Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска с отворено писмо от президента Росен Плевнелиев да наложи вето на прясно приетия Закон за Национална служба "Охрана" (НСО). Мотивите - подопечните му гардове ще имат твърде много правомощия и може да се стигне и до неправомерно упражняване на сила.

От БХК правят препратка към осъдителни присъди за България от европейския съд по правата на човека в Страснбург (ЕСПЧ) заради привишени в миналото правомощия в МВР. И посочват, че в Закона за НСО няма изрични ограничения за използване на прекомерна физическа сила.

"По ЗНСО субектите на сила и помощни средства не са длъжни да се съобразяват с конкретната обстановка, характера на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителя. Това означава, че те могат да упражнят сила и помощни средства без оглед ситуацията, без оглед на това какъв е човекът, срещу когото я упражняват (възрастен човек; непълнолетно момиче/ момче; родител с малко дете; с ниско телесно тегло; в слаба физическа форма; и пр.) и без оглед на това, което е извършил, извършва или се подозира, че ще извърши този човек (ще си свали горната дреха в знак на протест/ ще хвърли домат/ ще извика критична дума срещу охранявания, т.е. няма да застраши нечии здраве или живот). Това не е правомерно. Допустима е само съответна, съобразена сила. Когато няма задължение силата да бъде съобразена, рискът от произвол е непренебрежим", посочват правозащитниците.

От там атакуват и друга норма, която звучи пожелателно, вместо императивно - гардовете да са задължени, при използването на физическа сила и помощни средства, да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени.

Във финалния си вид, законът, приет на 29 юли, дава право на служителите на НСО да използват помощни средства като въжета, белезници, електрошокови и други палки; димки, химически вещества; халосни патрони, шокови куршуми, устройства за отваряне на помещения, бронирани машини и пр.