Предизборната кампания в София започна, макар и неофициално, от... резиденция "Лозенец". Цяла сутрин се води медийна война кой е автор на идеята паркът, който е под шапката на военното министерство, да бъде отворен за граждани - БСП или ГЕРБ.

Малко след като издигна кандидата си за кмет проф. Михаил Мирчев, левицата започна събирането на подписи за отварянето на "Лозенец", която се намира в едноименния столичен квартал. Масите за преброяване на доброволците са разпънати пред портите на резиденцията.

"Надявам се съвсем скоро резиденция „Лозенец” да бъде подарена на столичани. Дълбоко съм убеден, че когато в София става въпрос за държавни институции, кметът на столицата не може да бъде пасивен. Той може да влезе във взаимотношения с държавата и както в случая с един министър – този на отбраната, да упражни натиск върху него и нещо, което може да се ползва, да се ползва от столичани", хвърли Мирчев камък в градината на настоящия кмет Йорданка Фандъкова, цитиран от агенция "Фокус".

Михаил Мирчев бе един от първите подписали се.

Но и тя не закъсня с отговора:

"Отварянето на резиденция "Лозенец" за граждани е идея на ГЕРБ. Това е една наша идея в годините назад, когато започнахме работа", каза Фандъкова и уточни, че е писала до Министерството на отбраната още от времето, когато бе отворен паркът на Военна академия и министър на отбраната бе Аню Ангелов, т.е. в първия мандат на ГЕРБ.

И от ляво, и от дясно са категорични, че паркът трябва да стане достъпен за граждани. В момента достъп имат само лица, извън властта, които искат да наемат резиденцията за някакво мероприятие.

Това е едно от многото зелени, красиви и добре поддържани места в столицата, което обаче "се ползва от едни хора, които за много високо заплащане идват да си правят семейни и други тържества, а за столичани е заградено и недостъпно", смята Мирчев.

А червеният общински съветник Румен Георгиев доразви идеята за какво може да се ползва "Лозенец":

"Може да се превърне в арт център за родолюбие, в който да говорим на нашите деца за родолюбие, за обич към България? Защо да не се правят концерти на открито и културни дейности?".

За подкрепа на подписката призова и председателят на столичната организация БСП Калоян Паргов, който наблегна на носталгията по миналото:

"Район "Лозенец" е един от най-старите квартали на София, събиращ в себе си цвета на столицата – интелектуалци, учители общественици. Квартал, който има славата и традицията да бъде тих и подреден. Погледнете го как изглежда днес – паркирани автомобили, магазинчета и ресторантчета навсякъде. Все неща, които знам, че дразнят жителите му. Аз се надявам, че нашият бъдещ районен кмет и групата му от съветници в новия мандат ще направят всичко възможно да се върне кварталът към онова време, когато е бил подреден и тих", обърна се Паргов към събралите се хора.