Бугайски е прав, че тя е „повече мека отколкото сила“. ЕС не посмя да защити украинците от Путин и сирийците от Башар Асад, Ал Кайда и Даеш. Може би, защото и върху двете страни пада сянката на руската армия.

ЕС прекарва месеци в пазарлъци как да разквартирува нарастващия брой бежанци, но не смее дума да отвори за справяне с проблема в корена му – за налагане на зона за сигурност в Сирия и в Ирак, която да спре масовото бягство на населението оттам. За това Турция пледира още от началото на сирийския конфликт.

От ден на ден става все по-безпощадно ясно, че въздушните удари срещу Даеш не вършат работа и че трябва сухопътна военна операция. Само че в ЕС - с цялата му Обща външна политика и политика за сигурност, с Общата му политика за сигурност и отбрана, с трихилядната му дипломатическа служба и с върховната му представителка по външната политика и сигурността – никой няма дупе за такава акция. Куражът им стига да измислят имигрантски квоти и да извиват ръцете на националните правителства да ги приемат.

Контрапродуктивно

Напливът от бежанци през Средиземно, Егейско море и през Турция и Балканите не е спирал още от 2011 година. Кога обаче беше последният му пик? Когато през юни ЕС реши, че е готов да преразпредели 40 000 нелегални имигранти от Италия и от Гърция и да приеме още 20 000 бежанци от държави извън него. Лозунгите за хуманност и солидарност останаха за вътрешноевропейска консумация. Проваленият свят, източник на миграцията, прочете в решението друго послание: Идвайте, приемаме ви, ще ви поделим и ще ви настаним.

Африканска дипломатка в Брюксел се пошегува, че нещастните хора в страната ѝ са готови да посрещнат подобни решения с улични тържества. Ако бях трафикант на хора и аз бих ликувал. Какъв пазар ми отварят само? И какво търсене? Което вдига цените.

През уикенда бях в импровизиран бежански палатков лагер в един от парковете на Брюксел в съседство със службата по миграцията и убежището. Той приютява около 1 000 обитатели от Сирия, Ирак, Афганистан, Сомалия, Еритрея. Разговорите ми с тях ме убедиха колко добре организирана и доходна индустрия е миграцията към Европа. Седемнадесетгодишно момче от Афганистан ми разказа (с преводач от диаспората в Белгия) как вуйчо му платил на един човек в родината му и оттам нататък то безпрепятствено стигнало с още 30-на души до Брюксел по дълга и явно добре организирана верига за трафик през Иран, Турция, България, Сърбия, Унгария, Австрия, Италия и Франция. „Само казвах името си и ведната имаше кой да ме поеме, беше платено на всички по веригата“, каза Хамидула. Пътували са къде пеша, къде с коли и ванове и на нито една граница не са имали проблем.  За една седмица обитателите на лагера са нараснали четворно, разказа един от хуманитарните доброволци там.

Опасно

Бежанската вълна може не само да доведе терористи в „зоната на свобода, справедливост и сигурност“, каквато претендира да е ЕС. Тя също ще подложи на изпитание социалните, образователните, здравните системи на приемащите страни. Тази година в ЕС се очаква да влязат над 1 милион кандидати за убежище (800 000 очаква само Германия). Какво ни гарантира, че при тази щедрост догодина те няма да са 3 милиона и да се увеличават всяка следваща година?

Моля някой да обясни на европейския избирател, защо българският или румънският „социален турист“ са заплаха за неговата икономическа сигурност, а сомалийският или афганистанският бежанец с многобройното им домочадие не са.

Освен социалната и икономическата сигурност миграционната криза руши и доверието в Европа, в способността ѝ да охранява живота, имота, интересите на своите граждани, а не само абстрактни принципи, които могат да бъдат тълкувани и използвани манипулативно. Например солидарността. Защо Великобритания не иска български работници, но иска сирийски бежанци? И какъв е смисълът да си европейски гражданин при това положение?

Подозирам, че след трафикантите на хора днес най-големи фенове на Ангела Меркел и на Франсоа Оланд трябва да са Марин льо Пен и Найджъл Фараж, както и британските тори, които искат да извадят страната си от ЕС.

Политиката на безкритично отворени врати и налагане на имигрантски квоти, на двойни стандарти, мекушавост и безхарактерност, на кабинетни солидарност и хуманизъм  работи за евроскептиците и за еврофобите. Глупостите и провалите на Европа са техни победи. За да обичат европейците Европа, трябва да я чувстват своя. Предложението, което Брюксел се готви да направи утре, не помага за това.

На последния Европейски съвет по въпросите на миграцията министър-председателят Бойко Борисов възрази срещу изключването на България от „фронтовите държави“ и извоюва намаляване на бройката бежанци за страната ни от 788 на 450.

За разлика от него Орбан, в момента черната овца на европейското семейство, успя да издейства за Унгария пълно изключение от приемането на нелегални мигранти от Гърция и Италия.

България избра балансиран подход – да не отказва солидарност, от която един ден сама може да се нуждае, но и да не се оставя да злоупотребяват с нея.

Оттогава досега обаче положението се влоши и има изгледи още да се влошава за неопределен период. Време е София да втвърди тона и да потърси единодействие с естествените си съюзници в Източна и Централна Европа. Това са държавите от Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария както както и Румъния и Словения, които също не искат нови имигрантски квоти.

Не е толкова страшен броят имигранти, който могат да ни зачислят, а прецедентът, който би отворил вратата за следващи, които постепенно да превърнат по-бедната периферия на ЕС в санитарен пояс за прииждащата от третия свят миграционна вълна.

Ключови думи

Коментари

да не повярваш

Ха! Каква изненада от Желев! При това, приятна.

хм

Жалко, че виждам статия от В.Желев в подобен тон. Той винаги досега се е ориентирал добре в световните и евро проблеми и се учудвам, че сега е заел доста странна позиция. Бежанците не са никаква заплаха за Европа. Това е пълна илюзия. Напротив, именно създаването на бедни, маргинални и ОТХВЪРЛЕНИ общности в Близкия изток създава хранителната среда за ИДИЛ и подобни. Да не забравяме, че Турция днес е номер 1 на Балканите и в БИ благодарение на турските гастарбайтери и тяхнана "немска култура". Няма как целия Близък изток(или поне бившата Османска империя) да няма своята НЕМСКА МЕЧТА. Това е положението. А българите, румънците, унгарците в тази работа няма как да се бъркаме. Това не е наш мач, а и парите от Европа са, както за нас, но и сопред волята на СОБСТВЕНИЦИТЕ им. Малко изпадаме в ситуацията на Живков да се сърдим на Горбачов, че е разкрил, че крадем БРАТСКАТА ПОМОЩ от Москва......

Неофит

Странна е вашата позиция, господине, и незащитима: бедните общности вътре в ЕС (българска и румънска) според вас са опасни за Европа и затова по всякакъв начин ограничавани, а еритрейската и либийската не са. Обяснете вашата логика, но ако обичате - не с псевдо-хуманната риторика, а с нещо по-съществено.

чакай малко

Откога естествени съюзници са ни Полша, Чехия и Унгария и Румъния?! Това е груба манипулация. Това на принципа на православния свят на Путин ли е или има друг принцип. Това е коалиция по интереси между държави, които считат, че не трябва да приемат бежанци. Естествените съюзници на България са - Русия, Украйна, Германия, Македония(но не задължително), Албания. Други няма, макар че напоследък САЩ се оказва нашия СКРИТ естествен съюзник още от Освобождението. Желев, когато човек се помисли за ГОЛЯМА РАБОТА много бързо пада на земята.

няма чакай, няма малко - направо целия

Православния свят не е на Путин, имало го е много преди него, ще го има и много след него. Като за начало си обясни какво означава "принцип" и тогава пиши, желателно е ако имаш да казваш нещо смислено. Щото от словесна мастурбация няма нужда!

88

Чудесен анализ на В.Желев!

tibia

Толкова ли е трудно да се каже, че България се справя? При това става дума за проблем, който разклати стабилни и богати държави, в които не е имало червен терор?

Жалко

Желев, разсъждения като вашите пораждат само мъка! Липсва ви човечност, много жалко!

ак47

Та-та-ти-та, пия си пастиса на бул. Сталинград в Ница и с радост забелязвам, че Желев видимо "увира". Първо леееко разреди жлъчните статии срещу Русия и Путин, след това се усъмни в това кой точно спечели от кризата в Гърция, а сега одобрява и Орбан. Вярно, застраховам се е с три изречения в началото, но "увирането" е процес, а не еднократен акт. Бедров го знае добре :)

Развеселен

всички полека-лека ставаме така. За съжаление тази криза показа, че Европа няма лидери. Заради това и твоя човек Путин е толкова успешен. Поне знае какво иска.

ак47

"застраховаЛ се е" :)

contra

Колко ли трябва да е сам, нещастен и озлобен човек, за да пише такива коментари, докато уж "доволно и щастливо" си пие пастиса в центъра на Ница!?

Развеселен

отлична статия, но аз мисля, че ако има референдуми и в западните демокрации хората ще гласуват против бежанците. Това се прокарва задкулисно от фанатичните културни марксисти на Маркузе - да се наводни Европа с мюсюлмани и да се обезличи етнически и верски.

Иван

Ислямските завоевания най-често така започват - с преселване на бежанци. Лично Мохамед го е правил. Ислямския вид нашествие се нарича хиджра. Първо се преселват, после вадят ятаганите.

Veselina Dimitrova

Мнозинството мюсулмани в Германия не се интегрират. Живеят в затворени общности с роднини и близки. Не знам освен за икономическите ползи за определен кръг фирми, мисли ли се и за дългосрочните последици от това нахлуване на поробени от исляма хора в Германия.

tibia

За бул. Сталинград в Ница, ще ти трябва нещо от рода АК 1678320047! Мисля, че няма да го дочакаш, но илюзията е по-приятна от истината, даже да е гола! Свиквай с лимонада...........П.П От кризата в Гърция спечелиха мега богатите корабособственици и всеки, който се е колебал, не става за анализатор!

Лудите да са живи...

Веселин Желев е самотен бегач на дълги разстояния: един от много малкото останали, заради които не е срамно да си български журналист. Дано е жив и здрав - и дано колегите му, работещи по спуснати "опорни точки", научат нещичко от него... Браво, мили Веско!

Гледам, Дневник писал за "европейската мечта" на сирийците, попарена от инцидентите при нелегалното й осъществяване. Ние ги мислехме бежанци, пък те излязоха мечтатели, представете си...

Димитър

Самият Орбан трябва да приеме бежанците ... - той е голям привърженик на политиката на Путин, който подкрепява диктатора Асад.

ВладЕто

Да не бъдем съвсем сигурни, че нямаме пръст в разните конфликти - възможно е на някои от съндъците с някакви боеприпаси да пише made in bulgaria. И изобщо - ако можем да видим какво пише по сандъците, може да ни се поизясни.

Петров

Когато България се напълни с руснаци след революцията, никой не протестира. Когато България се напълни с арменци никой не протестира. Когато България се напълни с бежанци от Македония, Егея и Одрин никой не протестира. Когато България се напълни с руснаци след окупацията, посрещаха ги с почести и поклони. Сега когато Черноморието става руско никой не протестира. А веднага когато от Москва казаха, че американците са виновни за бежанците, виещите станаха хиляди. Ясно кой им навива пружините, каквито и шапки да си слагат.

MARIA SALVADOR

Руснаците и арменците са православни. А бежанците от Македония са ЧИСТИ БЪЛГАРИ!!! Ония тогавашни бежанци- със сигурност са си били съвсем българи! Нашите също идват от Прилеп в София след Илинденското въстание. Така че хайде да не се заиграваме с тия неща! Не е смешно, страшно е! Европа иска от България да приеме хора, неясни от никъде. Чужди на нашата култура, традиции, развитие. Онези, които сме приели, са били като нас. О, и междудругото- ние приемаме бежанци и много преди това. Ако и тогава да не е зависело от нас. Когато сме под турско робство, в Османската империя пристигат много от прогонените от Испания евреи. Които империята приема. Народите на империята- също. Защото са знаели какво е да си роб. Да си нямаш нищо. Докато сега е различно. Богата Западна Европа иска от " периферията" да приеме пълчища от необразовани, неработещи, неинтегриращи се субекти. Които са нагли, арогантни и агресивни. Които изхвърлят дарена вода и храна. Което казват, че сме ДЛЪЖНИ. Не, не сме. Не сме, докато нямаме гаранции. Казвала съм го милион пъти, пак ще повторя. Имам не една и две мисии в райони на конфликти. Виждала съм ИСТИНСКИ бежанци. Те не крещят, че сме ДЛЪЖНИ да се грижим за тях. Те не протестират срещу режимите на регистрация и не ги наричат " фашизъм". Те не превръщат градовете ни в гета от боклук и неукост. Много съжалявам, но дълбокото ми убеждение е, че 90% от пълчищата, унижоващи Европа, НЕ СА бежанци. А пък самите бежанци, които бягат, са ПРЕСТАНАЛИ да бъдат бежанци, стигайко до Турция. Защото тя е мирна страна. Така че да правим разлика. И да я направим навреме. Защото инак съвсем скоро няма да има какво да направим. Когато извадят ятаганите. А те ЩЕ ги извадят. Въпрос на време е.

Дойдоха около 20 000 руснаци белогвардейци, за сравнение-сирийците вече са над 45 000,считано от 2013г-малко в повече ни идват. Второ- руснаците са православни християни и славяни като нас, езикът, културата са близки.А резаците-да бягат в Саудитска арабия-при едноверците си. Но саудитска арабия не ги приема, да не се смени етническия облик на държавата им.

Петров, българите ли ти пречат

Защото бежанците от Македония, Егея и Одрин са били такива? Или просто си дрънкаш, колкото да не заспиш? Вишеградската четворка иска бежанци-християни, както между впрочем и АВСТРАЛИЯ (не е правописна грешка). Явно смяташ че няма разлика между тях и мюсюлманите от шариатски държави, но австралийците смятат че има. И тях ли ще изкараш русофили???? това българското коментатор е смешна работа-само руснаци са му в главата.

безпартиен

Не е прав Петров в частта за българите - бежанци от Македония, Егея и Одринско /ще добавя и Добруджа, защото и такива бежанци е имало и след Ньойския договор, и след Крайовската спогодба, когато окончателно Северна Добруджа остава румънска и нейното коренно българско население е "разменено" с румънските колонисти в Южна Добруджа, върната на България/Не е прав и за арменците - те са православни и не се натрапвали! Но за руското Черноморие е напълно прав! Изобщо не ме интересува, че мурзилките били православни, техният Господ е Путин, а църквата им е КГБ! Да не би някой да си мисли, че тук собственици стават някакви други руснаци освен бивши военни, държавни чиновници, сътрудници на руските спецслужби и изобщо хора до един верни на режима в Кремъл? Тази нагла сган с нищо не е по-добра от сганта на Ислямска държава и опасността от тези боклуци е още по-голяма. Знаем за имперските амбиции на Москва, знаем и как ги упражняват, примерите в Приднестровието, Грузия и Украйна са пресни. Опити се правят и с Прибалтика, и у нас, но засега членството ни в НАТО е гаранция. И все пак, от побърканият гей-гном в Кремъл може всичко да се очаква, кой тогава ще отговаря за кръвопролитието, което биха ни спретнали алкашите? MARIA SALVADOR и другите като нея с глупостите им за славянство, православие, близък език и култура ли? Идея нямат те колко сме различни с тези кремълски имперскисвине и слава Богу! Така че както трябва да държим портите си затворени за емигранти от Азия и Африка, така и трябва да спре руската инвазия, впрочем Русия си е азиатска държава във всяко едно отношение, така че никакви изключения за нейни граждани не трябва да правим!

Борисов да ПОДКРЕПИ Виктор Орбан - 100% ! Унгария показа на Брюксел как трябва да се действа срещу африканските и арабски нашественици! Твърдо - стена, затегнат граничен контрол, регистрация, затвор за нелегалните! Нямат място ислямисти и джихадисти в Европа!

tibia

Браво, Петров! Браво и приятен ден! 9-ти септември е обикновен ден и Слава Богу!

Нашите медиите продължават с манипулацията. тези хора с черна пигментациия, оЗверени, и с издивял поглед НЕ СА СИРИЙЦИ.Идват например от Пакистан. В Пакистан няма война. И още нещо-Сирийците са бели, толкова ли ви е трудно да разричите сириец от негър, пакистанец, малиец. То е толкова очевидно,че не става дума за бягащи сирийци-те са под 20 процента. сирийците са намерили спасение в Турция, така,че ида са сирийци нямат право да са в европа.

Баба Евро

Петров, ти очевидно си болен човек и не е зле да вземеш мерки. Хубаво е да има и такива крайни и ексцентрични мнения, но към тях трябва да се прилага и документ за психично здраве. Гледам - и други са се впрегнали в разни психопартийни схеми (9 септември, лошите руснаци, негрите и т.н.), пренебрегвайки простата истина - няма нищо по-важно от националния интерес. Какво е било преди 10, 50 или 500 години няма особено значение. Ние живеем сега в тази държава и ни интересува ние, децата ни и внуците ни да живеем добре и да запазим това и за наследниците ни. Ако позицията на Орбан е някакъв фишек - няма защо да ѝ обръщаме внимание. Този човек обаче от много години последователно и упорито защитава интересите на страната си, за разлика от местните гъзолизачи.

Много точно, г-н Желев, адмирации!

zlatka glavcheva

Borisov zastani do Orban ne sasipvaite Balgaria.Tazi paplaq zalia patihtata s bokluci,tova sa hora s niska kultura,po-nagli ot nahite cigani. Az pitam:Kak taka vie vsiqki znaete qe preminavat granicata,hvahtate gi i niamali dokumenti.Az ako tragna i napravia sahtoto kakvo hte mi se sluqi?-Na ciganin kato mu podadeh prast toi ti othapva rakata.Jiviala sam v arabska darjava poznavam 60% poriadkite im TEJKO NI I GORKO BIH IZBIAGALA OT BALGARIA DECATA MI VEQE GO STORIHA !

Неофит

За това ли, че децата ти са избягали от България пишеш с маймуницата, идиотко?

дарина

BG има политика на Протекторат по смисъла на дипломацията.Останалото е подробности. Трябва да сме готови за следващите малоумни изцепки и да мислим да се спасяваме поединично. Няма как от хора, предали суверинитет , да търсиш разум.Ще ги има и сле дгодини и Унгария и Гърция и други, но вместо БГ -тук ще има други. И тези, които пишат по форумите , че не били роби имат зомбирано робско съзнание.

Та аз не можах да разбера де.Защо не искат румънци и българи пък приемат сирийци??

Потресен

Ако това не е публикувано като мнения и анализи, този "журналист" трябва да е пред етична комисия. На него явно не му е ясно, че между бежанец и имигрант има разлика. Човекът използва думите като синоними, Като изключим заглавието двете понятия са използвани по равно. А между двете думи има гигантска разлика. Голяма колкото топлината на пламъците, която кара хората да скачат от горяща сграда. Анализът на ужасно комплексната и нечовешка ситуация в близкия изток е на нивото на разговор между гимназисти. Даже съм имал по-задълбочени разговори с ученици и деца. Симпатиите му към един деспот като Орбан са нелепи и причина за пубичен присмех, а не аплодисментите, които получава от дясната публика в тези коментари. Не искам да анализирам целият коментар, но това изречение ми направи особено впечатление с нескрития двоен морал и наранена безпочвена гордост. "Тя обаче е готова щедро да сподели благосъстоянието си с африканци и азиатци, които не говорят нито един от нейните езици, нямат нищо общо с нейната култура и цивилизация, нямат никакъв принос към изграждането ѝ, нямат нито образованието, нито квалификацията да допринесат нещо за нея и да се издържат." Отново Г-н Желев пропуска фактът, че тези "африканци и азиатци" са със статус на бежанци. Дума, която той така умело пропуска да дефинира и подло и перверзно заменя с имигранти. България, както и останалите страни членки на Европейския Съюз са подписали споразумения, където се дефинира кога хората имат право на убежище и какви права имат като бежанци, с което и се задължават да представят това убежище на отговарящите на статуса на бежанец. Никъде в тези параграфи не се говори за брой забележете. Правото на убежище е абсолютно и неуспоримо и в унисон с останалите Европейски ценности. И денят в който се заговори за отмяната му, ще е черен и завинаги ше опетни и без това омацания с петна Европейски Идеал. Въобще статията и повечето коментари ми оставиха лош вкус на несръчно омесена дясна пропаганда с лек утенък на кснофобия и наранена гордост. Жалко.

Потресен

Извинявам се за липсата на параграфи, които присъстваха по начало, но явно текст обработката за коментари нещо не приема Enter. Липсва и функция за редакция.

висок

Абе потресен, какви ги дъвчиш и разтягаш. Не били имигранти а бежанци! Бежанеца няма претенции, той иска безопасност, а тези искат привилегии. Те не бягат от война, те бягат към блага! "Брюксел, ние идваме" крещяха по границите, сега ще крещят:"Или приемате исляма, или се махате от Европа!". Ако с огън, оръжие и кръв не бъдат отблъснати, тези орди от нагли завоеватели ще ни изпият кръвчицата! Толкова ли си малоумен и не го виждаш? Или пишеш за каквото ти плащат, но тези пари днес, ще изядат бъдещето на децата и внуците ти! Точно такива псевдохуманисти ще унищожат цивилизована Европа. Тлябва да се срамуваш от написаното.

Развеселен

да си бягат в други мюсюлмански държави. Не ги искаме тук. И ако искаш ме наричай ксенофоб. Но се запитай защо срещу китайските емигранти например никой не се сърди и не говори. Само към мюсюлманските. Защото те създават проблеми. Може да е политнекоректно, но е вярно.

до потресения

ЕЙ- ПОТРЕСЕН...,НЯМАШ СИ ПРЕДСТАВА КОЛКО ЩЕ СЕ ПОТРЕСЕШ,КОГАТО СЛЕД 5-10 ГОДИНИ -НАЙ-МНОГО ,ТИЯ НЕЖНИ ДУШИЧКИ "БЕЖАНЦИТЕ"ПОЧНАТ ДА ТИ СЕ САМОВЗРИВЯВАТ В КРАКАТА,ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ЕВРОПА БЕШЕ ПРЕДАДЕНА НА МЮСУЛМАНСКИЯ СВЯТ-БЕЗ БОЙ-НА КАКВО УЧИШ ДЕЦАТА ТИ? СЕРСЕМ!-КАК ДА СИ СВАЛИМ ГАЩИТЕ И НЯКОЙ ДА НИ ГО ОТПРАШИ....

Изключително добра и точна статия!!!

гяур

Не мога да повярвам, но авторът явно проявява наченки на логическо мислене. Браво, г-н Желев! Несправедливо, контрапродуктивно и опасно са трите ваши думи, над които би трябвало да се замисли, и то бързо, настоящият ни премиер.

Ощавен маркиз

Господин В. Желев е плътен и отговорен автор, ценя го високо. Но още в „хм” коментара от вчера лъсва една дълбочка гледна точка, която ми импонира също. Глобализмът се оказа наука за математици с баят отворени философски душици. Само с цифри, бум- или кризисни пачки, бомби, стачки и геополитически курвачки явно нещата не напредват убедително за Човечеството… Моя ощавена м…ст съм привърженик на хипотезата за глобално верско-културно и социално-морално узряване /СРЕДОТОЧИЕ/ на НОВА ЦЕННОСТНА ЦИВИЛИЗОВАНОСТ – именно в Зевсовата юница ЕВРОПА. Тя е избраната пак „да го отнесе”, измъчена от свойта привлекателност, милата… Но, да се проумее и това. Юницата от дълги векове е най-расовата и млекодайна „крава” на планетата. Отелила е безброй „телета” по целата ни планета, къде в грях, къде в любов. И редът и пак идва – нея да питат за „старокравешки” съвет: Как да съхраним живия човешко-племенен „прираст”? Немам нищо против мощната, гъвкава, компютризирала световните делови енергии американска демокрация. Ще си позволя да отбележа, че не ми допада твърде комп-технократичният уклон към нежен глобален-тоталитаризъм, за който се сеща, де. За илюзиите на ком-военния-ресурсен Пут-капетализъм и съПутстващите го горещи точки, за нагнетяваните веро-етно-конфликтни минни полета и оръжейно-бежанско-каналджийския мафиотлък, нема смисъл и една дума да ви отронвам, хванал се за важна тема като тази. А тя е дълга тема, почната вече. Та, упованието ми /на дребен ощавен наблюдател/ е, Европа - на откривателите, философите, учените с точен и близък до Божието дух, знаещите парадигмите на стопанския порядък граждани и виделите тежки патила воини - да „осеменят” отново истинската цивилизованост. Те си го и правят. Но ние тука си смърдим, претенциозно, по балкански, на моменти воайорски. А требе да участваме, защото не ни е толку лошо семето.

дебелян пеевский

Много е тъжно, когато на необразовани и неспособни на елементарно логическо мислене (както демонстрирахме отдавна като дискутирахме едни таксиджийски проблеми) граждани се дава трибуна да плещят евтино популистки глупости, само защото трябва да се пълнят страници с поводи за кликане.

tibia

А още по-отвратително е, когато неграмотник като дебелян пеевский /малките букви са си решение на "автора"/ нарича другите необразовани. Никой не ни дава трибуна! Ако нас ни няма, нямаше да има и сайт /изключение правят сайтовете на Делян Пеевски - те са друг бизнес, който НК определя като престъпен/. И всичко това било "само защото трябва", ако е така, значи си трол! Много е лесно да се анализират "популистки глупости", приятно е и тонизира. Само се чудя участието във форума на дебелян пеевский съвпада ли с работното време на "списващите" сайта. Има евтин начин да се разбере!

дебелян пеевский

много ме радват герберасти на заплата при мене, които обясняват кое е тролене и кое - не. тривийке, откъде мислиш, че томиславчо има кинти да ти плаща, ма?

БРРРРР

И АЗ ЩЕ КАЖА-"МИЛИ ВЕСКО" НА СЪСТАВИТЕЛЯ НА СТАТИЯТА,ЗАЩОТО МНОГО СТАТИИ ИЗЧЕТОХ ПО ТЕМАТА,НО НИКОЙ ТАКА ЯСНО НЕ КАЗА НЕЩАТА,ДАЛИ НА ДРУГИТЕ ЖУРНАЛИСТИ НЕ СА ИМ ПРОМИЛИ ВЕЧЕ МОЗЪЦИТЕ ЧРЕЗ НЯКАКВО УЛТРАМОДЕРНО ПСИХОТРОННО СРЕДСТВО ,ЗАДЕЙСТВАЩО СЕ ДИСТАНЦИОННО..

Връткав

Само едно: създаването на зона, забранена за полети , е изпробван начин за сваляне на правителство и потапяне на определена държава в хаос. Направена е хубава смес от верни и неверни тези.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.