След като хотелиери, ресторантьори и туроператори от месеци обясняваха как това лято по морето ще има голям спад на туристите, а министър Николина Ангелкова отричаше като комунист на разпит очевидното, най-накрая тя капитулира с признанието, че се очертава най-слабия сезон, който някога сме имали.

Оказа се, че ги няма тълпите от германски арбайтери, австрийци и евреи, които едва ли не чакаха на опашка да се доредят до опразнените от братушките квартири от Дуранкулак до Резово. До оня ден се обясняваше как спадът на руснаците намалява, как ще бъде компенсиран и как едва ли не в крайна сметка ще излезем малко отгоре спрямо миналата година, а сега - спад от 20 процента!

Главата на Севт III в Лувъра също трябваще да докара възхитени от историята ни французи, ама никой не ги е виждал. За чаканото нашествие от фенове на звездата от Боливуд Шарук Хан, снимащ филм у нас, да не говорим - по-скоро у нас на море ще дойдат не индийци, а индианци. Всъщнот племето "апахи" отдавна е плъзнало по курортните селища и вероятно има заслуга за това почивалите у нас чужденци в масовия случай да не повтарят.

А обясненията на Ангелкова са повече от странни. Причината за спада била, че не са били предприети мерки навреме. Още преди година и половина трябвало да се действа енергично, защото не било изненада какво се случва в Русия и Украйна. 

"Министерството съществува от осем месеца и не сме специалисти по това да правим фокуси", каза Ангелкова. 

Аз обаче си мисля все пак да пробват да направят някой друг номер. Защото триковете не са чак толкова трудни.

Като начало министърката и екипът й е добре да си вземат банските, химикалка и тефтерче и да обиколят плажовете на Касандра и Ситония на Халкидики. Там ще срещнат много българи, които ще им разкажат много цветисто защо са там, а не в Приморско или Черноморец.

Вероятно министърката ще чуе, че там морето е чисто и че таблетките срещу разстройство са останали неизползвани.

Може би ще й разкажат и как върху пясъчните дюни там не изливат бетон. Как стените на панелните комплекси не се мият с морски вълнички. Как е забранено високото строителство. 

Експертите ще разберат и друго чудо - в Гърция работещите и в таверната, и в хотела и на сергийките могат да се усмихват. Има качество на обслужването и не се чувстваш ограбен, когато плащаш.

На Ангелкова ще и обяснят, че за чадър и шезлонг на плажа там не вземат по 35 лева. А в допълнение на много места носят на гостите безплатна минерална вода.

Ще чуе и че там има добре уредени къмпинги с предостатъчно удобства  и ниски цени.

И други работи ще чуе Ангелкова за родното Черноморие, но нека не си разваляме лятното настроение. Важното е да разбере, че за спада на българския туризъм ни е виновна само и единствено Гърция.

Нашенецът отиде, видя и разбра, че на Халкидики му е по-добре. Реши, че там му е мястото за почивка. Защо тогава се чудим, че и чужденците бягат от морето ни. Номерът с евтината бира ще минава още известно време, но няма да е вечно.

Така че в Министерството на туризма е добре да се научат да правят фокуси. Гръцки! Иначе и ония пари, които сега са отделени за реклама за лято 2016 пак ще потънат без ефект.