Тези дни държавата показа на всички, посредством и пространни репортажи в националните телевизии и радиа, как се справя със закононарушиелите по морето. Изловени бяха престъпници, паркирали коли и разпънали палатки в необозначена частна собственост, палили огньове и неизхвърлили боклука си към момента на проверката. Съставени са били десетки актове.

Впечатление обаче направи фактът, че заедно с експертите на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), като навигатор и проверяващ се изживяваше председателят на неправителствената организация Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) Димитър Канариев. Оказа се, въпросното НПО не само е сезирало ИАГ за "дивакуващи", както то определя хората, които къмпингуват извън обособените като къмпинги зони, но и е предоставило на агенцията точни данни, включително GPS координати, къде по морето има разпъната палатка.

Проектът на НАБЧ се казва "Да картираме дивакуващите", което трябва да е нещо като допълнение на картирането на дюните. И в изпълнение на този си проект, от НПО-то са изпратили на 14 юли писмо до Агенцията писмо, в което са изброили 14 места, които те поставили под наблюдение и установили нарушения.

Любопитното е, че писмото на НАБЧ е в отговор на писмо от Агенцията до нея. Предметът на клореспонденцията е "Незаконно строителство по Черноморското крайбрежие". Но както ще стане ясно от последвалите проверки, никой не се занимава с незаконно стрителство, а само с т.нар. дивакуващи.

Димитър Канариев пише до шефа на ИАГ Тони Кръстев (правописът е запазен): "Във отговор на Вашето писмо, първо искаме да изразим своята признателност за проявената сериозна загриженост от зам.-министъра на земеделието и храните г-н Георги Костов и от ръководената от Вас Изпълнителна Агенция по Горите, по темата с незанонното строителство и увреждането на горите и природата по българското Черноморско крайбрежие от дивакуващи лица. На база на нашите наблюдения по проекта "Да картираме дивакуващите", предлагаме да бъдат проверени следните райони/обекти:".

И следва изброяване до най-малката подробност на местата и обектите, които трябва да бъдат проверени. Дадени са указания като: "Гора над резиденция "Перла" в посока маслен нос, община Приморско", "Гора около "Паша дере", гр. Варна, м. Черноморец, южно от квартал "Галата", "с. Тюленово, в близост до Паметника на съветските летци, община Шабла" и пр.

Към този така подробен списък, е приложена и флашка със снимки, сателитни данни, снимки от Google Earth, кадастрални карти и пр. И така, малко по-късно историята показа изумително съвпадение между списъка на НАБЧ и "картографирането на дивакуващи" при проверките на държавната институция ИАГ и земеделското министерство.

Проверките приключиха. Засега. Но от резултатите от тях не видяхме някъде да е било установено незаконно стрителство, какъво уж трябваше да е предметът им, заедно с установяването на палатките.

Това пък подсеща за въпроса знае ли Министерство на земеделието и горите кой е партньорът му в нощните хайки. Ето какво казва НАБЧ сама за себе си:

"Национална асоциация "Българско Черноморие" е сдружение с нестопанска цел, създадено през месец април 2013, като отговор на необходимостта от обединяване на граждани и бизнес организации, живеещи, работещи и инвестиращи по Българското Черноморие и опазващи природата. Нашата мисия е да представляваме и съвместяваме интереса на всички обществени групи като: местни и чуждестранни собственици на имоти и туристически обекти, хотелиери  и ресторантьори, строители и предприемачи, земеделски производители, рибари, винари и други."

От тази самопрезентация май излиза, че ИАГ съвместява интереса на гората с този на местни и чуждестранни собственици на имоти и туристически обекти, хотелиери  и ресторантьори, строители и предприемачи, земеделски производители, рибари, винари и други.

И с уговорката, че "дивакуващи", които не пазят природата, а точно обратното, са не по-малки вредители от всеки бетоновоз, се пита: кой би навредил повече на природата: хотел за 1000 души или 1000 палатки?