Невероятно, но факт. Докато държавата прави хайки за "дивакуващи", а строителните безобразия по морето не затихват, една българска морска община реши да даде близо 200 дка свободна площ на любителите на природосъобразното летуване за обособяване на биваци.

Временни биваци ще бъдат изградени по Черноморското крайбрежие на община Шабла. За целта са определени четири терена с обща площ от 195 декара, съобщи крайморската община. 

На 3 август в отговор на запитване за инвестиционното си намерение, от общината са получили положително становище от РИОСВ Варна. Екоинспекторите са се произнесли - разполагането на биваците не подлежи на оценка за въздействие върху околната среда. 

"Или казано с прости думи – вече няма никакви пречки да се осъществи намерението на община Шабла да канализира и проконтролира дивия туризъм чрез обособяването на временни биваци на територията си. За пръв път в България тази форма на пребиваване на морския бряг ще бъде приложена в нашата община", се посочва в съобщението.

Местата, на които ще бъдат разположени биваците са: на север от Дуранкулак, близо до граничарския плаж; на север от къмпинг "Крапец"; в близост до бункера на Езерец и в южната час на Тюленово, местността "Ашалък". 

Терените за бивакуване и за разпъване на палатки да бъдат маркирани с нетрайни знаци – спрей, или дървени колчета. Там ще се изградят химически тоалетни и ще бъдат поставени контейнери за отпадъци. В близките села, както и в самите места за бивакуване ще бъдат монтирани информационни табели, в които са посочени и GPS-координатите на терените за отдих. Поставянето на контейнерите за смет и химическите тоалетни също е в ход, посочват още от община Шабла.

Ползването на местата за биваци ще е срещу такса от 2 лв. за 10 кв.м на денонощие. 

Създаването на временни биваци за любителите на "дивия туризъм" е регламентирано в общинската Наредба за обществения ред с нови, променени текстове. В същата тази наредба останалите морски общини са записали забрана за бивакуване извън определените като къмпинги места. 

В момента се провежда информационна кампания сред туристите за условията, при които те могат да почиват в своите каравани и палатки на морския бряг, поясниха от общинската управа. Работата по обособяването на местата за бивакуване започва още утре.