Джордж Р.Р. Мартин пришпори „всички истински фенове“ на научната фантастика да участват в гласуването за тазгодишните носители на наградата „Хюго“. Вотът приключва в края на юли и авторът на романите „Песен за огън и лед“, по които е създаден сериалът „Игра на тронове“, обяви, че тази година е „най-противоречивото и разгорещено съревнование в дългата история на Хюго“. Самият Мартин не е сред номинираните.

Наградата, която се връчва от 1953-а и е била печелена от някои от най-великите автори на научна фантастика като Франк Хърбърт и Филип К. Дик, тази година стана причина за доста караници. Група дясно ориентирани автори, наричащи себе си Sad Puppies (Тъжните кученца) изготвиха списък със заглавия, за които да гласуват феновете. Няколко номинирани писатели се оттеглиха в знак на протест и обявиха, че не искат повече да бъдат включвани в класации, организирани от провокативния блогър Тиъдър Бийл, известен онлайн като Vox Day.

Печелилата „Хюго“ авторка Кони Уилис, която трябваше да води тазгодишната церемония през август, отказа оказаната й чест с думите:

„Беше ми обяснено, че трябва да си разменям някакви лековати закачки с номинираните, да връча на един от тях наградата и чрез своето присъствие да придам тежест и достоверност на победителя, който е спечелил чрез изнудване и тормоз. Е, няма да го направя. Не мога. Ако го направя, ще стана съучастник в схемата им“.

Джордж Р.Р. Мартин също разкритикува през април кампания със списъците на номинираните:

„Мисля, че Sad Puppies развалиха наградата „Хюго“ и не съм сигурен дали може да бъде поправена“.

Той нарече тазгодишния списък с номинираните „най-слабия в близкото минало, благодарение на Puppies“.

Въпреки това Мартин не се е отказал от активната си позиция и този уикенд призова феновете да се присъединят към него и участват в гласуването, което приключва на 31 юли, защото „тази година, както никога досега, гласът и вотът на всеки истински фен е необходим за запазването целостта на ракетата“.

„Часовникът цъка“, написа в блога си авторът на „Песен за огън и лед“ и обясни, че читателите трябва да са членове на тазгодишната Световна конвенция по научна фантастика „Саскуон“, за да направят своя избор за победител – но всъщност няма нужда да присъстват на място (бел. ред. – конвенцията ще се проведе от от 19 до 23 август в град Споукен, щата Вашингтон, където ще бъде обявен носителят на „Хюго“ за 2015-а).

„ВСИЧКИ сте добре дошли, независимо какво сте чули. (Само не се дръжте като задници. Задниците също са добре дошли, но гостоприемството изтича по-бързо)“, написа Мартин и цитира новината, че „над 2300 гласа за „Хюго“ вече са пристигнали“.

„Кои са всички тези нови членове? Това истински фенове ли са, които са се събрали, за да защитят една от нашите най-стари и обични институции? Или пък са неонацистите и десните реакционери, за които ни предупредиха? Истината е… никой не знае… Единственото, което знам, е, че всеки глас е от значение. Нека това бъде най-великият час на феновете. Гласувайте“, призова Мартин.