Парламентът започна политическия сезон с фалстарт. Отхвърлянето на антикорупционния закон още на първо четене в парламента представлява бламиране на съществена част от управленската програма. Това поставя под въпрос смисъла от коалицията в сегашния ѝ формат. Това каза пред БНР политологът Даниел Смилов. Той допълни, че известните слабости на антикорупционния закон е можело да бъдат изчистени между първо и второ четене.

"Законът беше отхвърлен на първо четене, което означава отхвърляне на цялостната философия в този сектор. Това е сериозен проблем", коментира Смилов.

След това той обоснова позицията си.

"За мен е минат някакъв вододел. Ясно трябва да се каже за оставането на този четворен управленски мандат, какви са параметрите за неговото функциониране. Свикнахме дотук, че по определени детайли може да има разминаване. Но тук не става дума за спор по детайли, а за нещо същностно важно, същностен аспект на управленската програма", добави той.

Смилов очерта двата варианта на политически дневен ред от тук нататък:

"Единият е запазване на статуквото. Зад него стоят най-ясно ДПС, защото от Движението смятат, че съдебната система, до голяма степен, трябва да остане такава, каквато е, прокуратурата не трябва да се реформира и няма проблем с Комисията за финансов надзор, няма проблем и с други регулатори. ДПС от самото начало на този парламент настоява, че трябва да бъдат включени в управлението. Те се опитват да се пришият към него, когато могат. Проблемът е, че алтернатива с участието на ДПС във властта реално няма."

Според политолога алтернативният дневен ред се изразява в промяна на статуквото и въоръжаване на държавата с инструменти за борба със сливането на определени групировки с държавата, което доведе до кризата в КТБ.
Съдебната реформа и антикорупционната стратегия са стъпки към даване на инструменти на държавата да ревизира грешните политики. 

"АБВ и Патриотичният фронт очевидно се дистанцират от това мнозинство и трябва да кажат каква е алтернативата. Проблемът е огромен и не може да бъде скрит, заметен под килима. И трябват много ясни мерки и политически сигнали, че имаме управленско мнозинство, което да прокара съответните решения и реформи. Ако няма такова мнозинство, трябва да се преосмисли правителството", смята Смилов.