Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тези дни държавата показа на всички, посредством и пространни репортажи в националните телевизии и радиа, как се справя със закононарушиелите по морето. Изловени бяха престъпници, паркирали коли и разпънали палатки в необозначена частна собственост, палили огньове и неизхвърлили боклука си към момента на проверката. Съставени са били десетки актове.

Впечатление обаче направи фактът, че заедно с експертите на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), като навигатор и проверяващ се изживяваше председателят на неправителствената организация Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) Димитър Канариев. Оказа се, въпросното НПО не само е сезирало ИАГ за "дивакуващи", както то определя хората, които къмпингуват извън обособените като къмпинги зони, но и е предоставило на агенцията точни данни, включително GPS координати, къде по морето има разпъната палатка.

Проектът на НАБЧ се казва "Да картираме дивакуващите", което трябва да е нещо като допълнение на картирането на дюните. И в изпълнение на този си проект, от НПО-то са изпратили на 14 юли писмо до Агенцията писмо, в което са изброили 14 места, които те поставили под наблюдение и установили нарушения.

Любопитното е, че писмото на НАБЧ е в отговор на писмо от Агенцията до нея. Предметът на клореспонденцията е "Незаконно строителство по Черноморското крайбрежие". Но както ще стане ясно от последвалите проверки, никой не се занимава с незаконно стрителство, а само с т.нар. дивакуващи.

Димитър Канариев пише до шефа на ИАГ Тони Кръстев (правописът е запазен): "Във отговор на Вашето писмо, първо искаме да изразим своята признателност за проявената сериозна загриженост от зам.-министъра на земеделието и храните г-н Георги Костов и от ръководената от Вас Изпълнителна Агенция по Горите, по темата с незанонното строителство и увреждането на горите и природата по българското Черноморско крайбрежие от дивакуващи лица. На база на нашите наблюдения по проекта "Да картираме дивакуващите", предлагаме да бъдат проверени следните райони/обекти:".

И следва изброяване до най-малката подробност на местата и обектите, които трябва да бъдат проверени. Дадени са указания като: "Гора над резиденция "Перла" в посока маслен нос, община Приморско", "Гора около "Паша дере", гр. Варна, м. Черноморец, южно от квартал "Галата", "с. Тюленово, в близост до Паметника на съветските летци, община Шабла" и пр.

Към този така подробен списък, е приложена и флашка със снимки, сателитни данни, снимки от Google Earth, кадастрални карти и пр. И така, малко по-късно историята показа изумително съвпадение между списъка на НАБЧ и "картографирането на дивакуващи" при проверките на държавната институция ИАГ и земеделското министерство.

Проверките приключиха. Засега. Но от резултатите от тях не видяхме някъде да е било установено незаконно стрителство, какъво уж трябваше да е предметът им, заедно с установяването на палатките.

Това пък подсеща за въпроса знае ли Министерство на земеделието и горите кой е партньорът му в нощните хайки. Ето какво казва НАБЧ сама за себе си:

"Национална асоциация "Българско Черноморие" е сдружение с нестопанска цел, създадено през месец април 2013, като отговор на необходимостта от обединяване на граждани и бизнес организации, живеещи, работещи и инвестиращи по Българското Черноморие и опазващи природата. Нашата мисия е да представляваме и съвместяваме интереса на всички обществени групи като: местни и чуждестранни собственици на имоти и туристически обекти, хотелиери  и ресторантьори, строители и предприемачи, земеделски производители, рибари, винари и други."

От тази самопрезентация май излиза, че ИАГ съвместява интереса на гората с този на местни и чуждестранни собственици на имоти и туристически обекти, хотелиери  и ресторантьори, строители и предприемачи, земеделски производители, рибари, винари и други.

И с уговорката, че "дивакуващи", които не пазят природата, а точно обратното, са не по-малки вредители от всеки бетоновоз, се пита: кой би навредил повече на природата: хотел за 1000 души или 1000 палатки?

 

 

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

Гани Ганев за пари всичко прави.

DogWoman

Лично съм виждала циганията, оставяна от такива "бивакуващи", затова нито приемам някой да ги оправдава, нито да ги прави герои. След като искат да почиват по този начин, да се организират, да се свържат с местните общини и със собствениците на имоти, да си осигурят химически тоалетни и сметоизвозване, сами да следят дали се чисти. А когато става дума за частни имоти, то или спазваме Конституцията, или направо да я зачертаем. Какво ще стане, ако някой опъне палатка в офиса на "Клуб З"?

тука е така

Кучките да замълчат!Никой няма да опъне палатка в офиса на Клуб З,нито в кучкарника с вас!Хората които ходят по палатки и са редовни фенове на това не само чистят своите боклуци ами и ЧУЖДИТЕ!Аз това го правя,за това казвам,кучките нека да замълчат!

Неприемливо е поведението на някои лагеруващи , но е неприемливо и поведението на доста от собствениците на имоти по черноморието , я ми кажете колко от тях направиха обединения и изградиха пречиствателни станции ? А дали си плащат и всички данъци ?

роско

И понеже съм почти сигурен, че си собственик на подобен имот, или поне платена от такъв кучка, предлагам ти да си избереш един плаж да идем да го огледаме. За Иракли давам гаранция, че е по-чист от всеки плаж, покрай който има излят бетон. Също така държа да отбележа, че самите плажове са изключителна държавна собственост и изобщо не ме притеснява да си разпъна палатката върху нея. 3 песъчинки от тоя плаж се падат и на мене, не само на мутрите и бетонджиите. Така че айде леко. И много ме е яд, че не са ме проверили тези дни на Иракли - щях да ги пукна от съд - да ходят горските да проверяват язовирите, каква им е работата на плажа? Акъла им щях да взема - то дискриминация, то нанесени неимуществени вреди, стрес у децата, повишаване на туморните маркери на жена ми, плаче мамата..... Ако си мислите, че на диво ходят само хипари като едно време - бъркате се жестоко. Мога да си позволя почивка в който и да е бетон в Бг, но само при мисълта ми се гади. И от такива като вас, които ще ми се наложи да срещна на почивката си - още повече. Отделно има решение на ВАС за противоконституционната наредба на Община Несебър, много ще се радвам да ми обяснят въз основа на какво ще ме глобят - закон, член, алинея, точка..... Може би за неправилно паркиране? Бъркате се, собачка моя, няма да позволим да ги бетонират и тях. И дано отливът от бетона следващата година да е с още 20%, та дано се сети някой да направи един къмпинг за свят. Ще стане монополист и ще строши кинтите. Мога да дам и няколко небетонирани предложения, дори и плановете им за застрояване знам, дори и собствеността на имотите проучих, че ми се видя лудост да седят 2 бивши къмпинга, на единия на които пише "Не доближавайте сградите, опасно за живота" - неизползвани. Мъка за българското бетонмутрие!

Edin

Na tupotiata, koiato si napisala dori ne zaslujawash otgowor. Hodi na Sunny Beach, tam e chisto. Ovca.

Няма ли кой да глоби ДИВАКУВАЩИТЕ на Бузлуджа?! Осраха цялата планина!

тука е така

Имам чувство че това е някакъв Мръсен начин да накарат хората да ходят на българското черноморие по хотелите,а не да къмингуват.А другото което ми хрумво е да очернят типа хора които ходят на палатки за да може като дойде време за строителство на поредния голям мулти гига комплекс да кажат :Видяхте ли,.тези ли искате те да ни определят какво да правим,ние искаме да направим "културно" строителство,те искат да Сер..т насам и натам! Смешна работа е тая държава,вече си мисля че демокрацията не е за тази държава,нещо не работи тук!

DogWoman

Те НЕ къмпингуват. Къмпингува се на къмпинг. Плащаш си седемте или колкото левчета на вечер, свързват ти караваната с всичко, което има да се свързва, или опъваш палатка и ползваш тоалетните и кошчетата за боклук на къмпинга.

Ако няма бетон, чалга, циганки джебчийки, а, и да не забравя, БЕСЕДКА, няма никаква култура.

Симеонова

А няма ли кой да глоби дивакуващите по градове и села, които изхвърлят боклуци където намерят! Села, полянки, реки, детски площадки са посети с отпадъци. На колко места стърчат започнати и недовършени железобетонни творения! Колко места, на които трябваше да има градинки, са бетонирани!

DogWoman

Има, разбира се - кметовете и общинските инспектори. Аз лично съм много доволна от нашия (Пловдив). След като нададохме вой, в последните няколко месеца двайсетина глоби на хора, които не си чистят след кучетата, и да видиш ти как като по магия всички станаха прилежни. Идват местни избори, да внимаваме кого избираме.

свободно дивакуване в ГЪРЦИЯ разрешено

Е ще ходим да дивакуваме в Гърция, Италия, Испания. Там поне е Европа и е разрешено дивакуването. Просто бг не е вече за Българи, а после защо хората бягат от България.

тука е така

Че то дори ходенето на море в Г-я се доближава по цена до българското,ще ходя аз да давам на някаква мазна мутра в Б-я за чадър и 2шезлога 20лв,в Г-я ми дават само срещу дори една бира или някаква консумация безплатни шезлонги,на всичкото отгоре има безплатни игрища на волейбол и футбол,И перфектна чистота на тоалетни КОИТО не се ПЛАЩАТ,мама ви,даже като го казвам и се ядосвам колко сме ЗЛЕ!!!

DogWoman

Пожелавам ти успех да "дивакуваш" в нечий частен имот или в защитена зона в Италия и Испания. За Гърция не знам, за първите две - знам със сигурност.

iii

Какви съветски летци пък там имат паметник, доколкото съм чел, там само са пускали бомби, затуй ли има паметник???

Правдолюб

РЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всички реституирани имоти !!!

Голяма част от тези "частни" имоти станаха такива посредством безогледни кражби и измами в последните 20 години.

каредреец

Мария Лалева е дърта вещица!

Edin

Da e jiw i zdraw Dimitur Kanariev... i maika mu. Bokluci nashtastni.

Джиджи

Оооо ама тя кучката знаела за Италия и Испанияяяя... ахаааа.. значи явно си някоя от голямото добро утро, ходиш само на читави места и много ги рабираш нещата. Ей на такива селянки като тебе не трябваше да им тазрешават да напускат селото, че изведнъж си повярвахте че всичко знаете...'щото сте ходили в Италия и Испания...със всичките мангали които ходят там.. ;)

az na hotelite nqma da vi spq.....pyk vie si gi stroite, te si stoqt prazni. I da zabranite navsqkyde khympinguvaneto. Neznam kak plaja 6te e 4asten imot, sled kato go pi6e i v konstituciqta, 4e ne e. 6te hodq v gyrciq, tam faliraha i 6te e evtino. A vie prosti, mutrenski, seltaci misle6ti, 4e 6te si izperete parite - uspeh. S idioti nqma kak da se razbere6, s tiq protesti samo reklama im napravihme.

zaradi typite, politi4eski, selski mutri i nas ni 4aka tova koeto se slu4i v gyrciq. No na6te sa si prostitutki. V bg prostitutkite sa na po4it daje se naduvat - uspeh

Жана

За това си седя дома да се разберат диваците и алчните,като видя кой ще надделее и тогава ще отида на море!Море на днешно време всеки се изтъква че е нещо важно, а после е оказва, че е маловажно но намерил трибуна да разтега локума!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.